VITAMIN C - A DAVKOVANIE

Príspevok v téme: VITAMIN C - A DAVKOVANIE
bingham

Vitaminy a stopove prvky su velmi dolezite pre zdravy chod ludskeho organizmu v primeranych davkach (rad by som upozornil na slovo v primeranych), ktore si clovek zabezpeci ak ma dostatocny privod RACIONALNEJ VYZIVY

Vitamin C (kyselina askorbova) patri do skupiny vo vode rozpustnych, posilnuje imunitny system, pomaha pri vyvoji zubov, kosti, podporuje vstrebavanie zeleza, pomaha udrzat zdravu kozu

DENNA ODPORUCANA DAVKA JE pre dospelych 100mg a pre deti starsie ako 3 roky 45mg

Samozrejme ze davka sa moze aj zvysit podla potreby - horna hranica je 1000mg

HYPERVITAMINOZA sa prejavuje narusenym vstrebavanim medi a selenu, sposobuje zaludocne problemy ako hnacka, nafukovanie a u vnimavych jedincov aj oblickove kamene( najma u ludi ktori maju sklony k tvorbe oxalatovych kamenov), poruchy spanku, bolesti hlavy, velmi vysoke davky by sa nemali podavat tarchavym zenam

Na zaver by som rad povedal ze som sa umyselne zameral najma na vedlajsie ucinky, vzhladom na niekorych prispievatelov ktory uvadzaju davky az 80g - co je zatial cista hypoteza ktora sa zaklada na experimentovani a jej vysledky o uspesnosti(ak vobec budu) sa ukazu az v buducnosti
------------------
www.zdravie.sk Vitamín C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad

radca

Tu je nieco o absorpcii:

Dosage
Opinions vary widely as to the optimal dose of vitamin C. Linus Pauling, the Nobel Prize winner who studied the effects of large doses of vitamin C on the common cold, flu and cancer, recommended an optimum intake of between 2 g and 9 g per day. Many experts believe that 500 mg is ideal to meet body needs while others feel that 200 mg is adequate. Vitamin C needs vary with age, weight, activity, energy levels, general metabolism and state of health.

In order to maintain blood levels of vitamin C, it is best to take it in divided doses throughout the day. Taking vitamin C with food minimizes adverse effects on the digestive system.

A study reported in 1997 in the American Journal of Clinical Nutrition suggests that doses of vitamin C above 200 mg do not increase blood levels of the vitamin significantly and may be excreted. Researchers at the University of Tucson in Arizona, measured blood levels of vitamin C when the dose given was 200 mg and then again when 2500 mg was administered. They found negligible absorption increases between the lower and higher doses.

Doctors who practise orthomolecular medicine use megadose vitamin C therapy in times of specific illness, especially viral infections. They typically use 20 to 40 g daily, often intravenously. With oral doses, some doctors believe that the amount of vitamin C needed is related to the severity of the disease and increase the dose until ‘bowel tolerance’ is exceeded and diarrhea results.

Toxic effects of excess intake
Vitamin C is safe in relatively large doses but excessive intakes may cause diarrhea, nausea, stomach cramping, excess urination and skin rashes. There is the possibility of kidney stones in those with kidney disease. These effects may occur when doses above 1 g are taken regularly. Chewable vitamin C may lead to tooth decay.

Large doses of vitamin C taken by pregnant women have caused ‘rebound scurvy’ in newborn babies whose intake returns to normal. It may be advisable to reduce vitamin C intake slowly after taking large amounts.

Results of a study reported in 1998 in Nature Medicine suggest that vitamin C may cause cell damage in doses above 500 mg. The researchers gave daily doses of 500 mg of vitamin C to 30 healthy volunteers and then assessed two indicators of oxidative damage in DNA from their blood cells. One of these indicators showed less oxidation in the volunteers, and the other indicator showed more oxidation than before they began taking the supplements. However, this study directly contradicts other studies and focuses only on a single biological marker that is not necessarily known to be a good indicator of oxidative stress.

5qo

inac mnohi argumentuju o neskodlivosti Cecka prave tym ze hnacka je dokazom ze nepotrebne cecko pri prebytku neprijme ale vyhodi prave cez hnacku von.

radca

Kyselina askorbova ma z velkej casti aj preto ucinok proti virom, ze je to kyselina. Na druhej strane vyssie davky mozu sposobit podrazdenie.

5qo

bringham: zato teba aby niekdo nepocuval to ani hovorit nemusim lebo pochybujem ze ta niekdo este pocuva. ak uz vnucujes niekomu svoje nazory mohli by byt aspon zalozene na niakych serioznych faktoch literature ci vyskume a nie na citani clakov zo serverov typu topky.sk. maj sa krasne a nebud uz take decko :-)

bingham

AdamKrt:

Vyzeras byt ako rozumny clovek, tak prosim ta nepocuvaj kaciatko

Tie vysoke davky co spominala a to ze mala hnacky to je uz zle....

Staci ti uplne 1000mg, ale neprehanaj to aby sa ti nepodrazdil zaludok

Jeden uzivatel tusim Meg tu pisal, ze uz aj po uzivani 1000mg mal problemy so zaludkom

Ono je to individualne u kazdeho cloveka, ale prilis vysoke davky ti mozu sposobit viacero neziaducich ucinkov...

kaciatko7

ale pri cistej kyseline askorbovej by som bola opatrnejsia, kedze prekysluje a zaludok ju tazsie znasa, preto vacsina ludi uziva neutralnu formu, ja napr. askorbat vapenaty.
ked som s uzivanim vit C zacinala, robila som tak, zvysovala som, pokial som nezacala mat hnacky, to je signal, ze ho prijimas dostatocne. tak som trosku znizila a hnacky prestali a na tej davke som zostala. ale vzdy som uzivala askorbat vapenaty, takze si myslim, ze zaludok znesie menej kyseliny askorbovej ako askorbatu vapenateho, resp. sodneho.

kaciatko7

AdamKrt, mne tiez nachladnutie neprejde za par hodin vdaka vit C, ale je to urcite rychlejsie. a napr. zacinajuca viroza sa mi po nasadeni vit C ani poriadne nerozvinie v plnej sile. preto by som chcela vyskusat esterovanu formu, ktora pomaha udrziavat vyssiu hladinu vit C v tele a tym lahsie porazim virozy, nadchy...
minule som brala kazdu polhodinu 1000mg (aby som nejaku stalejsiu hladinu vytvorila) a mensie davky castejsie mi pomohli viac, ako ked beriem napr. 3x denne vyssie davky. je to individualne, momentalne beriem viac, kvoli fajceniu, nech sa detoxikujem.
inac, tvoje telo same da najovo, ze prijimas vit C dostatocne, vtedy, ked ta zacne prehanat, ono par dni je to prospesne, vycisti sa traviaci trakt, ale dlhodobo to nie je vhodne. takze treba vyskusat, niekto ma spotrebu vit C vyssiu, niekto nizsiu, zalezi, ako zdravo zijes, ake mas zdravotne problemy, kolko vazis, ci fajcis, ci jes sladke, ci mas stres....tazko urcit presnu davku na kazdeho cloveka. napr. stres a fajcenie spotrebuju vela vit C.

AdamKrt

No vzhladom na to, ze by som bral bezne tabletky vitaminu C, kupovane na Slovensku, tak neviem, ci viac tabletiek by nesposobilo napr. aj prekysnie zaludka.

Pri viroze, kolko by bolo dobre - povedzme 6x500mg denne ? A za ako dlho to pominie ?