ahojte:) Vidim, ze sa tu otvorila tema ,,o com" a pokracuje cervenanie.
No, ja myslim, ze Jajka to vystihla v tom, ze vsimat si druhych ludi: ono je to hlavne dobre preto, ze clovek akoby odporzoruje a postupne sa nauci akysi sposob, ako sa vseobecne medzi ludmi konverzuje. Ano, je mozne si aj pripravit temy (napr. ked sa ide do spolocnosti, tak zavisi od spolocnosti ludi, ake typy tam budu, ci orientovane na kulturu alebo politiku). Ludia sa obvykle bavia skor sposobom, ktory je konkaktny: pozdrav, zname ,,ako sa mas, ako to ide alebo co nove", a potom odpovedat uz mozno podla svojho stylu, nalady a podobne. Niekto ostava vo formalnej rovine (bud je to taky typ alebo je ten clovek v stave, ze nema naladu pokecat), ini ludia kludne spomenu napr. film, co ich zaujal alebo nieco ine, co si precitali, zazili etc. Uplne staci, ak clovek odhadne istu mieru, aby sa nestalo, ze povie cosi intimne a druha strana bude v rozpakoch (a moze reagovat neprijemne).
K tomu, o com sa bavit, ked niekto pride za niekym inym: uplne staci presne ako uz spominala Jajka: usmiat sa, pripadne informovat, kedy dotycna osoba asi pride, ak je to niekto dolezity, ponuknut vodu alebo nieco ine a vytusit, ci sa mate chut bavit alebo nie. Nutit sa netreba, napokon, nie je to povinnost a ten clovek predsa prisiel za niekym inym. Su ludia, co sa zavrtaju do letakov, ini zacnu sami od seba kecat. Chce to celkovy trening odhadu situacie a v duchu si povedat, no a co, ja mam SF, nic sa pre to nedeje a ved nie som zodpovedna/zodpovedny za to, ci sa bavime alebo nie. Sme tu predsa dvaja.
Aspon mne taketo nieco pomohlo.
Dokonca sa mi stala taka vec, ze som zostala sediet na verande s byvalym spoluziakom, ktory bol vzdy velmi sebavedomy a vedel veci a tak podobne. Bola som z neho vzdy velmi nervozna, lebo mal sklony byt aj trochu arogantny. Raz sme sa stretli cez spolocnych znamych a ostali sme spolu sediet na verande. Nebola som schopna slova, nic mi neslo hlavou, nebolo mi ani prijemne. Tak som sa divala na horiznot a bola som ticho, asi som fajcila a v duchu si vravela, ze nemusim vzdy zacinat vsetko ja! A prezila som to :) Vecer, postupne aj po vinku trochu ale aj ako sa vyvijala nalada v spolocnosti, sme sa aj normalne v pohode bavili. Niektore situacie chcu obcas aj cas a idealne je, ak sa drzime toho, co je nam prirodzene. Aj small talk staci viest par minut. Popravde, nie kazdemu vyhovuju urapotane typy (hlavne, ak nemaju co povedat..z takych ludi ma obvykle boli hlava :D ).