Detska psychiatricka liecebna - Hran!

Batrolomej

Chcel by som sa poďakovať tim dobrym zamestnancom v prvom rade by som sa chcel poďakovať pani psychologičke Valerii Hudakovej, a sestričkam: pani Figlovej, p. Bocsorovej, p. Vargaeštokovej, p. Kučmovej, p. Hudackej, p. Pekalovej, p. Kapustnikovej, p. borščovej a p. Romanovej. Učitelom: p. Hrubovskej, p. Kanskej p. Oravkinovej a p, Barilovej. Ďakujem vam veľmi pekne :) . A zvyšok všetko arogantne a bezcharakterne. Škoda slov. Preč od nich, ďaleko preč!

Batrolomej

Ja som bol v hrani 5x cez školsky rok od roku 2011 do 2015. V rokoch od 2011 som bol na oddeleni B 2012-13 na oddeleni A, s toho tyždeň na oddeleni D a 2014-15 na oddeleni B. Vonku sa chodilo len po areali. Sprchovalo a prezliekalo sa 2 krat do tyždňa, tak že hygiena bola katastrofa. Jedna vyhoda že postelne sa dezinfikovali a prezliekali každy tyždeň. Strava humus o ničom, nechutilo mi tam jesť, nejedol som, keď mala službu dobra sestrička tak mi vždy dačo dala. Telefonaty povolene len 1 krat do tyždna a 5 minut, keď mala službu dobra sestrička tak aj pol hodiny. Navštevy len raz za mesiac. Sladkosti sa davali podla toho aku sestrička mala naladu, davali sa na pridel 1 keks na deň, keď bola dobra sestrička tak aj 3. Keď nebola dobra sestrička tak vobec nič. Keď mal niekto trest tak žiadna navšteva, žiaden telefonat, žiadna telka, žiadna prechadzka, len cely čas zavrety na izolačke, 3x denne tisercin do zadku + k tomu 3 denne tabletky, predavkovanie, polovična strava, bez sladkosti...ja som tam bol oblubeny, mne tam nikto nič nezrobil, ale keď som videl čo s druhymi tam robia tak sa mi rozum zastavoval. Fyzicke tresty: skubanie za vlasy, fackanie po tvari a hlave, viazanie do kazajky, predavkovanie, zatvaranie do tmavej miesnosti zo špinavim pradlom, ľadova sprcha... V škole sa malo vyučovalo, učitelia sa flakali, pili kavu, debatovali a hostili sa, ničnedozerali čo sa deje po triedoch, v škole šikana a bitky medzi detmi bolo pravidelne. Terapia a psycholog bolo len za odmenu, nedavajte tam svoje deti. Da sa to riešiť aj inou cestou. Ja by som toto zariadenie nenazval psychiatrickou liečebnou ale polepšovnov. Ale zase nemožem povedať medzi personalom boli aj paru vinimky ktore boli veľmi dobre a mali charakter a srdce.

swistica

@hajnalka - a aku pomoc ocakavas na fore? Tu nikto nespravi cari - mari fuk, bud syncek zdravy. Ak ho tam posiela pedopsychiatricka, tak ma zdravotny problem. Je lepsie to riesit teraz, ako ked sa to vekom este zhorsi. Ty prenho mozes urobit to, ze ho tam budes casto navstevovat a vela sa lekarov pytat. A hlavne na neho neprenasaj tieto obavy. Drzim palce.

Hajnalka

Dobrý deň prosím pomôžte mi môj syn pôjde na liečenie do Hran posiela ho tam naša pedopsichologicka ma 8 rokov problém je ze je dosť agresívny a nepočúva nás ale bojím sa oňho srdce má boli že pôjde odomna preč na 3 mesiace a ani neviem ako to tam je

Rene

Tak pozor!!! Vzivote som nenazval pacienta blaznom. Toto by som si nikdy nedovolil.Asi sme sa nepochopili, vždy chceš vidieť len svoj pohľad na vec. Ale veď v pohode, máš na to právo. Prajem aby tie zážitky a traumy boli už za tebou.

kkkkkk

Ja som na to tiez poukazovala, ale zrejme aj v tomto su nase nazory dost odlisne. Nechcela som uz dalej komentovat, ale neda mi to, kedze toto je pre mna dost citliva tema, co pre teba nie kedze si tam bol len na praxi. Neviem ci ti to nieco dalo do zivota, zmenilo tvoj pohlad na ludi s psychickymi problemami a podobne alebo si si to proste odpraxoval a isiel po svojom, ale bol si v pozicii, kedy si mohol kedykolvek odist, nebol si tam 'uvazneny' a mozno si tych pacientov len povazol za blaznov ako vacsina zamestnancov. Predpokladam, ze si tam nebol 24 hodin 7 dni v tyzdni 3 mesiace vkuse, takze aj preto su tie uhly pohladu ine. Keby si tam bol v inej pozicii pisal by si mozno inak.

Rene

Kkkkkk zopakujem to po tretíkrát. Nehadzem všetko do jedného vreca.
Chcel som poukázať na ľudí, čo tam nemajú čo robiť. Pre nich sú tie ine spomínané ústavy.
Neviem prečo si tam bola umiestnená a ani ma nezaujíma tvoja dg.Ty to berieš zo svojho pohladu ja to beriem zo svojho.

kkkkkk

No ano o tych ustavoch na vykon trestu som pocula. Len mi nedavalo zmysel, preco by rodicia radsej dali svoje dieta na psychiatriu ako tam. Podla mna je to rovnaka hanba ak ide len o to co si pomyslia ostatni. Ale to som tu vobec nechcela rozoberat. Su rodicia, ktori toto zariadenia nepoznaju a nevedia ci tam svoje dieta dat, ci im to pomoze alebo skor ublizi a prezeraju si forum a tuto temu. Ja nechcem aby boli oblbnuti ake je to tam super a ze o ich dieta tam bude uzasne postarane. Preto som sa rozhodla napisat tu aj svoju skusenost, kedze ja som tam bola a moja mamka nemala tu moznost sa takto informovat. Psychiatricka, ktora tam v tom case bola zaroven aj primarka mamke rovno povedala, ze tam musim ist, ze inak sa nevyliecim, ze sa budem trapit a somariny proste nahovorila jej take veci, ze ma tam nakoniec s placom dala a vies co, mne to vobec nepomohlo ale poznacilo ma to na cely zivot. Jedine co spravili je ze nas tam krmili liekmi(rano, obed, poobede, vecer - niektory aj castejsie, niekolko druhov liekov podrvenych a zmiesanych v jednej nadobke, aby sme ich nahodou nevypluvli). Doslova sme tam boli ako nadrogovani, toto je liecba? Keby to moji rodicia vedeli nikdy by ma tam nedali, sami to obcas aj teraz povedia, ze im to je strasne luto. Ale co ked pani doktorka ich tak ubezpecovala ako mi tam je dobre, tak to tak predsa muselo byt, alebo nie? Dospeli maju vzdy pravdu, my sme tam boli taki bezmocni, ze si to nevies ani predstavit.

Rene

Takže kkkkkk.
Ad1. Nie, nie som zamestnancom žiadneho takého zariadenia. Vykonával som tam prax, k napísaniu práce. A to nielen v ústave v Hraní.
Ad 2. Trestnoprávna zodpovednosť je aj u mladistvých. Určite vieš čo znamená pojem mladistvý.
Ad 3. Do väzenia môžu kľudne aj ľudia mladší ako 18rokov. Viď príklad.: Ústav na výkon trestu pre mladistvých Sučany.
Budem sa opakovat: V žiadnom prípade som sa nechcel dotknúť deti/ mladistvých, čo majú skutočne problémy. Ak sa ich to dotklo hlboko sa ospravedlňujem.

kkkkkk

Ty budes jeden z tych pracovnikov ze? Mile od teba, ze si takto vzdal cest a vdaku sebe samemu. Bola som tam hospitalizovana pred 8mimi rokmi a nepoznala som nikoho takeho o akych ty pises, ze je ich tam viac ako polovica. Pokial viem toto zariadenie je pre deti a mladistvych do 18 rokov a do normalneho vazenia sa clovek moze dostat a od 18 tak neviem ci je tvoje tvrdenie pravdive. A to ze sa tam liecia aj narkomani a alkoholici vobec neodsudzujem. Skor ma zarazalo ze tam su deti s autizmom, schizofreniou, mentalne postihnuti a podobne, ktori potrebuju specialnu starostlivost a mali by byt v zariadeniach kde su im podobni. A taktiez deti z detskych domovoch pre ktorych sa to stalo druhym domovom a ocitnu sa tam hned ako im to umoznuje poistovna.