Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

preco

liša, ja sa tiez veeelmi cervenam, ale nepamatam si, ze by mi lieky na to pomohli. To je inak zaujimave, ze aj mne sa to cervenanie zhorsuje. Tiez sa mi pred niekolkymi rokmi zacal robit taky vyrazny flak na lici pod okom. Vyraznejsi ako cerven na zvysku tvare. Neviem co s tym. Ja si davam makeup, lebo je to velmi skarede, ten flak. aspon je potom menej vyrazny, hlavne v praci mi to vadi.

jajka001

ja sa necervenam, tak neviem...
myslim ze je to fyziologicke a so sf to suvisi len do tej miery, ze ked sme v strese, stupa nam tlak a teplota - na niekom to vidno viac na inom menej
su ludia co nemaju sf a cervenaju sa - pri fyzickej namahe, strese...

liša

ahoj,
ja sa chcem opytat, ci mate aj vy v nejakych napatych situaciach cervene flaky na krku, dekolte, ja mam urcite SF a vzdy som sa cervenala, ale tieto flaky sa mi objavili tak asi pred 2 rokmi, myslim, a je to hrozne neprijemne a ci by mi na to pomohli lieky...teda antidepresiva

preco

Skoda, ze som pred niekolkymi rokmi tolko o SF nevedela. Ja som si totiz myslela, ze som nepodarok, proste, ze sa musim ja zmenit, od zakladov. Ak niekomu ne mne nieco vadilo, nikdy som si vtedy nepovedala, ze to som ja a taka chcem byt, a nechcem sa menit. Vzdy som si velmi pamatala, co komu na mne vadilo a snazila sa polepsovat tym smerom akym chceli ini. Az som sa dostala do slepej ulicky a zistila, ze nie vzdy som ja ta zla. Ale mi to trvalo. A ked mi to nahodou niekto povedal, este som aj neverila a tvrdohlavo som si myslela, ze musim byt ina. Taka aku ma chcu mat niektori ludi. Bolo to trapenie. Aspon to uz je za mnou.

AlexFizz

Mimochodom, viete, na co je dobra SF? ;) Pri vybere partnera a vobec okolia je to akesi voditko: ludia, co ma nedokazu ukludni, musia z kola von! Obvykle su prave ti ludia nie velmi citlivi a maju mnohe ine nekvality, takze ani o nic neprichadzam. Niekedy je dobre pozerat sa na svoju uzkost aj ako na signal.

AlexFizz

PS: Co sa tyka muzov, mala som priatelov, co ma vlastne nevedeli akceptovat, pocuvala som tiez: ,,Preco si nedas suknu?" A podobne. Myslim, ze muz, ktory nerozumie stylu zeny, je proste mimo jej svet. Nie kazdej zene pristane vyzyvavy styl, nie kazda zena sa tak prijemne citi. Pokial muz chce zenu zmenit, ma si radsej najst rovno taku, aku menit nemusi.
Spominam si, ako strasne ma to ponizovalo, akoby mi tym, ze sa ma snazili frajeri navliect do sukni a siat (ale mne to nepristane, inak by som ich nosila, ale nie som ten typ), upierali moju zenskost. Vysledok je, ze uz nikdy nemienim stracat cas s muzom, ktory vo mne bude prebudzat tieto pocity. Mam dobreho kamarata a ten vie ocenit na mne aj teplaky a mikinu! To treba hladat!

AlexFizz

No podla mna to vypoveda jedine o urovni okolia, ak nezvladnu fakt, ze niekto ma svoj vkus a neboji sa ho prezentovat.

V detstve to zavisi od mnohych veci, a vela - celkovo - od toho, kto ma co na sebe. Akoze kto si na koho dovoli...najlepsie je nic si z toho nerobit,predychat to a zvykat si na pohlady. Nie je to prijemne, ale postupne zvyknut sa da. Treba najst odvahu prejavit svoj vlastny vkus a styl.

Ja mam momentalne velmi netradicky bicykel, volam ho sociofobny bicykel,este je aj cerveny. Mam strasne problemy obcas na nom jazdit, lebo ludia sa divaju a viem, kolko ludi si pomysli, ze ,,no, cisty imidz". Ale vzdy si v duchu poviem: ,,Vyborne sa na nom jazdi, je krasny, a tym ukazujem, ze mam takyto vkus a vlastne narusam trosku uniformitu." To mi pomaha prekonat strach z toho byt vystredna alebo byt niecim napadna.

preco

Ale napriklad mojmu muzovi casto vadilo, ze preco sa neobliekam krajsie a vyzivavejsie. Aj moj otec vzdy kritizoval, ze som ako siva mys.

preco

Podla mna ludia reaguju na vonkajsi vyzor cloveka. Aj ja mam skusenosti, ze inak reaguju, ked je clovek obleceny nenapadne, a inak, ked ma nieco napadnejsie, alebo vynimocnejsie.
Podla mna vela zien je zavistlivych.
A ked niekto pekne vyzera, maju vacsiu tendenciu ohovarat, alebo urobit nieco neprijemne.
Ja sa teraz obliekam nenapadne. Ale pacia sa mi vselijake krajsie oblecenia, ked ich maju ini, ale ja nemam odvahu, a tiez by mi vadilo pritahovat pohlady. Ale ked som bola mala, mama ma vselijako obliekla, aj napadnejsie, alebo ked som mala nieco nove, deti v skole to hned okomentovali (hlavne niektore dievcata), dokonca sa mi stalo, ze v ten den urobili nejaky napriek, alebo nejaky verejny posmech.

AlexFizz

Vlastne to bolo jemne odveci, chcela som povedat, ze poznam take zeny, ale nezda sa mi, ze by okolie na ne reagovalo podla toho, ze su pekne oblecene.

Este mi napadlo, ze kazdy je podla mna citlivy na isty styl: ja tiez neznasam iste styly oblecenia alebo upravy zien, proste ma iste styly irituju...co uz (ale to je moj problem samozrejem a spravam sa k takej zene podla toho, aka je). Ale asi niektori ludia su si toho nie vedomi alebo nemaju nejaky filter alebo co.