Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

AlexFizz

ja uz fajcit nemozem hlavne, som sa prefajcila! A uz to ani nepotrebujem, hoci este sem tam si v spolocnosti dam. Cigaretka, poharik...ako kedy. Myslim, ze vsetko v norme:) Rozhodne ale nemusim uz tahat jednu za druhou ako kedysi (asi by som uz zomrela), no viem, ze to bolo u mna velmi socialne: aj ako tema, aj ako vclenenie sa, aj akoze ,,nieco robim, niecim sa zaoberam". No jo;)

jajka001_

fajcenie - tiez, z cisto socialnych dôvodov. moznost priblizit sa, tema na rozhovor atd. uz nefajcim, nepotrebujem to.

jajka001_

alex prispevok 11.16 - skvely a vystizny, vobec nie zamotany :)som si tak prikyvkovala, ked som to citala :)))) tiez mam starsieho, velmi dominantneho brata, nebola s nim moznost ziadnej diskusie. som sa mu postavila, ked som mala 19 - jeden zo zlomovych okamihov. zase len o tom jednom - prekonaj svoj strach.

AlexFizz

PS ( a potom uz som ticho ): Mam starsieho brata, dominantny typ, agresivnejsi, ale inteligentny clovek. Zastrasoval ma, ked som bola mala, aj mi supol sem-tam...rokmi sa nas vztah menil. Uz je to oukej, tiez som sa nacuila s nim postupne vychadzat, ako nanho, povedala by som. Chyba bola, ze v rodine nie je otec a on zobral na seba tuto rolu a nikto ho neusmernoval. Takze brasko bol tiez skola zivota...;)

AlexFizz

Pripajam inspirativny citat z knihy Michaela Cunninghama ,,Domov na konci sveta":

,,...vic se prosazuj - chtej to, co chces, mnohem durazneji. Snaz se, aby s tebou bylo tezsi porizeni, bud na sve okoli narocnejsi. Nebo se svym zivotem nebudes nikdy spokojeny."

Pod vplyvom tohoto citatu mi vela veci doslo. A to bolo pred Amerikou ;)

PS: Ale ved treba mat aj stastie v zivote, bez toho to ide ovela tazsie. Ja viem.

AlexFizz

Pocit ,,akoby som bola opita" - hej, moze to byt sposobene silnou uzkostou. Mala som take stavy v obdobi po zachvate uzkosti v MHD, mavala som to par dni potom aj na ulici, akoby vsetko bolo mimo mna.

AlexFizz

Plus; vsimla som si tu nieco ako ,,ked s niekym pisem etc, neviem, o com". Treba sa zamysliet nad celou komunikaciou: oni maju o com? Mame si vlastne co povedat vzajomne? mame spolocne temy? Zistila som, ze ked mam pocit, ze nemam o com, obvykle je to tym, ze s tym clovekom sme kazdy v inom svete.

AlexFizz

Ahojte! Ako sa to tu rozbehlo:). Docitala som sa opat par veci,ktore sa tykaju alebo tykali aj mna, vdaka socke-fobke, ako ju volame s kamoskami.

Zaujalo ma, ako ste spominali, ze same od seba nemate motivaciu nieco robit, akoby same pre seba, ze lepsie je to vo dvojici. Dlho som to mala rovnako. Potrebovala som aktivnejsie typy, ktore by ma ,,potiahli", pretoze som bola tak pohltena svojimi pocitmi a uzkostami, ze nejaky skutocny napad nemal sancu sa zrodit. Az postupne - ako som sa stavala nezavislejsou, sa to zmenilo a meni sa to. Stat sa nezavislejsou - to vlastne bola jedna z veci, ktore boli motivovane u mna zvnutra, velmi silna potreba. Uz som sa totiz dlhsie citila, ze som akoby z papiera: slaba, vycerpana, neustale pod tlakom a vplyvom druhych ludi, a nebola som si ani ista, ci ide o ludi, pod ktorych tlakom byt chcem. Preto som sa rozhodla sa oddialit od takychto ludi, stat sa na nich nezavislou a zariskovat samotu, ale z vlastnej volby. Rozhodla som sa jedenho dna po neprijemnom rozchode a tahaniciach, ze mam sen vidiet New York. A ze pojdem do Ameriky. Zrazu som si povedala, ze si splnim sen. A neviem ako, zacala som vybavovat, behat po peciatky, viza etc, a nikoho som nezohnala, tak som sla sama (nechapem doteraz :D ). Hodila som sa do hlbokej vody. Prisla som do USA, do kolektivu roznych kultur a ovela mladsich ludi, s ktorymi som nemala NIC spolocne. Nevedela som sa zapojit...ale rozhodla som sa, ze radsej sama, nez sa prisposobovat niecomu, s cim nemam nic spolocne (temy, cokolvek, ladenie to volam, ked s niekym ladime). Takmer 3 mesiace som bola dost sama, nie uplne, ale bytostne. Mala som uzkosti, ze som myslela, ze hned po navrate domov idem k psychiatrovi. V New Yorku som v metre skoro zacala kricat a nevedela som sa sama pomaly rozhodnut, co chcem vidiet (Empire State Building som si mrkla iba preto, lebo vnutorne som este nebola dost nezavisla a kvoli ludom doma, akoze som to absolovovala - chapete absurditu mojho motivu??). Mala som stale nejaky strach, len tak si prisadnut v hosteli na dvorceku k ludom. Musela som mat zamineku, cigarety (fajcila som ako tovaren), a aj to som potom bola bud ticho alebo ma nikto nepocul alebo som to zle nacasovala. Pre SF som nesla na party, aj ked ma pozvali spolucestovatelia z hostela. Citila som sa ustrasena. Ale toto su len zlomky. Po navrate som sa citila ovela volnejsia. Spoznala som sa, a zistila som, kto su kamarati, kto boli len znami, ktorym som nechybala. Vycistila som si okolie od neprijemnych ludi (ulavilo sa mi ohromne), ktori vo mne vzbudzovali pocity menejcennosti alebo ma nerespektovali na roznych urovniach. Postupne je to lepsie, viac si vyberam ludi a viac sa snazim byt na nich nezavisla. Ak sa nudim, sem-tam si idem nieco vyrobit, z vlastnej motivacie (vyrobila som veternik do okna a take drobnosti). Snazila a snazim sa stale zistovat, co ma bavi, co ma laka, co chcem skusit. Je to dlhy proces, ale treba niekde zacat, najst si svoj vychodiskovy bod.
Este na strednej som vela pisala a snazila sa pobehovat po kruzkoch, tancovala som (doma, samozrejme), ale na kruzky som prestala chodit pre SF v kombinacii s pocitom neschopnosti a pisanie bolo vlastne akousi unikovou cestou, ocistou. Hm. Toto mi napadlo...asi to nie je velmi suvisle :)).
Nedovera k ludom - hm, ano, bola, ale cim viac sa moja hodnota vyrovnana s tym, ako som vnimala prehnane inych ludi ako lepsich, schopnejsich etc, takze cim viac sa ,,vyrovnavame", necitim nedoveru, ale skor som stratila respekt (ten odstrasujuci), ktory som k nim pocitovala. Nedovera sa zmenila skor na iny uhol pohladu: skor mi pride mnoho ludi necitlivych, nevnimavych, nespolahlivych etc od podstaty, ak to tak nazvem svojimi slovami..(ale to je moje subjektivne vnimanie - cisto). A na ceste k nezavislosti som sa naucila, ze treba verit hlavne sebe, treba si vediet vela veci zariadit sam, nespoliehat sa tak na druhych, v nicom: ze ma zabavia, ze potiahnu rozhovor, ze budu pri mne stat etc. Napokon, maju svoje vlastne dovody pre svoje spravanie. To je dalsia vec, co mi pomohla: uvedomit si ze moje spravanie suvisi vyhradne so mnou, spravanie druhych suvisi s nimi, s ich osobnostou, s ich pribehom, s ich prioritami, povahou, naladami etc., cize som sa zacala snazitn nebrat veci osobne. To je velmi oslobodzujuce!

Uz som tu popisala strasnu splet, tak brat s rezervou, pls, lebo uz aj ja som sa stratila asi :) Ale tak ste ma inspirovali!

jajka001_

ja na jednej strane ked ma prist navsteva tak som z toho otravena - treba vsetko upratat aby to bolo tiptop - musim :) ale na druhej strane sa tesim. a obavam sa ci to budem zvladat. vsetko ako ma byt...ci sa budu citit fajn,

tiez ste ako deti mali problem so zakladnymi vecami okolo etikety, aj so zdravenim, lucenim atd?