velmi som sklamala moju maminku ktorú tak moc lúbim..... mám 19 rokov a zistila som, ze som tehotná....mám síce priatela uz 3 roky...ale aj tak...mozno si myslíte ze je to skoro a tak...a mozno aj je...ale bábo si chcem nechat....je to nový zivot a ja ho nechcem zmarit...len ma velmi mrzí, ze som tak moc sklamala maminu...a ocino to este nevie....hrozne sa bojím...reakcií.....je to také hrozné???? ved je to malinké bábätko...
Sklamala som mamku
Sex je ako pandorina krabica. Pokial ju neotvoris, nijak ti to neskodi, ked ju otvoris, uz sa neda zavriet.
Preto je dolezite netlacit sex na mladych ale prave naopak, snazit sa proti tomu bojovat.
Fakt je totiz, ze pohlavna zrelost sa, (pouzivanim hormonov v hydinarstve a pestovani dobytka plus hormonom podobnych latok v plastickych latkach) posunula z niekdajsich 16-17 rokov az na 12-13 a zaroven pripravenost na bezny zivot sa posunula z 18 rokov az na 24(dnes treba na zivot ovela viac vzdelania), takze cim neskor mladi zacnu zo sexom, tym viac sa mozu pripravit nerusene na buduci zivot.
ja som si tiez kupila vitaminy pre tehotne v prvom trimestri, moje obsahovali aj zelezo, co mi velmi pomohlo, lebo som mala riadne zavrate a mdloby a podobne, no vitaminy pomohli. po prvom trimestri, ked uz som nemala problem cokolvek zjest som ich vysadila, uprednostnujem pestru stravu. no v tom prvom sa to kvoli nevolnostiam velmi nedalo, takze odporucam. lekara sa pytat nemusis, odporucaju to vsetci a uskodit to nemoze.
Pri prvej prehliadke ako lekar zisti, ze zena je tehotna, vzdy odporuci multivitaminy pre tehotne, jasne, ze treba brat. Hlavne listovku. Boli robene studia, ze sa velmi znici riziko razstepu pery a chrbtice, ked sa berie tento vitamin.
ahojte baby, chcela by som sa spýtat....co chvíla budem v 8.tt....aa chcem sa vás opýtat, ci mám brat vitamíny ako kyselina listová...lebo vsade to cítam a neviem...môzem si to kúpit v lekárni??? alebo sa mám spýtat doktora...lebo este mi nic také nehovoril...alebo to môzem aj bez neho..dakujeeem
smutna, prepac, ale ja len tolko, ze si skus premysliet co sa znamena starat o dietatko a potom co znamema studovat vysoku skolu....., ja osobne by som sa nepustila do dvoch naraz, lebo ani jedno by som nemohla robit poriadne, ci uz vychovavat svoje dieta alebo sa dostatocne ucit, kedze nie som na skole kvoli titulu ale kvoli vedomostiam, ale niekto to dokaze, je to len moj osobny nazor....pokial budes mat pomoc a podporu od rodicov a od priatela tak to skus......, podla mna tvoj priatel top nechce preto, ze by mal dalsiu zodpovednost, ved on vas bude zivit, a externe studium je na mnohych skolach velmi drahe, niekde zaplatis 20tisic na rok, niekde tolko len na semester......kazdopadne to drzim palce, nech sa ti dari, mas odvahu a fakt si nenechaj srat na hlavu, ked to chces tak si za tym chod.....
Vajkiki, neviem či máš deti...ale asi nepoznáš tie dnešné. :-) Sú to hormóny a darmo im budeš hovoriť čo je správne a čo nie!!! S mojimi dcérami som sa vždy rozprávala otvorene. S tou staršou som spravila to isté ako s mladšou a teraz...už má 25 rokov...je mi za to veľmi vďačná a povedala mi, že je to to najlepšie čo som mohla spraviť. Povedala, že vždy vedela, že čo jej hovorím je pravda, a vždy vedela, že má mať rada seba, svoje telo...ale keď sa proste v 17 zamilovala...bolo je jedno. Hlava hovorí jedno, no hormóny robia niečo celkom iné. Ja by som nemohla byť tá matka ako je väčšina matiek - keď sa budem robiť že nevidím, že moja dcéra už sexuálne žije...tak vlastne sexuálne nežije - proste je to hlúposť. Nikdy by som si nedopustila, keby moje dieťa čakalo dieťa tak skoro a keby to nechcelo. A keby moja dcéra prišla za mnou ako 20 ročná a mala by stáleho partnera...a povedala by, že chce dieťa - podporila by som ju. Ale to je individuálne. Každý vie čo môže čakať od svojho dieťaťa. Len by bolo určite lepšie keby matky neboli slepé a vedeli, že ich dcéry sexujú už veľmi skoro!!! veľmi. Nemám skúsenosti iba so svojimi dcérami ale aj s cudzími...a viem čo hovorím. Dnes už sexujú 15 ročné deti pravidelne. Hlavne dievčatá...a niekedy to bývajú práve tie dcéry..na ktoré by ste to vživote nepovedali!
Ja si myslim, ze ist s 15, 16 rocnou dcerou na gyndu a dat si predpisat antikoncepciu nie je riesenie. Riesenim je vstepit do dcery lasku k vlastnemu telu a so sexom pockat. Hlavne v dnesnom svete plnom pohlavnych chorob a HPV. Mlada baba nevie, ake je to mat vaginalny orgazmus, ani to nepotrebuje, kedze nepozna ten pocit. Sex by mal byt v trvalom zvazku. Tam je potrebny. Nie ked mladu babu na to nahovori chalan. Na toho praveho sa oplati pockat. Suhlasim s tebou delphia, aj ked trosku aj s amandou. Ja som zacala sex. zit ako takmer 20 rocna a mesiac-dva predtym som zacala brat hak. Len s kondomom by som sex nepripustila, to by som sa bala. Akonahle som zacala s partnerom zit a vedela som, ze je to stabilny vztah, hak som prestala uzivat, strach z otehotnenia opadol, doverovala som mu.
amanda mozno myslis si, ze antikoncepcia bola pre tvoju dceru ta najlepsia volba (resp. nemala na vyber- vraj: bez diskusie!...), no zial, neuvedomujes si, ze co tie hormony narobili s jej mladym organizmom :(
tak to je super, ze je vsetko v poriadku :), tak sa riadne teste a ziadne stresy a nervy!
a s tou skolou...no, s externym neviem ako to je,kolko sa kde plati, ale zalezi aj od toho, co by si chcela studovat..aky odbor a kde a ci tam je moznost studovat na individualny studijny plan..ak by si si mohla vybavit individualny a skolu by si nemala moc daleko od bydliska, tak to by Ste nevyhadzovali na skolu tolke peniaze, pretoze ked studujes individualne, si vedena ako normalny denny student, ktory pokial sa nemylim zatial skolne neplati, len nejaku tu knihu, co si musis kupit na skusky..a samozrejme ako individualny student by si nemusela chodit do skoly kazdy den, na kazde cvicenie..ako som Ti pisala, ja som jeden semester sa 3mesiace v skole neukazala a chodila som iba na skusky..doma som si vypracuvala seminarky, ktore som posielala mailom, alebo ked bolo nutne priniest ju tlacenu, tak som poslala po kamaratke..a to som mala skolu relativne daleko - cca 80km autom od domu..a ked by to neslo, vzdy sa da na rok skolu prerusit :)..zalezi len, ako sa Vy dvaja dohodnete a ci Vam v pripade potreby bude ochotny niekto pomoct(napr.mamka, s postrazenim babatka, ked sa budes potrebovat ucit..tot nedavno som si tu nasla jednu kamaratku, ma 30 a je 4.na VS a ma 2rocnu dcerku, o mesiac starsiu od nasej..neviem, ci studuje denne, alebo externe, ale obcas tu vidavam jej mamku alebo svokru v case skusok, co bavia malu..a vcelku to zvladaju, aj ked sama priznala, ze uz by to chcela mat za sebou)