Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

jajka001

vsimla som si, ze ked som sa mojej mame chcela zdôverit s nejakymi problemami, tak mi stale chcela davat rady a riesenia, hoci ja som si s nou chcela len tak pokecat. mozno je to matersky komplex a mozno je to mnou, neviem, mozno pôsobim ze sa stazujem. ona ostane potom taka nervozna a ze ja ti neviem poradit - tak som jej vysvetlila ze ja radu nechcem.
alebo ked sa postazujem manzelovi, ze mi je smutno, tak ten ma pocit, ze mu to vycitam. toto je zas o muzoch, ktori nechapu ze zeny chcu len objat a utesit :) tiez ostane nervozny a ze preco mu nieco vycitam, hoci ja som mu nic take nevravela :)
tak tieto veci som si napriklad uvedomila, mame to vzdy vysvetlim, ze nechcem rady a manzelovi, ze mu nic nevycitam :) asi to nesuvisi so sf, len ma to tak napadlo :D ze ako dvaja ludia dokazu odlisne vnimat urcitu situaciu

jajka001

baby, vy vsetky mate moj obdiv. ja som nikdy nezazivala take silne stavy, ake zazivate vy. u mna to bola vzdy len tichost, hanblivost, neprijemne pocity, potenie, tras ruk. vy zazivate ovela neprijemnejsie veci a musite s nimi bojovat denne. preco, mas moj hlboky obdiv ze napriek tomu co zazivas v praci, pracujes, a este si nabrala aj odvahu chodit na jogu.
a soferovanie - soferovala som velmi nervozne, a predstava ze zastavim na krizovatke a nestihnem nastartovat na zelenu ma desila. to trubenie aut ma este viac znervozni a zrazu neviem ani ako sa volam :) ale nie preto som prestala jazdit.

preco

Este som vam chcela napisat, ze som okrem jogy zacala pit caje-veroniku, lubovnik-kazdy den vecer, ak som doma aj pocas dna. A vecer si davam aj med. A mozno je to placebo, ale zda sa mi, ze mam aspon lepsiu naladu. No neviem, ci verite takymto veciam. Cajiky a cvicenia.

preco

Ano slivovicka, je to absurdne, co mi musime riesit. Ja ked napriklad nieco len tak spomeniem pred mamou, co ma trapi, napriklad z nejakeho rozhovoru s niekym, alebo z nejakej udalosti, ona sa vzdy cuduje, co na to myslim a preco ma trapia take veci, co ona vyhadzuje z hlavy. su to casto pre normalnych ludi drobnosti, blbosti. ani sa nepozastavia. Aj ja chcem taku slobodu.
Aj vy sa citite akoby zaseknute? Ja napriklad akoby som bola v polospanku a nemozem sa poriadne na nic sustredit. ani ked som sama, a pri ludoch uz skoro vobec.

preco

Slivovicka, soferujem preto, lebo ma to este pred vela rokmi naucil moj otec, dost dlho sa so mnou trapil a vysadal z auta spoteny zo strachu, ked sedel vedla mna:), lebo ja som sa bala predbehnut aj stojaci traktor :)) A od vtedy soferujem bez prestania,tak to je u mna ten DLHODOBY ZVYK, ktori SF potrebuju. Keby ma k tomu otec nedokopal, asi tiez nesoferujem. Takze mam aj trochu stastia.
Ze ty si najhorsi stupen SF? Ja si zas myslim, ze ja som. Tiez som mala moznost ist do prace, kde robil zas jeden znamy, ale som odmietla, lebo som nechcela, aby videl, aka som nemozna. Ale nebol to blizky kamarat, iba znamy.

slivovicka;)

preco, ale aj moj obdiv mas, ze si napr. takto sama s tou SF a proste ze si sa dokopala do prace a este uplny obdiv mas ze soferujes - u mna je soferovanie vdaka sf teraz uplne ze nieco ako vyliest na mont everest. Uz som roky nejazdila, vlastne nikdy aktivne, a ked si predstavim jak stojim na krizovatke a vedla mna autobus plny ludi co sa na mna divaju do auta... striasa ma :)
absurdne ze? co my musime riesit...

ja som mala stastie, ze som sa o tejto sprostej diagnoze mohla pobavit s kamoskami, ktore mali tiez nieco podobne, aj ked nie v takej brutus forme jak ja, ale aspon ma ako tak chapu a tiez je to casty zdroj nasho humoru, nieco ako tu pisala davnejsie Alex

slivovicka;)

zufalka, ja ked som citala toto forum som dospela k zaveru, ze asi mam najhorsi stupen socialnej fobie, takze neboj! ;)
beriem tiez AD a tiez mam pocit akoby som nic nebrala. K praci som sa dostala akoby zazrakom, cez kamaratku, ktora tam pracovala tiez a cely pohovor mi prerozpravala a ukludnovala ma ze je to tam v pohode. A hlavne bola tam! (aj ked na inom oddeleni). Co ti mozem poradit je, pouzit napr. na pohovor nejake tie psycholieky s rychlim ucinkom ako neurol, xanax, lexaurin, to ti aspon zmierni tie otrasne priznaky (ver mi, viem o com hovoris, ja keby som ich vsetky spisala tak mi asi ani 10 A4 nestaci;) no a hlavne je proste prezit ten pohovor si myslim, urobit dobry dojem etc. Proste dotat pracu. To ako bude v tej praci budes riesit potom, tam si treba stale opakovat, ze pokial ma nevyhodia su so mnou spokojni :) V tejto dobe uz naozaj nejde o to ci si v praci mila ukecana a tak, ale hlavne aby si tu pracu mala. no a ked ta vyhodia, tak proste mas aspon skusenost. Mna napr. kvoli SF - akoze kvoli tomu ako som sa javila - presunuli na ine oddelenie. Dost ponizujuce, ale uz to tak neberiem, beriem to ze proste treba sa snazit prezit, aj ked ma clovek SF. Proste co uz. A nakoniec toto druhe oddelenie je omnoho lepsie takze to vlastne bolo aj stastie ;-)

preco

No zufalka, pises tu vela a pises, ze nas obdivujes. Mna nemas preco. Ja sice chodim do prace, ale trasiem sa tam asi tak ako ty, stracam rec, cervenam sa, ked som v stave uplnej uzkosti nepamatam si, kto sa ako vola, co kto odo mna chcel, kokko kto coho chcel, kde je co ulozene, napisane. Musim si niekolkokrat prejst jeden jednoduchy postup, aby som si ho zapamatala. Citim sa ako mentalne postihnuta, a to mam vysku za sebou.
Na pohovory som chodila uplne vystrasena ale nasilim som sa tvarila, ze to zvladam. Ani ma vpodstate nikde nechceli, tam kde by ma to bavilo. Aj mi niekde povedali, ze vyzeram velmi smutne a podobne reci. Aj sa ma pytali, ci idem na pohovor rovno z materskej, lebo ze to na mne vidno. Mne materska SF velmi zhorsila. Ja som sa uplne odizolovala, a este som izolovana. Jedine nove kontakty su pre mna pracovne, ale este su nove a su mi neprijemne. Takze zo zivota v napati, ze som stale doma zavreta a izolovana, som presla do este vacsieho napatia - do prace. A kazzdy den prichadzam domov s bolavou hlavou od napatia. aj som uz rozmyslal, ze pojdem robit radsej upratovacku, alebo kosit travniky na sidlisku, tam nemusim asi moc komunikovat.:)) No je to tazko s tou hnusnou SF. Aspon sa tu mozem vyrozpravat, lebo toto fakt nikto nevie o mne. Tak sa za to hanbim.

AlexFizz

Inak este, ono to nesuvisi podla mna s tym, kto je silnejsi, ale kto ma aku uroven SF. MAs pocit, ze sa ti SF zhorsila na materskej, akoby si vysla z cviku, co sa tyka ludi?