Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

delphia

RNG dakujem Ti. Ty si velmi dobry clovek ;)
ukludnit sa? mam za sebou hrozny den. otca mam v nemocnici, teraz sa dozviem akym svinstvom som napchavala roky svoje decko...
sedim a revem. 23 rokov robim v zdravotnictve, inym pomaham a najblizsim neviem pomoct...ach jaj

RNG

otazka je, preco sa vobec povoluju lieky s postrannymi ucinkami, ked je v prirode plno latok rovnako ucinnych bez postrannych ucinkov. Ale aj to nie je vlastne otazka, lebo dnes kazdy informovany clovek vie, ze vsetko je riadene ekonomickymi(peniaze) dovodmi a nie dobrocinnostou.
Za peniaze su niektori ludia ochotny aj druheho poskodit, hlavne ked sa organizuju proti ludom a vedia sa ucinne branit.

RNG

delphia, nie je taky nebezpecny, ale zrejme nie je ani uzitocny. Ked po dlhych rokoch este definitivne nezistili vela pripadov poskodenia, tak sa ukludni.

delphia

..je mi do placu...
preco ho potom pchaju do liekov, ked je taky nebezpecny? sakraaaaa!!!
idem spat.
dobru noc vsetkym

RNG

depphia, kto vie....Tam je ten cely problem, ze to este nie je dostatocne preskumane, zda sa.
S vacsimi ciastockami mastenca(nad 25 000 Dalton) nie je problem, tie sa neabsorbuju a vylucia sa z tela cez stolicu. Ale ked sa mensie absorbuju do krvneho obehu, ci sa vylucia mocom alebo z pecene, to zatoal nie je dostatocne odpozorovane.
Takze este raz, ja osobne by som sa mastencu vyhybal, a to hlavne pre to, ze zatial nie su ani na cistotu mastenca od azbestu ziadne normy a azbest je znamy ako rakovinotvorny.

delphia

ten mastenec zaujima aj mna. dcera je alergicka na prach a roztoce a roky uzivala Zodac, ktory ho obsahuje. vie sa vylucit z organizmu?

technécium

díky za vaše názory damian a rng, ja beriem chemicky čistú kys. L ascorbovú-laboratórnu p.a.
len som myslel toxicitu z toho hľadiska, že je to v podstate kyselina a čítal som niekde štúdiu o veľmi veľkých dávkach a paradoxne následnej "neschopnosti" organizmu použiť C z prirodzenej potravy-prijímam ho chem. čistý tak ako keby organizmus zlenivel a nemetabolizuje ho potom napr. z ovocia a tým pádom sa zvýši náchylnosť na infekcie a, že vraj jeho acidita má vplyv na tvar spermií- sú menej života schopné, ale to v dávkach nad 10g-to som čítal, dá sa povedať od seriózneho vedca a o vplyve na žalúdok a tráviaci trakt neviem nič, čo ste už tu rozoberali asi je to tak v podstate bez rizika