Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

vilaamalka

ja tiež mám priatela , ktorý ako tvrdí ,že nemá čas behať po obchodoch aby mi niečo kupil ,tak mi povedal, že nech napisem čo by som vlastne chcela ,tak čakam či dačo dostanem :-)

lolololo

pre Magdu :
no,je to držgroš,podporujúci niekoho alebo sa rád díva na vkladnú knižku. moja kolegyna má takého manžela. nedáva jej výplatu a ona žije iba zo svojho platu.
on nakupuje domov dáke potraviny,aj sladkosti detom. svoju rodinu nikdy nevzal na dovolenku,je to škrob 1.triedy.
nedivila by som sa,keby mu zahýbala. vidno,že sa radi nemajú. majú už deti dospelé...
magda,rozmysli si,či chceš takto žit. on sa nikdy nezmení..............

Prajaster

Magda, znova som si pozorne precital tvoje vlastne prispevky. Precitaj si ich, ved ty si si uz odpovedala. Ale zrejme ho naozaj milujes, ked sa tvoja mysel brani prijat take poznanie.
Neprikladaj velku vahu prispevkom /ale precitaj si ich pozorne, nech vies,ze ake argumenty mas ocakavat/, ktore argumentuju opacnym extremom: ze je zle byt nadmerne rozhadzovacny. Ano, maju pravdu, je to zle. Ale: To je akoby si sa uchadzala o nejaku pracu a medzi svojimi kladmi by si uviedla, ze nekradnes. To ma byt samozrejmost pre kazdeho aspon stredne rozumneho cloveka, 1. ze nepodlieha manipulativnym reklamam /teraz ma dviha napr. mimoriadne hnusny slogan: "Je lahsie splacat, nez setrit"./. 2. ze udrzuje v rovnovahe svoje prijmy a vydavky a nastavi ich tak, aby mu nieco zostalo. Kto neusetri z 10 tisic, neusetri ani zo 100 tisic /Sk, samozrejme/. 3.ze si nepoziciava na spotrebu, dovolenku a podobne 4. ze nenaleti podvodnikom, nerealnym slubom, vidine rychleho, lahkeho a hlavne bezpracneho zbohatnutia

Pozri, Magda, myslim si, ze nie si nadmerne rozhadzovacna. Usudzujem tak z faktu, ze ste spolu vyse roka. Ani setrny clovek, ani vysloveny lakomec by s rozhadzovacnou zenou nevydrzal, okamzite by zavetril nebezpecenstvo a zdupkal by. IT-ckari byvaju velmi racionalni, tvoj partner v tebe skor vidi nejaku stabilitu, vratane financnej.
Magda, ak chces dat vasmu vztahu sancu, aby plnohodnotne pokracoval, otvorenemu rozhovoru sa nevyhnes. Nema vyznam stale mlcat a nechavat v sebe narastat averziu. Naozaj by si tym okradala o cas aj jeho, aj seba /ako pises/.
Svoj mail som uviedol vo svojom prvom prispevku, prosim ta, napis mi.

wowo1

v pohode,,to co popisujes, Pocitacovy maniaci su taky skoro vsetci mam vela kamaratov matematikov, ak by ste boli manzelia malo by sa to zmenit,a tie saty mu neber,,,,to je na nich take mile vtipne...
oni si vedia velmi dobre spocitat.....uprimnu lasku a rozpocet, vedia byt velmi ferovy aj financne ,len potrebuju aj ferovy vztah a istotu manzelstva.
to ze ti kupil bonbonieru ine mu nenapalo..a v restike kto plati??????
kvety vela muzov nenapadne kupit,,
ale myslm ze sa k sebe nehodite.............uz len pr to ze sa zamyslas nad tym ci mu stojis za to aky ma byt ,ake ma handry , myslim ze je na inej urovni ako main stream...teda ty..sorry

magda 36

Alala:
Vdaka. Rada vidim, ze sa to da skombinovat: nieco zmenit, niecomu sa prisposobit. Taktiez ti dakujem za pochopenie a slova: "Za slobodna som tiež nevedela ako mu povedať, že to čo má na sebe je o generáciu staršie."
Pre mna je velmi tazke hovorit take veci. Zvykla som si, ze zranujuce veci nehovorim, ak to nie nutne pre toho druheho. Je ta taka moja osobna vada: vyhybam sa sporom a radsej zdrham. Inak komunikujem zlahka a vcelku rada.

Aduliena, Alala: Kočky, viem, mate pravdu. Uplnu. Zvazit, ci klady prevazia tento zapor. Dakujem.

Aduliena

Fuuu, toto bolo silné čítanie.... máš to ťažké, to ti poviem. Nezávidím. Trošku trošičku sa niečo podobalo aj na môjho terajšieho priateľa. PODOBALO. Podarilo sa mi postupne zmeniť veci ktoré sa mi nepáčili. Tiež nedbal o to, čo si oblečie, či to bolo vypraté. Nedbal nosiť veci aj dva týždne /nohavice+pulover/ a stačilo to podľa jeho slov aj potom oprať. Ale ja som mu jednoducho povedala, že ak chce so mnou byť, musí sa v tom zmeniť, musí chodiť čisto a veci prať. A zvykol si na to. Dokonca ma poprosil a išli sme spolu kúpiť nejaké nové veci do jeho šatníka. Ja si neviem prestaviť, že by som s ním niekam išla, keĎ má na nohaviciach či na tričku fľak, ako písala Magda. Tu nejde o to, či je to oblečenie nové, moderné. Ide o čistotu. Nech je to oblečenie vypraté a bez dier, zašité.
Starý koberec, špinavá sivá záclona.... no chlapom je to zväčša jedno, samozrejme česť výnimkám. Oni to nevidia. Ako to tu niekto napísal, on to nevidí, že tá záclona je špinavá, koberec zodratý. Vyhovuje mu to tak. Neviem, či sa ti ho v tomto veku podarí ešte zmeniť, dosť o tom pochybujem. Ak ti tieto veci tak veľmi vadia, mala by si ozaj zvážiť, či s ním zostaneš.

uhlie

Ja vidim skor problem v tom, co povazuje za spravne tvoj partner a co ty. Kym u zien to vacsinou byva tak, ze spravne je to na com sa kamaratky v danom okamihu dohodnu ze je to tak spravne, bez toho, aby sa na dotycneho, o kom je rec vobec opytali na nazor a dovody, muzi sa skor rozhoduju o beznych veciach na zaklade sirsich suvislosti a dolezitosti problemu.

Alala

Oprava v predchádzajúcom príspevku. V prvej vete nemá byť nahovorím ale NEHOVORÍM. To by zmenilo celý význam vety.