ahojte. mám problem s krcnymi mandlami, uz druhykrat tento rok mam opuchnutu a bolestivu lavu mandlu a robi mi problem prehltanie. vybrali vám niekomu krcne mandle? nelutujete to?
-----------------------
Poradna "nosno - ušno - krčné" www.zdravie.sk
Krcne mandle......vybrali vám ich?
bajuskaaaa: preto som bola v celkovej, lebo mi to odporučili, lebo som bola moc citlivá a pri hocijakom špáraní sa mi v hrdle som sa rozkašlala. a som úplne spokojná, lebo všetci, čo boli v lokálke vracali. fakt super pocit vracať cez rozrezané hrdlo. a ďaľšia vec je tá, že keď si v lokálke, nemusia ti to dobre odrezať. pár ľuďom jedna mandla dorástla a museli ísť znova. jedno dievča bolo aj so mnou na oddelení, no druhýkrát už išla do celkovej anestézy. (rozprávam o krčných mandlách). a stými ľuďmi, čo sa neprebrali z celkovej anestézy : ktovie, či nefajčili, neboli alkoholici. deň pred operáciou príde za každým anestetiológ a všetko mu máš povedať, či piješ, fajčíš, aké tabletky užívaš, aké choroby máte v rodine. ja som musela aj antikoncepciu vysadiť. takže radšej tu nikoho nestraš, lebo ktovie, či ten chalan všetko priznal, čo užíval(napr.aj drogy).
akoze nechapem ludi co si to daju robit v celkovej anesteze...myslim si ze sa to da vydrzat..ja by som teda celkovu nechcela ..akurat pred par dnami som citala v slovenke jeden clanok ze nejakemu 17rocnemu chalanovi vyberali nosne mandle a tiez ho dali do celkovej..a este sa neprebral..ale nechapem preco ho dali do celkovej ved vyber nosnych mandli trva asi 5 sekund...mna vyber mandli caka za dva dni..a aj ked viem ze to bude boliet,nebojim sa lebo v zivote su ovela horsie operacie ako toto..takze tak.. drzte sa vsetci
Ahojte. Mne vyberali mandle 13. 3 a dnes 15. 3 som doma. Bolo to fajn, bola som v lokale, mandle mi najprv obstrkli Lidocainom, takze som nesitila ani opich mandli. Len ma strasne nadrapovalo aj 3-krat zasebou a potom bolo velmi tazke sa ukludnit a dychat. Ale zvlafla som to bez odpadnutia. Druha mandla, to uz bolo fajn anestetikum zabralo, tak ma uz tak nenatahovalo. robol ma super MUDR. Z MT asi 30 min.Aj mi bolo do smiechu, ale neviem, ci z radosti, ze to budem mat hotove alebo z DIazepamu.Bolesti som mala, ako pri beznej angine, ale davali mi infuzie(4).Dnes je treti den a mali by prist najvacsie bolesti, tak ich cakam. Dufam, ze ich nebudem mat. Som domka a snazim sa byt kludna a nenaamahat sa. Vraj sa to moze rozkrvacat do 2 tyzdnov, tak sa musim setrit. Dufa, ze to bude vsetko OK. DRZIM VAM VSETKYM PALCE a nie je to take strasne, ako niekto tu pisal, horsi je porod a ine vysetrenia, zakroky.Som stastna, ze som zdr. sestra a ze som mala aj trochu protekciu a dakujem aj skvelemu lekarovi a sestram. KATARINA
hm..mandle...vybrali mi ich tento pondelok...strach som ani nemala,vedela som priblizne co ma caka...bolest bola strasna...pytali sa kazdy den po zakroku ci chcem injekciu proti bolesti ale nechcela som-bola som z nej zblbnuta strasne...uz v stredu som sla domov...teraz je to uz ok,mam kvapky proti bolesti...najhorsie je to asi rano,lebo v noci neprehltate v spanku a vysusi sa vam hrdlo...
nazdal ja som trety den po vibrati a je to celkom ok nemal som ani lokalku ani nic take sli sme na to priamo povedal som ze nech je to bez hociakej inekcie co nemusi bit a nakoniec to dopadlo celkom dobre najhorsie je len ked ta napne ale potom v pohode zmaknes to :)))
qecko: mňa robili tiež v celkovej a ani zuby,ani jazyk ma nebolel. asi ti to zle spravili.
maugly: tak to je dobre,že začínaš pomaly jesť. Ja nemôžem stále ani prehĺtať (operovali ma 5.3. pod lokálkou - viď nižšie). Dnes mi dala lekárka algifenové kvapky, tak dúfam,že pomôžu viac než ibalgin 400. Ale po 3 hodinách od zobratia mám znova také bolesti,že mám chuť umrieť. Bože už nech je lepšie.
No takže mne vyberali mandle 4.3. ... v celkovej anestéze, no ja som mal tiež riadne bolesti, niekedy až na nevydržanie.. ale dnes je už oveľa lepšie...už ako tak normálne začínam jesť.. pre tých ktorých to čaká odkazujem nech sa na to dajú... prvé týždeň je dosť hrozný ale potom je to okey...držím palce :)
tak ja som cerstvo po operacii mandli - brali mi ich pred dvoma tyzdnami. teraz mi je uz hej, ale asi tak 4 dni po operacii (uz som bola doma) to bolo nieco ine... bola som v celkovej anesteze. az potom mi znama povedala, ze keby to vedela, odporucila by mi lokalnu. totiz - krk ako taky ma ani velmi nebolel,ale bolel ma jazyka a zuby-stolicky. cez den O.K. horsie vsak v noci. este doteraz sa mi nedaju poriadne otvorit usta. neviem co pouzivaju aby vam v celkovej anesteze otvorili usta-ja to volam "zdvihak", ktorym vam pripucia jazyk o spodnu celust. z toho usudzujem ze ma tak bolel jazyk aj zuby. odporucam si dopredu zakupit kvapky od bolesti (lepsie sa to prehlta)a repikovy caj. vsetkym adeptom drzim palce.
jaqeline: tak ja som bola v celkovej, čo je určite lepšie. žiadne zvracanie, o ničom nevieš. ja som si dávala len čipky paralenové proti bolesti. A áno, takú bolesť uší som ešte v živote nemala. tá bolesť trvá asi 4-5 dní. aspoň u mňa to tak bolo. potom som už aj pomaly začala jesť.