Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

silviia

fiha RNG, zaujimave, no to som ozaj nevedela s tou vodou a bielkovinami... nuz tak budem najprv prevarat. je na to vhodna aj klasicka rychlovarna kanvica?

damian

silvia, na nasej stranke mas napisane, ze odkedy RNG zatvoril predajnu, posielam na SK vitamin C v praskovych formach.

RNG

sylvia, znacna cast chloru sa z vody odpari pri vareni, ale zluceniny chloru s bielkovinami sa neodparia, zialbohu
Preto je dobre vodu najskor prevarit az potom do nej pridavat jedlo. Tym sa podstatne znizi obsah chloramidov v jedle.
Alebo si zaobstarat filter alebo destilacku na vodu.
Ja pijem destilovanu uz vyse 20 rokov. Obvykle si ju ochutim trochou ovocnej stavy alebo pouzivam ju na caj a do varenia

silviia

RNG, no ja len ze som ju u nas v zivote nevidela-v prasku teda.no, nic to.
tak mi prosim aspon povedz, ze ci sa ten chlor prevarenim z vody odpari-napr. ked si zalejem caj, alebo varim polievku ci ine jedla,tak vzdy pouzijem vodu z vodovodu ako kazdy bezne u nas. odpari sa prevarenim?
-a do toho kupela,ak dam napr. jedlu sodu bicarbonu alebo kys.citronovu?nepomohlo by to tiez zlikvidovat chlor.
filtre nemam ziadne,ale asi sa neskor za tym poobzeram,len mi bude musiet niekto poradit, lebo ich je milion a kazdy na nieco ine.
inak na pitie kupujem klasicke flaskove vody v umel. flasiach ... :)

RNG

silvia, nevidim dovod, preco by mala byt kyselina askorbova prilis draha okrem nenasytnosti distributorov. Kyselina citronova sa tak isto chemicky vyraba a nie je draha.
Nemam priamo zdroj vyrobcu, ale tu je maloobchodny zdroj, kde predavaju 20 ozs=572 mg balenia
www.doctorstrust.com

mira

Tým som nechcela povedať, že DDT sa tvorí v tele, ale len ukázať na škodlivosť zlúčenín chlóru, ktorá je pre deti, ktorých nervová sústava nie je tak vyvinutá,vzššia ako pre dospelých.

mira

Chlór v tele vytvára chlorované uhlovodíky. Jedným z nich je i DDT. Ďalej som skopírovala :
Naakumulované chlorované uhlovodíky negativně ovlivňují transport draslíku, sodíku a hořčíku přes membránu nervových vláken, poškozují reprodukční orgány, způsobují nádorová onemocnění a podobně.

Chlor sám o sobě v určitém množství dráždí sliznici, leptá pokožku a v první světové válce byl dokonce zneužit jako bojový plyn - fosgen COCl2. Tento plyn je silně toxický. Poprvé byl připraven na počátku 19. století reakcí oxidu uhelnatého s chlorem, za využití slunečního záření. Proto také název fosgen - latinsky phos = světlo a genes = vznikat. V současné době je fosgen důležitou průmyslovou surovinou, která se vyrábí z CO a Cl za katalytického působení aktivního uhlí. Důležitou sloučeninu představuje také chlor a uhlík - chlorid uhličitý CCl4. Je to jedovatá kapalina nasládlého zápachu s karcinogenními účinky. Často se používá jako rozpouštědlo. Dříve se jím rovněž plnily hasicí přístroje, avšak v současnosti se pro svou jedovatost k těmto účelům nepoužívá.

silviia

RNG, prosim ta, myslis ze sa da u nas kupit praskova forma kys. askorbovej? a potom, ved to musi byt dost drahe aby som do kazdeho kupela pre rodinu dala lyzicku, ci nie? nieco ine-napr. soda bicarbona, kys. citronova, aktivne uhlie by nepomohlo dat do kupela?co vlastne chlor sposobuje v organizme
A cim sa filtruje pitna voda z vodovodu? prevarenim v rychlovarnej kanvici sa ten chlor neznici?
no a posledna otazka, napr. take vody na pitie v um.flaskach co bezne ludia kupuju a piju,nie su dost dobre-tie obsahuju tiez chlor?

RNG

orgi, mam taky maly akvariovy set chemikalii, kde sa da merat mnozstvo chloru vo vode, aby rybicky nepodochli.
Samozrejme nic take pre ludi sa nepredava, my predsa mozeme byt chlorom poskodeni, ale nedajboze aby boli rybicky.
A mozem ti povedat, ze aj pri prebublavani vody v akvariu sa obsah chloru velmi pomaly straca, trva to dlhe dni. Jedine, ako sa to da urychlit je absorbentmi, ako napr bentonity a aktivne uhlie.
Takze ti, co si nefiltruju vodu dostavaju plnu davku chloru z nej do tela a tam vytvori jedovate organicke chloraty(chloramine)
Este viac chloru ale mozeme dostat cez kozu pri kupani sa ci sprseni v teplej chlorovanej vode.
Preto ja mam na sprche namontovany absorbent chloru a do vane si davam pol lyzicky kyseliny askorbovej, ktora zneskodni ten chlor.
Samozrejme vodu pijem destilovanu, sam si ju destilujem uz vyse 20 rokov po tom, ako som zistil, co na spodku destilacky zostane z takzvanej cistej pitnej vody.
A to pri tom mame velmi cistu pitnu vodu v zrovnani s rozbormi v inych mestach v USA a Europe.
O krajinach s nizsou zivotnou urobnov(treti svet) ani nehovoriac.