Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

jajka001_

ze na teba na tej sluzobke moc nemyslí, normalne u chlapov
a druha vec, vies, on nie je tvoja mama alebo tato aby ti nosil veci zo sluzobky. inak vam to klape tak co riesis...cokoladku si kupis aj sama.

fifka

Ahojte,
ja mám podobny problem, aj ked v inom duchu...Ja mam zase priatela, ktory nema absolutne ziaden problem kupit nieco, ideme sa najest, zaplati, teda platime vsetko na striedacku, podla mna by to tak malo byt, aj nakupy robime na striedacku, aj ked u neho nebyvam, ale on je cesto rpec a ak pride na dva tyzdne som tam cely cas.....on sa dnes rozhodne ze si kupi mp3 prehravac za 5 tisic a ide si ho kupit, telefon za 12 a kupi si ho....ale mna najviac stve to, ze ked chodi na sluzobky nikdy mi nic neprinesie..myslim cokoladku..nic a najviac zabil, ked na moje statnice bol prec a vratil sa s plnym kufrom veci pre seba a ja som nedostala ani stisk ruky a pochvalu za to, ze som dokoncila skolu...Co si myslite o tom?

xyz...

magda36

ved tvoj frajer je lakomec, kasli na neho,je pravda,ze on nedopraje sebe a druhym uz vobec nic a rady adamakrta ber tiez s rezervou,ten vie za 3 eura navarit pre 10 ludi,je tiez z kategorie lakomcov,teda pardon, setrnych chlapov...

Magda36

AdamoviKrtovi:
Diky. Teraz sa mi hodi, lebo som dost zdeptana.
Samozrejme, ze mas pravdu, lopta je na mojej strane. Keby som si myslela, ze sa dokazem prisposobovat, tak by som sem nepisala. Moj chlap ma pre mna obrovsku cenu kvoli inym vlastnostiam a schopnostiam.
Ale na tom, na co budeme minat peniaze, sa musime aspon zhruba zhodnut. Ja to nepovazujem za povrchnost. O to sa budeme kazdodenne potkynat. Nemam ani chut ani silu "bojovat" o to, co povazujem za samozrejme. Teraz mlcim, lebo mi to pripada nedostojne.
Obavam sa, ze mojmu milemu ten jeho staromladenecky zivot pristane. Niekto to sem napisal: Jemu je tak dobre. vystihuje to situaciu. Za chvilu bude prenajimat svoj treti byt, nebude sa namahat s tahanim - ber to symbolicky - noveho koberca...nikto ho nebude otravovat recami o zafulanych gatiach, rozpadnutych suflikoch ...
Je mi do placu. Doteraz mi nikdy nenapadlo, ze budem sutazit so "zvetranou zaclonou"... a prehravat.

pauli 73

Adam, lakomosť je ako chorobná žiarlivosť-žiaľ neliečiteľná, takže tam ani krok po krôčiku nič nezmení.
A ak je človek lakomý sám na seba, na 100% nedopraje ani ostatným okolo seba.
Teraz sa môže na to povzniesť lebo nemajú spoločnú domácnosť a každý rozhoduje sám o svojich peniazoch ale čo potom ked budú bývať spolu? Ja plne súhlasím s tým čo napísal prajaster, je to napísané trefne.

jajka001_

podľa mna to nie je povrchné. predstav si ze chces ku sebe zavolať na návštevu priatelov a nemozes, lebo za hanbis za to v akom stave je byt. hanbis sa ist s nim niekam na veceru alebo proste niekam von lebo sa nevie a nechce ani primerane obliect. nebude kupovat detom hracky ani pekne oblecenie lebo je to zbytocnost.

AdamKrt

Ak ho milujes, nie je co riesit...
---------
Bud Ti zalezi na povrchnych veciach, alebo sa budes vediet s nadhladom cez to preniest a po krociku menit situaciu.

Budes stastnejsia, ked najdes niekoho, kto sa lepsie oblieka, ma nove koberce, ale vo vnutri to nebude dobry clovek, ci Ti nejakym sposobom ublizi ?