Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

Alala

Ahoj Magduš!
Viem presne o čom píšeš. Ja síce doma nahovorím teórie, že som vyhrala, alebo, že som to dostala zadarmo a pod..., ale tiež sa stáva, že niečo kúpim a mám to odložené a počkám na vhodnú chvíĺu kedy to ukážem, aby to nebolo komentované, že to ešte nebolo treba a podobne. Možem Ti povedať, že to robievala aj moja svokra so svokrom. Takže asi, kto sa s predstavou nadmernej šetrnosti narodí, ten z toho asi nevyrastie. Je to skutočne niekedy ťažké vybrusliť medzi predstavami jeho a mojimi,čo treba a čo nie. V každom vzťahu sa niečo rieši ťažšie a niečo ide samo. Záleží, akou dobrou vlastnosťou Ti to dokáže vynahradiť, aby si bola ochotná mu to tolerovať. Rozhodne ale nečakaj, že sa to nejako výrazne zlepší.
Musíš byť diplomat, ktorý ho pomaly nasmeruje na svoje predstavy a potrebách,
čo kedy vymeniť a nahradiť novým. Myslím si, že je to ale ozaj ľahšie v manželstve, kde sú majiteľmi tých vecí obaja a prispievajú na ne tie6 spolu.
Za slobodna som tiež nevedela ako mu povedať, že to čo má na sebe je o generáciu staršie.
Keď budem úprimná, je to svojim sposobom boj na celý život, len si musíš zvážiť, či Ti on za ten boj stojí. Ak áno, tak to zvládneš ako ja.
Držím palce.

magda 36

Ahoj, Alala,
samozrejme, mas pravdu: komunikovat.
(ach, jaj, ...)
Pises o svojom muzovi: Keď treba, dal by aj posledné. Kto ale rozhodne, ze co treba? On ? Ty ? Spolu? Je totiz lahke zabetonovat sa v postoji: Aky som stastny, ze nic nepotrebujem...nepodlieham stadovitosti, konzumu ... a podobne.
Nikdy si doma neklamala, ze veci, co si kupila, stali ovela menej, ze ti ich niekto dal,...? Alebo ze si vyhrala peniaze, dostala mimoriadne odmeny ? Nerobila si si "tajne fondy" ? Poznam taketo manzelstva a tato predstava ma deprimuje.

Alala

Magduš!
Chcem Ti ešte zareagovať na tvoju odpoveď pre mňa. Už som Ti hneď na začiatku napísala, že mám podobného manžela a chce to veľa tolarancie v mnohých veciach, ale je to tiež veľmi vzácny človek, ktorého by som nemenila ani za manekýna z móla, hoci tomu mojmu nazáleží na móde, ani za miliónára, ktorý rozhadzuje peniaze, hoci je ten moj opatrný na každé euro. Ako som už ale písala, nie je lakomý. Keď treba dal by aj posledné. Darčeky mi tiež veľmi nekupuje a som tomu aj rada, lebo s jeho vkusom pre módne veci by to asi nebolo ono. Keď sa blíži nejaký moj sviatok alebo Vianoce, zvykne sa opýtať, čo mi má kúpiť, ale vyberáme spolu, alebo dokonca sama a potom mu to s úsmevom ukážem, že to mám od neho a poďakujem sa... Je to len o systéme, aký si zavediete. Hlavne treba komunikovať a komunikovať, bez toho nebude vedieť ani on,čo chceš Ty, ale ani naopak. Možno by sa to ľahšie riešilo, keby ste boli manželia a mali spoločnú kasu a vlastne všetko spoločné. Teraz možeš len ťažko rozhodovať o veciach, ktoré Ti ešte nepatria. Vekovo už nie ste nijakí študenti /som staršia, tak si to dovolím hodnotiť aj z tejto stránky/, takže už iste máte obaja jasné predstavy, čo od toho druhého v živote čakáte. Je doležité, či uvažujete o úplnej rodinke -- deťoch, tam by si najskor zistila, či je sebecký, pohodlný a vypočítavý.
Dúfam, že som sa ťa nedotkla, ale moj manžel, hoci veľmi v živote kalkuluje, čo sa oplatí a čo nie, u detí nešetril ani časom ani financiami a tiež ich viedie k tomu, aby si peniaze vážili.

magda 36

Ahoj, Ellie, dakujem za reakciu.
Ospravedlnujem sa, mala som kopec roboty, takze odpovedam az teraz. Mas pravdu, priznavam sa a hanbim sa, dostala si ma. Zabudla som: na Vianoce sme si vymenili knizky. To je taky darcek na istotu, ale poznali sa sa kratko, bolo to ok.
Asi mas pravdu, slovo "pohodlnost" je vystizne. Plus to, ze kvoli mne sa mu to nechce menit...Prajaster mi teda nalozil
(tak razantne pomenovanie problemov...)

sway

Podla mna tvoj priatel nerobi ziadnu chybu a ano si netolerantna:-)
Ale nevesaj hlavu,ak budete niekedy riesit spolocne byvanie,urcite ti dovoli ho vylepsit a nebudes nutena zit medzi starymi haraburdami:-)Jedna z uloh zeny je aby robila tento svet krajsi a naopak uloha muza je zabezpecit rodinu.Myslim,ze ak najdete k sebe cestu a budete sa snazit jeden druhemu porozumiet,mozte sa este skvele doplnat.

magda 36

Ahoj, Alala, na tvoju vyzvu som zacala opisovat kladne vlastnosti mojho mileho, ale vymazala som to. Mne su jeho klady dobre zname. Jasne: Keby to nebol (inak) spravny chlap, ani by nebolo co riesit. Uz by som ho mala davno odboleneho.
Budem vedome ,neferova´ (zlata anonymita) a tu sa budem zaoberat len tym, co ma trapi.
Uvedomila som si totiz, ze za rok som sa neadaptovala. Naznaky a rozhovory nepomohli.
Viem, ze mam jednu (okrem inych, hehe) velku chybu: Tazko sa mi komunikuje o obtiaznych temach. Zbabelo mlcim. Okrem toho sa lahko necham odradit a po neuspesnom pokuse zmlknem. Zo vztahov, ktore mi niecim pre mna podstatnym nevyhovovali, som zdrhla (nebolo ich zasa vela). Nemam v povahe davat ultimata ani robit finty typu ,Zehlenie mikiny´.
Prave o tohto chlapa by som vsak nerada prisla. Asi preto ma nahlodavaju otazky: som netorantna ? Prilis narocna? Je to dolezite alebo su to banality ?
Dakujem za vase nazory. Naozaj.

ellie

tak magdi uplne ti rozumiem, lebo v niecom som podobna ako ty, tiez mam rada, ak je muz pekne obleceny :) nie je to lahka situacia, uvedom si, ze ak vam to vydrzi, raz si budete napriklad zariadovat spolocnu domacnost, co bude dost problematicke a nastanu asi aj hadky.. ako ti pisali aj ostatni, mozes vyskusat to pomale naznacovanie, mozno by vsak nebolo na skodu, keby si mu to pekne narovinu povedala, nie tvrdo ale jemne.. skus sa s nim normalne porozpravat, preco je taky setrny-mozno si na nieco uz roky setri a preto nechce rozhadzovat peniaze, podla mna je to vsak skor tak, ze rokmi spohodlnel a nemal dovod menit svoj styl.. kludne mu vysvetli, ze hoci ho milujes, jeho styl nekoresponduje s tvojim a ci by kvoli tebe a aj kvoli sebe nemohol zmenit typ svojho oblecenia, hlavne aj kvoli hygiene, nevravim ze ma zmenit uplne vsetko, ale tie niekolkorocne veci by predsa len mohol vymenit za nove.. rovnako co sa tyka toho nabytku a kobercov.. pises, ze dobre zaraba, tak v tom by nemal byt problem.. a k tym darcekom.. pises, ze ste spolu vyse roka, takze ste zazili aj spolocne vianoce, nie? ani na tie ti nic nepodaroval? nevravim, ze to musi byt nejako extremne drahe, ale aspon nieco by to malo byt.. mysli teda aj na vasu buducnost - budes stastna s niekym, kto kvoli tebe nechce zmenit taku banalitu ako je par obdratych svetrov? drzim palce, nech sa ti to vyriesi :)

Alala

Magda, už ti tu popísali veľmi veľa príspevkov, ktoré tvojho priateľa aj ospravedlňujú, ale hlavne ktoré ho odpisujú. Myslím si, že by bolo fér voči nemu, keby si o ňom napísala aj niečo pekné, práve z akého dovodu si ešte s ním. To, čo o ňom zatiaľ píšeš skutočne
budí dojem, že je nedbalý "špindír" a ponúka otázku, či ti ten neporiadok a špina, ako žene nevadila, veď ste spolu viac ako rok. Čo ti vyvažovalo tieto nedostatky celú tu dobu????? My ho nemožeme správne hodnotiť, keď si nám popísala, len tie jeho slabé stránky. Veď keby nebol inak fain, určite by si s ním už nebola.

ave50

prajaster,
inteligentne,kultivovane, vystizne,trefne
magda, po tychto roznych nazoroch je len na tebe, co si vyberies. Ty s nim budes zit.

janka24

fifka..myslim, že to vieš sama..mysli sam na seba,..aj ked tažko z takej dialky to určit.. ty si to tak napísala, aby sa z toho hned odvodilo hned to, čo ta trapi...

porozpravaj sa s nim, ja neviem,ale ja hned na rovinu všetko poviem alebos a spýtam, čo ma trapi..

prečo si mi nezblahoželal k štaniciam?
prinesieš ja mne nejaku pozornost miláčik?:-)

bud je narcis, alebo bol zvyknuty si sam sebe kupovat, venovat sa sebe a ani ho nenapadne ,že ked ma už pratelku dat jej nejaku pozornost..ked spolu nakupujete, neprinesie ti napriklad nejaky tvoj oblubeny jogurt?
Manžel ked ide do obchodu vždy mi kupi nejaku sladkost, alebo jedlo čo mam rada-ak ide o potraviny...
niekedy ta komunikacia je dobra,lebo na druhej strane myšlienky sa čitat tiež nedaju...