Zacalo to takto:
Jeden, alebo 2 krat do roka ma boleli krize. Trva to tak 1-2 tyzdne, ale nikdy to neriesim, lebo to vzdy prejde. Deje sa to uz mozno 10-15 rokov (clovek to nepocita).
Toho roku to na velkonocne sviatky zacalo ako kazdy rok, ale po 4 dnoch sa to zacalo zhorsovat. Asi po 5 dnoch som to zacal citit v pravom lytku. Po 7 dnoch som mal problemy s chodenim a po 10 dnoch som uz nevstal rano z postele. Citil som bolest od krizov cez sedaci sval a cele zadne stehno.
Medzi tym som bol u lekara, dostal som nejake infuzie a lieky, ale ono sa to nezlepsovalo (ale to tu nechcem dalej rozvadzat).
Po tom desiatom dni, ked som uz 2 dni lezal a 3 noci nespal som si zavolal RZP. Prijali ma na neurologiu, nasadili infuzie + lieky (co uz som bral). To bola nedela.
V pondelok mi vybavili na utorok MR, kde sa zistilo, ze je tam ulomok platnicky a DR povedal, ze je to dost skarede.
V stredu som bol na konzultacii v RK, kde sa ma opytali, ze ci chcem ist na operaciu. Ihned som sa opytal, ci mam inu moznost a DR povadal, ze mozem kludne odmietnut.
Povedl som, samozrejme, ze chcem ist na operaciu, lebo uz pomaly 2 tyzdne mam silne bolesti. Najblyzsi termin bol o 10 dni. Ja som povedal, ze 10 dni nevydrzim a DR povedal, ze zvycajne su cakacie doby 3-4 mesiace. Tak som sklopil oci a usi (aj tak som bol na lehatku, lebo chodit a sediet som nemohol) a odviezli ma s5 na neurologiu. V piatok mi spravili PRT a poslali ma na ten tyzden domov.
Po PRT mi bolo trocha lepsie, ale nic moc.
Nasledne ma v RK operovali a po 3 dnoch som isiel domov. Po operacii som uz necitil bolest v nohe (nerv), ale mal som strpnute lytko, patu a pravu stranu praveho chodidla. Asi tyzden po operacii som zacal citit znova nerv v nohe. Bolest nervu je stale a uz som 19 dni po operacii. Chodidlo (ako som spominal) je strpnute stale, takze velmi zle sa mi na tu nohu stupe.
Chodim kazdy den, avsak prevazne som v posteli. Niekedy vstanem aj 10-15 krat a chodim. Vstavanie mi nerobi problemy, len chodenie na pravej nohe je problem.
Nechcem z toho robit zase zbytocne halo, ale o 2 dni budem 3 tyzdne po operacii a nerv v nohe sa mi nepaci (chodim ako pred operaciou po PRT).
Dolezite je, ze mozem v noci spat, pretoze pred operaciou som kvoli bolestiam nemohol spat.
Ma niekto skusenosti s herniuou disku S1 L5 ?
Je tento stav po operacii bezny, alebo by som mal kontaktovat doktora?
Lieky beriem ako mam predpisane (su to len od bolesti, zaldiar a novalgin). 3 tyzdne po operacii by som uz lieky mal celkom vysadit a to je o 2 dni.