Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

RNG

najlepsie je ho roztiahnut na cely den, lebo sa rychle vylucuje. Ja to robim tym, ze pijem cely den caj okysleny kyselinou askorbovou(cisty vitamin C bez primesi)

technécium

zaujímalo by ma ako je C najideálnejšie brať, či po jedle, pred alebo nalačno, lebo určite ho budú niektoré jedlá neutralizovať

RNG

antihistaminicke su curcumin, bromelain, boswelin a specialne na alergie zo vzduchu quercitin.
Na dospeleho odporucujem 3x500 mg quercitinu a aspon 3 gramy vitaminu C, pripadne 2x600 GDU bromelainu.

damian

Ti doktori pouzivaji Cetirizin ako symptomaticku liecbu na blokovanie histaminu, namiesto toho, aby odstranili povodnu pricinu alergie, nedostatocnu imunitu. Jednou zo zakladnych latok na imunitu, napriklad pre tvorbu leukocytov a interferonu, je vitamin C. Najskor by som podaval aspon mesiac tento, spolu s dostatkom vody (2 litre je akurat u 18 r dievcata). Pripadne nejake caje ako z paliny, kozinca, zazvor, mata, zihlava 1-2 x denne (tie sa ale do pitneho rezimu nepocitaju).

damian

Delphia, stolova voda je uplne cista voda, bez bubliniek, nesytena?

Myslim, ze by aspon vitamin C (cca 5-10 g denne) bol osozny. Samozrejme, je mnoho veci na odstranenie alergie, vitamin C sa ale radi stale na zaciatok. Samozrejme strava bohata na surovu zeleninu a ovocie, orechoviny, semena, nie prilis vela obilnin a ak ano tak iste nie bielu muku. Cukry minimum. Ryza nelupana.

Ak toto vsetko by do mesiaca nemalo ziadny efekt, potom je iny postup.

delphia

dobre rano :)
RNG to ze si dobry clovek to nebola ironia, ale myslela som to naozaj uprimne. vycitil si, ze sa trapim a hned si ma chcel ukludnit...diky

damian dcera co chvila ma 18 rokov. alergicka je od malicka. na zakladnej na 1. stupni bola kazdy mesiac chora a nasledne jej testovanim zistili alergiu na roztoce a prach. akonahle sa v bytoch zacalo kurit, tak ona mala sustavne zapaly dychacich ciest. a zodac, zyrtec uzivala pfuuu no mozno ani nebudem prehanat, ked napisem ze cca aj 10 rokov. v zimnych mesiacoch non stop a v lete pauza.
mlieko nepije vobec, sem tam acidofilne mlieko alebo jogutr a ma rada tvrde aj tavene syry.
no a co sa tyka pitia- tak rada mala sladene mineralky. az ked som sa tu docitala od teba o aspartame, tak som jej ich zakazala. pije stolovu vodu cca 1,5 litra za den.
prajem vsetkym pekny den, vecer pridem.

damian

Tachecium, vitamin C by mohol ovplyvnit samotvorbu vitaminu C u cloveka, avsak clovek si ho sam nevyraba. Zvierata ano a preto sa zvieratam neodporuca podavat vit C, aby ich tvorba nezlenivela. Je to ako pri kortikoidoch - ked ludom podavaju Prednison alebo Dexametazon dlhu dobu, telo pacienta ho nakoniec prestane vyrabat stale.

Vitamin C fermentovany v laboratoriu a prijaty z ovocia sa nelisi a preto nie je problem s asimilaciou.

S aciditou problem vzniknut moze, ako pises pri vysokych davkach, ale asi nie 10 g, to nie je vysoka davka. V sucasnosti su ale pH neutralne formy ako askorbat vapenaty, horecnaty, sodny, draselny a pod., ktore neprekysluju.

Vnutrozilovo sa pouzivaju vylucne pH neutralne formy.