Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

Denz

Magda- neprehanaj to zas:)
az taky extrem urcite nebude:)))
Ze koberce a vsetko... :))
Skor sa vekom zmeni k lepsiemu.....
Je podla teba spindur a nedba ani o hygienu?????
Asi nie......a ak clovek dodrziava hygienu....vazi si aj cistotu a zalezi mu na tom.

AdamKrt

Magda36:

a co tak kupit mu nieco pekne, pohodlne - v com sa aj on bude citit lepsie a Tebe sa to bude pacit ?

Inak na umelu hmotu plati, ze ak sa ponuknes mu to ozehlit a "nahodou" mu to zehlicka znici, tak ako ospravedlnenie mu mozes kupit peknu novu pohodlnu mikinu.

Ona sa na to urcite diva pragmaticky, ze pokial je to dobre, je mu luto to vyhodit, lebo ma ine priority a nezalezi mu nejak na vyzore. Ludia v tomto obore pracuju casto dusevne, abstraktne - ci v svete matematiky, rovnic, sieti, suciastok a pocitacov. Hlava v oblakoch. Pre nich je ta kosela jednoducho prizemnost.

By si bola prekvapena, kolo ludi s 5x titulom pred menom, 5x titulom za menom sa obliekaju ako z polovice minuleho storocia, ci div nie, ze vyliezli z nejakeho odpadkoveho kosa. Niektori ludia ziju v inom svete a pre nich je kosela ako kosela, gate ako gate.

SOFFA

ja si nemyslim ze je setrny,len mu to nedochadza.musis mu to povedat.muzi su uz raz taky,cest vynimkam.nechcem teraz urazit ziadneho chlapa.ale ako sa hovori,muzi su z marsu a zeny s venuse

Alena22

Magdička,hlavu hore!!! Ja som z toho bola taktiež zúfala a plus aj ten 20ročný vekový rozdiel k tomu prispieval.Vykašlala som sa na mladých zajačikov ktorým ide len o jedno,v dnešnej dobe si veľmi ťažko nájdeš človeka s dobrým srdcom a ako vidím tvôj chlap je skvelý,len má trohu iné zásady a nehľadí na to čo má na sebe,ver mi! A zistila by si to veľmi rýchlo,skús si predstaviť,stane sa ti vážna nehoda,prídeš napr.o ruku,čo myslíš že nejaký zajačik typu ružová košielka,ck rifle ti bude pomáhať po zvyšok života? to sa mýliš,a vtedy by si zistila že nejde o krásu ale o vnútro tvojho drahého,či ťa má rád a pod.Samozr.skúste ten byt dať do poriadku,všetko sa dá,len treba chcieť,začni ty s upratovaním,u nás to zabralo!

Jarino

AdamKrt-toto si zabil :) uuuplne si sa trafil :D ja som zacinajuci IT technik ale toto "Ovecky su ovplyvnitelne modou, ako stadecko, ale takemu sivemu vlckovi je jedno, kto ma aky kozuch. Ten sa diva po povrch :)" by ma nenapadlo :D

Magda36

Denzovi:
Skusim.
Zavidim Alene. Ja som rozhovorom neuspela, ona ano.

Inak, predstava "Kraska a Zviera" ma pobavila.

Ale k zemi ma zraza predstava zivota v byte s predratym smradlavym kobercom...
Predstava pachu "svojho chlapa" spoteneho v umelohmotnej mikine...

Krucinál !

AdamKrt

Hehe, tak poznal som kolegov niekolko a dost by to na nich pasovalo. Tiez som svojim sposobom IT technik, len o 8 rokov mladsi od Tvojho.

A tiez sa mi stava, ze si ludia niekedy zle interpretuju setrnost a lakomstvo.

Vies - v IT sektore je to sama optimalizacia. Clovek uz aj pracovne je nuteny rozmyslat o co najvyssej efektivite. Mozno Ti priblizim jeho zmyslanie.

PRIMARNE je oblecenie urcene k tomu, aby cloveku nebola zima, neprechladol, neochorel a mal by sa v tom citit pohodlne. Sekundarne z toho niektori ludia urobili nieco ako "modu", take "pavie perie" pre druhe pohlavie. A tu je ten problem. Ovecky su ovplyvnitelne modou, ako stadecko, ale takemu sivemu vlckovi je jedno, kto ma aky kozuch. Ten sa diva po povrch :)

Sam si napr. nepotrpim na najmodernejsie, ale chodim slusne obleceny. Avsak, ak sa mi nieco paci, tak keby to bolo aj z mody prec, budem to nosit, pretoze sa v tom citim dobre a paci sa mi to.

Naproti tomu, sa mi zacina zdat, ze tu sa niektori ludia vyfarbuju, ked sa pozeraju na povrchnost a vidia "problem" tam, kde ziadny neni.

Vies, Tvoj priatel by Ti mohol tiez vselico povedat, ale mozno si radsej zahryzne do jazyka, ako by mal do niecoho vrtat. On je nad vecou a Ty riesis uplne prizemny "problem".

Magda36

Jeeezisi, Alena, dakujem !!!

Rada vidim, ze dakomu sa podarilo zlepsenie takejto situacie !

Je mi totiz z toho celeho nevyslovne smutno. Okrem tohto problemu je to totiz super chlap. Akurat mi nesedi stavat ho pred ultimáta typu "bud ta roztrhana zaclona alebo ja". Sama neznasam natlak, takze predstava, ze mu vnucujem nieco, co mu nevyhovuje ma desi. A znechucuje.
Riesim to vsak preto, lebo mi stav nevyhovuje. Keby som sa dokazala prisposobovat, neriesila by som to.

Este raz: diky, gratulujem, tisko zavidim.