Krcne mandle......vybrali vám ich?

barbinka

tak mne vyberali krčné mandle v Ružinove 5.12.2007, čiže už sú tomu dva mesiace, čo som po operácii. Bola som v celkovej anestéze. Myslím, že je to lepšie. normálne ťa uspia a ty sa preberieš už bez mandlí. Keď si v celkovej anestéze, tak doktor ti to môže aj dôkladne urobiť. Som počula, že niektorým ľuďom, čo boli v lokálnej anestéze, že im dorástli, lebo im to poriadne neurobili. Potom celý deň len spíš, lebo si omamený. Na ďaľší deň ráno som začala mať bolesti, tak mi dávali čipky, no najhoršie bolo, že som už ráno mala zjesť raňajky. a to bolelo. Dala som 5 lyžičiek a dosť. Treba veľa piť, ja som pila repíkový čaj, ten hojí rany. Ani ma to tak nebolelo, ale začalo to tak na piaty deň po operácii a trvalo to tri dni. Boli to doslova muky, také bolesti uší a hrdla som asi nikdy nemala. Vtedy začali opadávať z hrdla také biele povlaky a teda sa to liečilo. Na deviaty deň som začala aj normálne rozprávať a konečne som zjedla aj normálne jedlo. dovtedy som skoro nič nezjedla a schudla osem kíl. Potom to už bolo každým dňom lepšie a lepšie. Slabé blesti som mala asi ešte mesiac po operácii, to je ale nič už. Zatiaľ som chorá nebola, čo predtým som bývala raz do mesiaca na dva týždne odpísaná a stále len na antibiotikách a hlavne už nemám žiadne bolesti a ani mať nebudem, čo sa mandlí a hrdla týka.

darca

Ahojko.
Ja som bola v novembri v Ružinovskej na lokálke.Presvedčili ma ,že mám ísť na lokálku, že to nebolí,ale mna to bolelo velmi.Injekcie mi nezabrali tak mi to rezali za živa:))a som si aj poplakala na sále, bol to horor pre mna. Ale u každého je to individualne. Niekoho to nebolí a niekoho až velmi.Ale už by ma nikto neprinútil si to zopakovať.Potom treba rátať 2týždne s bolesťami..a tiež je to u každého individualne..Každému kto sa na to dá držím palčeky aby to vydržal.

siria

Mne budú vyberať v máji, musím čakať na limit o poisťovni. A vraveli mi,že budem v nemocnici 6 dní a možem si vybrať celkovú alebo lokálnu anestézu. Ja som si vybrala celkovú.

Lucina

Ahoj,mne mandle vyberali v stredu.Zvolila som lokalne umrtvenie. Cely zakrok trval dohromady aj s odvozom na salu 20 minut a co je hlavne: vobec to nebolelo. Bolest sa ozvala az neskor,ale par infuzii to vyriesilo.Teraz som doma a snazim sa nejako fungovat.Boli to,ale s dobrymi kvapkami sa to da vydrzat.Najhorsie je jedlo.Ranajky som jedla skoro hodinu :-) ale podarilo sa.Je dolezite neustale prehltat a aj rozpravat,aby sa jazvy nestiahli.Naozaj sa operacie netreba bat,da sa to v pohode zvladnut.Ostava mi uz len dufat a verit,ze tym neustalym anginam je uz nadobro koniec. :-)

diana

caute, mne vyberali mandle v stredu a v piatok ma pustili. Rozpravat sice uz mozem, ale prehltanie ma neskutocne boli....Zakrok bola 15 minutova zalezitost a nic hrozne, aj ked som mala iba lokalku. Podla mna to na taky maly zakrok uplne staci. 4 roky som sa rozhodovala ci ich dat von, alebo nie. Nemala som vysoke aslo ani krvne vysledky neboli zle, ani hrdlo ma moc casto nebolievalo. Problem bol v tom ze som mala non stop streptokoka a nahnisane mandle. Ked mi jeden znamy opisal co mu sposobili mandle na srdci tak som sa odhodlala a mam to konecne za sebou. Som alergik a strasili ma, ze sa mi to moze zhorsit az do astmy po vybere. Ale neustale kolujuci hnis v tele urcite nie je nic moc. Teraz sa snazim zotavit a ci to prinesie nejake pozitivne zmeny v mojom zdravi uvidim neskor. Koho to caka: drzim palce.

blonska

mila iskricka.ako som tu uz raz spominala mne to robili pod celkovou narkozou v ruzomberku,co vrelo doporucujem,ale kedze si az z Nitry tak pochybujem ze by to bolo pre teba naj riesenie.ale myslim si ze lekara si mozes vybrat i sama len potrebujes doporucenie od obvodnej.skus takych odbornikov vyhladat na nete ktory sukromne ordinuju v tvojom okoli.tak som to urobila aj ja v TN a nebol problem

iskricka 20

Ahojte vsetci..mne tiez maju vyberat mandle kvoli tomu,ze mi stale hnisaju(mam na nich tzv.čapy..biele utvary) a v poslednej dobe sa mi dost zhrosilo aj akne,tak mi kozna aj alergologicka odporucaju dat ich vybrat..na jednej strane s nimi suhlasim,ved mat v tele nieco co vam stale hnisa,nie je nic moc prijemne a ohrozuje to aj ine organy(okrem toho,ze to moze mat suvislost s tym akne..)ale sa aj trochu bojim,lebo si ich mam dat vybrat v nitrianskej nemocnici a o nej,teda dobre "chyry"nekoloju..najma co sa narkozy tyka(vselico sa pri tom stalo..)napr.aj mojej mamine min.rok zle pichli narkozu a namiesto jedneho tyzdna,bola v nemocnici asi mesiac...tak mi neviete nahodou odporucit nejakeho dobreho krcneho(chirurga)z Nitry?..s kym mate aj skusenosti(alebo sa da doktor aj vybrat,ked si chcem dat v inom meste vyberat mandle)?a potom sa zato v tom inom meste aj plati?)..takze ako tu tak citam,je asi najlepsia ta celkova narkoza?za odpovede vam fakt dakujem:))

sandra22

Ahojte! Od roku 2000 som mala stale anginy, nezaberali ani antibiotika.Moja imuntita bola nulova. V pondelok mi vyberali krcne mandle.Doktor Sivacek bol perfektny, nic ma nebolelo a lokalka zabrala perfektne. Po zakroku mi to iba v tu noc trochu krvacalo ale to islo so slinami.Prve dve noci som v tej cudesnej polohe po sediacky ani spat nemohla ale dnes som uz doma a tesim sa na tuto noc. Rano ked som prisla z nemocnice, citila som trochu bolest usi tak som si dala zimnu celenku a pomaha to.Nesmiete dostat prievan. A zabral AULIN!!! Snazim sa jest vela bielkovin a caj praslicku popijam non stop. Dala som si do caju Svedske kvapky a tiez zaberaju. Repikom si vyplachujem usta. Este nechcem na silu rozpravat lebo to nie je dobre. Snad sa mi po zakroku zlepsi imuntita a ja uz nebudem trpiet. Mandle mi vyberali na Antolskej a uplne mi zakazali zmrzlinu!!! Hlavne treba vela prehltat! Ten biely povlak su chrasty. Daju sa same dole takze to na silu sami ani neskusajte!

damian

ROZNE ZAPALY, VYSOKE "ASLO", NADCHA, ZAPALY HRDLA, KASEL, ZAPALY MANDLI, PRIEDUSIEK…

Mandle su sucastou obranneho systemu lymfatickeho tkaniva. Kazda mandla obsahuje 200 milionov lymfocytov. Je dokazane, ze ludia, ktorym boli mandle odstranene maju znizenu odolnost voci akutnym infekcnym chorobam a su castejsie chori, ako ti, co mandle maju. Roky sa predpokladalo, ze vybratie mandli vedie pri ich castych zapaloch k odstraneniu problemov. Dnes sa uz mnohi lekari umudrili a uznali, ze odstranit tkanivo kde sa choroba len prejavuje, neznamena zabranit vstupu choroby do organizmu, najme, ak tym tkanivom je lymfaticka uzlina, ktora ma za ulohu organizmus branit. Profesor Richard Rapkin (New Jersey Medical School) tvrdi, ze jedinym rozumnym dovodom pre odstranenie mandli je rakovina a upchavanie dychacich ciest.

Prevencia u ludi nachylnych na zapal mandli a pre tych, co uz mandle nemaju a trpia castymi infekciami:

0)…Dva a pol litra nebublinkovej vody denne! (velmi dolezite!)
1)…Vit C complex alebo vit C Ester 1000mg 3 krat denne. (velmi dolezite!)
2)…Zinok 15 mg rano a vecer.
3)…Vit B complex (ako je napisane na letaciku)
4)…Vit E, 400 IU denne
5) …1 kavova lyzicka lanoveho oleja denne.
6)…7 g marhulovych jadierok denne.
7)…Mineraly (neviem, ake je dostat v lekarnach na SK).

Liecba ak uz su mandle zapalene:
1)…Kazde 2 hodiny 2 pohare nebublinkovej vody (velmi dolezite!)
2)…Vit C complex alebo lepsie vit C Ester 500 az 1000 mg KAZDE DVE HODINY (dolezite). Ak su zaludocne potiaze, davku znizit a postupne zvysit. Pri vit C Ester zaludocne potiaze nie su, lebo tento vit C je lahko vstrebatelny.
3)…Zinok 25mg denne pocas 4 dni.
4)…vit B6 100 mg denne.
5)…Caj Echinacea 3 krat denne (na povzbudenie imunity).
6)…NEPOUZIVAT TANTUM VERDE ANI INE TOXICKE KLOKTADLA OSLABUJUCE NERVY A IMUNITU!

Poznamka 1: Skutocne, odstranenim mandli sa pricina zapalov neodstrani a problem sa zvycajne prenesie na ine infekciam nachylne tkanivo. Teda, vela stastia v lieceni podstaty problemu – imunity!

Poznamka 2: POZOR, ine tekutiny ako voda nepatria do denneho pitneho rezimu!!!

blonska

ahoj asa.ak ti to pomoze tak pobytu a samotneho zakroku sa mozes obavat najmenej.mna prijali v pondelok,operovali v utorok pod celkovou narkozou a prepustili vo stvrtok.samozrejme zavisi na tom ci budes bez komplikacii.vacsinou sa prepusta do 5 dni.najhorsie je to zotavovanie ale neboj s liekami od bolesti sa to da zvladnut az na tu stravu.....