ako sa da rychlo schudnut z brucha? hocico.. cviky, strava.. pomozte pls.kazdy nazor bude vzacny. do zaciatku jula potrebujdem zhodit..z bokov, zo zadku, zo vsadial to ide, len to brucho nechce.. :(
Ako najrychlejsie schudnut z brucha?
Cvičiť, Cvičiť aa Cvičiť :)) .. jesť menej cez deň. viac piť..vela sa hýbať
Ďalšie rady a články, ktoré som zhrnula do jednej témy najdete v téme: ako zdravo schudnúť raz a navždy, ak budú otázky píšte tam :-)
Pre tých, ktorí nevedia ako si zostaviť správny jedálniček na chudnutie- tu je pár zásad :
Hlavné zásady pre Váš Jedálnček:
Ako často mám jesť?
Ako už bolo vyššie spomenuté, tak aby bolo Vaše chudnutie efektívne mali by ste si jedlo rozeliť do
5 –6 porcíí za deň.
Pri takomto rozložení potravy nedôjde k pocitu hladu, takže nebudete mať dôvod sa napchávat nevhodnými potravinami.
Jesť by ste mali každé 3 hodiny. Samozrejme si režim jedla upravujte tak aby bol v súlade s Vašim denným harmonogramom. Ak máte nočné, môžete jesť aj v noci, každé tri hodiny, najneskôr však tri hodiny pred spánkom. Deň začnit hneď raňajkami a pokračujte jedením každé tri hodiny.
Aké množstvo energie mám za deň prijať?
Celkové množstvo energie ktoré by ste mali za deň pri chudnutí prijať je individuálny. Priať by ste mali okolo 4400-6000kJ. Ženy chudnú pri energetickom príjme 4400-5000 kJ, pre mužov je vhodné priať okolo 4800-5500kJ za deň.
Minimum je 4400 kJ za deň. Pod túto hranicu nechoďte, pretože to pre vaše zdravie nebezpečné.
Presné množstvo energie, pri ktorom bude vaše chudutie efektívne závisí od vášho metabolizmu , genetických predpokladoch , pohlaví a vašej fyzickej aktivite.
Pokiaľ by ste chudli rýchlejšie ako 1,5 kg za týždeň, tak prijatú energiu postupne zvyšujte tak aby ste chudli maximálne 1,5 kg za týždeň.
Viem , že chcete chudnúť rýchlo, ale pri rýchlejšom chudnutí nastane potom jojo efekt a to nechcete. Chcete schudnúť raz a navždy, tak chudnite rozumne.
Optimálne zloženie potravín pre chudnutie
Aj keď je veľmi dôležitá energetická hodnota potravín, tak ešte dôležitejšia je vhodná skladba potravín, tak aby obsahovali optimálne zloženie potravín.
Optimálny príjem živín by mal obsahovať: 30% bielkovín, 40% sacharidov a 30% tukov z celkovej energetickej hodnoty.
V preklade to znamená , že za deň by ste mali prijať 70-90 g bielkovín
35-40g tukov
90-110g sacharidov.
To znamená , že denne by ste mali prijať :
150 g ovocia – 400kJ
450-500g zeleniny – 200-450 kJ
200-300g mliečnych výrobkov – nízkotučný tvaroh, mlieko a jogurty- 400-850 kJ
1 kus celozrnného pečiva a jedna menšia príloha – 1300- 1600 kJ
40- 100 g syra – 400- 1300 kJ
100-200 g chudého mäsa, rýb, šunky – 450-1500 kJ
1 lyžička oleja ( na prípravu jedla/ - 300 kJ
2,5-3 litre tekutín- voda , nesladený čaj
Zo skúseností ktoré mám so svojimi klientmi- mám poradnu, aj fitnescentrum- viem, že takýto deň v týždni- teda nejesť iba piť, je nezmysel, pretože si tým vyhladuješ organizmus, a na druhý deň si tvoje telo uloží viac do zásob z toho, čo zješ, takže efekt nie je žiadny. Navyše máš nizky obsah cukru v krvi- keď neješ- metabolizmus sa zastaví alebo spomalí a nedochádza k chudnutiu. Ide o to naštartovať metabolizmus aby pracoval rýchlejšie, hladom ho spomalíš, čiže nechudneš. Neodporúčam také dni, skôr ak chceš prečistiť telo- tak dať si ľahší deň, viac bielkovín a zeleniny. Veľa tekutín. Zapamätaj si jedno- aj keď to znie zvláštne ale pokiaľ chceš natrvalo schudnúť, tak základom je jesť, jesť, jesť, ale správne potraviny. Moji klienti jedia viac ako boli zvyknutí, dokonca niektorí tvrdia, že sa prejedajú, ale chudnú. Pretože chudnúť znamená naučiť sa jesť.
chudnutie-1 a čo hovoríš na jeden den v týždni nejesť iba piť?
Tak som tu dala len pár zásad, ktoré si treba uvedomiť pri chudnutí.
Držím všetkým palce :-)
Ahojte, vyštudovala som vedeckú výživu ľudí a pôsobím v oblasti poradenstva- Dávam sem stručný návod na chudnutie.
10 krokov ako chudnúť
1. Prvé, čo si treba uvedomiť, že bez znalostí to nepôjde.
Preto, kým sa začnete správne a zdravo stravovať , tak aby Vám v tele nechýbali žiadne potrebné látky a aby ste začali chudnúť musíte vedieť ako na to. Takže prvým krokom k Vášmu chudnutiu, bude naučiť sa chudnúť.
Chudnutie je celá veda, ktorá má síce jednoduché zákonitosti ale musíte nájsť optimum pre Vaše telo. Vášmu telu nesmú chýbať žiadne látky , ktoré sú potrebné na správne fungovanie organizmu. To sa dá docieliť jedine vhodne a správne vybranými potravinami, ktoré budú obsahovať dostatok výživných látok.
Už teraz musíte myslieť na to ako bude Vaše telo vyzerať keď schudnete. Ak nechcete vyzerať unavene a zničene ako po nejakej chorobe, tak budete musieť dbať na to aby Vaše telo aj počas chudnutia dostalo to čo potrebuje.
2. Ak chcete schudnúť rýchlo, tak Vás musím sklamať.
Dá sa síce schudnúť rýchlo ale budete chudnúť hlavne vodu, svaly a nie tuk .
Chudnutie je beh na dlhú trať, ale verte mi ten úžasný pocit, keď dobehnete do cieľa stojí za to.
Rýchlosť chudnutia je individuálny a každý človek má iný metabolizmus, preto nebuďte sklamaný ak váha nepôjde dole rýchlosťou akú by ste chceli.
Ak aj schudnete rýchlo a drasticky , tak to rovnako rýchlo naberiete späť, trpezlivosť ruže prináša ako sa vraví, v tomto prípade kilogramy odnáša
3. Nehladujte!! Základ je pravidelnosť – to znamená jesť každé tri hodiny, vtedy telo dostáva všetko čo potrebuje.
Keď budete telo trápiť hladom, tak hneď ako sa najete si telo začne robiť zásoby , aby v prípade ďalšieho hladovania malo odkiaľ čerpať energiu.
V prípade , že pocítite hlad tak si dajte bielkoviny. Napríklad veľmi vhodné sú proteínové tyčinky, ktoré môžete mať vždy po ruke, nielen výborne chutia ale obsahujú dostatok proteínov a vitamínov. Taktiež správny proteínový nápoj je vhodný na rýchle zahnanie hladu, alebo môžete dodať v bielkoviny prostredníctvom ligh jogurtov a jogurtových nápojov. Neobsahujú síce taký obsah bielkovín ako proteínové doplnky, ale sú tiež vhodnou variantov na zahnanie hladu.
Hladovanie je najväčšia chyba, ktorú ľudia pri chudnutí robia. Hladovať sa nedá večne a Vy by ste už teraz mali myslieť na to ako sa budete stravovať, keď schudnete.
Hladovanie sa nedá dlhodobo vydržať akurát si ním pomýlite metabolizmus a namiesto chudnutia budete priberať.
4. Jedzte 5-6 krát denne. Pri skúsenosti s klientmi viem, že rovnaké množstvo jedla rozdelené do 3 dávok za deň, neprináša taký úbytok váhy ako to isté množstvo rozdelené do 5-6 dávok za deň. Pravidelnosť v strave je základ, preto jedzte raz za tri hodiny 5-6 krát denne. Vtedy sa Vám upraví metabolizmus, vaše telo sa naučí, že si nemusí ukladať zásoby, pretože ich nebude potrebovať, keďže každé tri hodiny dostane výživné látky. Posledné jedlo dňa by ste mali zjesť približne tri hodiny pred spaním.
5. V žiadnom prípade nevynechajte raňajky, pretože telo potrebuje po prebudení energiu a zároveň sa Vám raňajkami naštartuje metabolizmus.
Možno namietnete , že ráno nemáte čas na jedlo. A kto sa ráno neponáhľa?
Raňajky si môžete prispôsobiť tak aby Vám jedenie zabralo , čo najmenej času. V prípade , že naozaj nestíhate, môžete si dať na raňajky proteínový nápoj alebo jogurtové nízkotučné nápoje. Tie Vám dodajú potrebnú energiu a pritom ich vypitie nezaberie ani celú minútu. Proteínové kokteily vám navyše dodajú potrebný prísun bielkovín a zabezpečia vám, že nebudete chudnúť zo svalov ale z tuku, čo je pri redukcii váhy veľmi dôležité.
Ak si však chcete pripraviť plnohodnotné raňajky, tak viac sa dozviete v sekcii- Raňajky.
6. Zvýšte pitný režim!
Najvhodnejším nápojom pre Vaše telo je čistá pitná voda.
Minerálku sa snažte obmedziť, pretože obsahuje vysoký obsah solí a minerálov a to zadržiava vodu v tele. Úplne vynechajte sladené nápoje. Ovocné šťavy tiež nie sú vhodné pre vysoký obsah cukru.
A Ak už raz za čas potrebujete sladkú vodu tak existujú verzie bez cukru a light.
Vhodným drinkom sú aj bylinné čaje.
Existujú rôzne druhy očistných čajov, po prípade čaje na chudnutie, ktoré pite nesladené. Do čistej vody si môžete vyžmýkať čerstvý citrón, ktorý naštartuje metabolizmus a uľahčí spaľovanie tukov.
7. Z potravín si vyberajte nízkotučné verzie mliečnych výrobkov, syrov, jogurtov a iných light výrobkov, ktoré obsahujú málokalorií.
Asi je Vám jasné, že mastné, tučné a sladké jedlá by sa nemali vyskyovať na Vašom tanieri.
Naopak zaraďte do stravy vlákninu v podobe zeleniny, ovocia či celozrnných výrobkov.
8. Dá sa chudnúť aj bez cvičenia, ale myslite aj na to jako telo bude po diéte vyzerať.
Ak nechcete mať ochabnuté svaly a visiacu kožu na tele, ale naopak chtete mať pružné a pevné telo, bez cvičenia to nepôjde. S cvičením bude Vaše chudnutie oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.
Nájdite pre seba vhodný druh pohybu a uvidíte, že Vaše telo sa Vám za to odvďačí.
9. Budete potrebovať pevnú vôľu a sebazaprenie. Ak ste to po týchto slovách už vopred vzdali, tak musím podotknúť, že tento redukčný program je výhodný v tom , že nebudete pociťovať hlad a sami si môžete vyberať jedlá , ktoré Vám chutia. Môžete si sami zostaviť jedálniček a vybrať si potraviny, ktoré Vám vyhovujú.
Tento typ redukcie váhy je znesiteľný a sami budete vidieť, že keď spravíte prvé pokroky už to nebude to pre Vás až také ťažké.
Nebudem Vám klamať, neponúkam žiadny zázračný recept na chudnutie, ale ponúkam efektívny program chudnutia, ktorý si sami môžete upraviť tak aby Vám čo najviac vyhovoval.
Samozrejme bez určitých obmedzení to nepôje, ale pamätajte si : Pokiaľ sa nezačnete obmedzovať v strave vy, tak Vás onedlho začne obmedzovať Vaše telo.
10. Ak sa stane, že Váš redukčný program porušíte a dáte si nejakú kalorickú bombu, tak chudnutie nevzdávajte. V deň keď si aj dáte niečo nevhodné, pokračujte ďalej v nízkokalorickom stravovaní.
Samozrejme uvážte, či sa oplatí jesť niečo kalorické, keď ste sa už pohli o krok vpred.
Keď schudnete prvé kilo, zoberte si napríklad kilo cukru do rúk a budete sa tešiť z toho, že aj keď je to len jedno kilo, už ho nemusíte vláčiť so sebou.
Na začiatku chudnutia sa odvážte na váhe a výsledok si niekam zaznamenajte.
Vážte sa vždy po týždni, nemá zmysel sa vážiť každý deň, alebo viac krát v priebehu dňa. Každý týždeň si zaznamenajte váhu, ktorú ste dosiahli.
Pomôže vám to, aby ste vedeli koľko priemerne za akú dobu schudnete.
Keď sa zdravo prejete k vašemu cieľu, tak budete Vaše úspechy vidieť čierne na bielom.
Anoynim
Prosím ťa a koľko máš rokov, ja keď som mala 19 - 2O rokov, pri výške 165 cm som mala 49 kg. A to som bola chudáááááááááááá, neviem si predstaviť, že by si bola tučná.
Ahoj...vážim 44 kg a som vysoká 165 cm je to normálne...chcela by som ešte schudnúť každý mi hovorí že som tučná...predtým som vážila 49 kg.