Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

damian

veronika, ak nikdy predtym nejedol vitamin C, 12 g rozdelenych len na 4 davky moze byt prilis velka zataz. Netreba sa obavat, bolest prejde. Treba zacat s mensimi davkami a postupne zvysovat, ta si creva zvyknu absorbovat vit C. Treba pit s kazdou tabletou vit C pohar vody aby sa vit C dobre rozpustil.

Hnacky nie su problemom.

andrea__

tak to neviem...ale crevna chripka sa vyznacuje este dalsimi priznakmi /zvysena teplota, zvracanie, bolesti svalov dolnych koncatin.../ a tie nema

technécium

poznám, len jedno negatívum vit C a síce nemali by ho vo veľkom množstve užívať tehotné, kvôli tomu, že mimino by si mohlo naň vypestovať závislosť

andrea__

ahojte, pred dvoma dnami na priatela liezla angina, tak som mu dala priblizne 12 g vit C /askorbat vapenaty/, rozdelila som to na 4 davky...vecer ho rozbolelo brucho, mal taktiez hnacku...v noci sa zobudil na hrozne bolesti brucha...citil ako by sa mu krutili creva...bolesti po dvoch hodinach presli...vcera sa citil dobre aj dnes rano, no teraz opat citi brusne bolesti...a mysli si ze to moze byt sposobene tou davkou vitaminu, comu ja neverim...no napadlo ma, ze priatel vobec neje ovocie a zo zeleniny je len velmi malo druhov, cize asi bezne ani vit. c velmi neprijima...a kedze som mu hned v prvy den podala taku davku vitaminu ci to nemohlo sposobit tu bolest...dakujem za rady

damian

Delphia, v tom piti len Lucky moze byt problem chronickeho dehydrovania, kedze perlive znamena, ze to oblicky sa snazia co najskor vylucit von z tela a zial vyluciju aj vodu. T.z. ze aj ak dcera pije 1.5 litra Lucky denne, moze byt chronicky dehydrovana - krv je prilis husta a imunita si nevie rady z alergenmi v krvi.

Neviem presne ake vody mate na SK, ale ja som pil nesyteny RAJEC tusim, ked som tam naposledy bol. Ak nie tak pit domacu filtrovanu aspon Britou a dcera by mala zvysit asi na 2 litre.

RNG

technecium, keby kyselina askorbova sa znicila tak rapidne pri studenom caji, tak by som to poznal na chuti, tj prestala by byt kysla, vsakze.
A kedze sa to nestane, asi to s tym rapidnym oxidovanim nie je az tak hrozne.
Mierna oxidacia askorbovej kyseliny na vzduchu totiz produkuje dehydroaskorbovu kyselinu, ktora je podstatne menej kysla
books.google.com

technécium

hej, rozmýšľal som to riešiť aj takto, len ak je C v čaji napr. dlhšiu dobu tak sa oxiduje a znehodnocuje tým pádom, nie