Dobry den, mam 16 rokov a moj problem znie rezanie do krvi... Trva to uz takmer rok. Viem, ze to nesmiem robit, ze je to zle, ale mne to velmi pomaha. Robim to, ked sa citim zle, ked ma nieco trapi, boli, ked mam nejake problemy... atd. Prosim poradte mi co mam robit, ako s tym prestat... Vyzera to hrozne po rukach mam hlboke a velke jazvy. Pokusala som sa s tym uz prestat, ale naozaj to nejde, potrebujem to. Velmi pekne prosim o radu. Vopred dakujem.
Rezanie do krvi - neviem prestat
ja mam 13 rokoff x( a zacala som sa rezat us davnejse no nei zasa moc davnejse a vysera to hrosne sama jazva na ruke a neceem aby my to rodicia zistili bo sa tak uz ras stalo a ja som im slubila ze to us nespravyum no zacala som ete vac a ja us vem se som ted na tom zavisla nikdy by som sem nic nenapisala noo moj velmo dobry kamarat ma o to prosil a tak aby som s tym prestala a tak som mu to slubila no ja us nevem so mam robyt a ten slub som porusila(tak som sa vlastne resala koli tomu se som sa poresala..)hm to sne divne ae je to taak..hm a tak pwosim o velku radu ako by som s tym mohla prestaat..
V prvom rade, ak je šanca, že by Ti rodičia mohli pomôcť, treba to skúsiť. Problém dieťaťa je vždy problémom celej rodiny, nie je to len jeho problém, nech si ho rieši samé!
Máš nejaké záľuby a kamarátov, ktorí Ťa majú radi? Alebo sa len sama umáraš svojimi problémami?
Tam malo bit 14 ale niako mi preskocila klavesnica ..ospravedlnujem sa...myslim ze keby som sa zdvoverila rodicom tak by mi uz nikdy neverily...ale aj tak dakujem za radu
Drahá anonym,
máš nejaké problémy doma, v škole s učením či kamarátmi (okrem toho rozchodu)? V podstate si ešte dieťa, toto obdobie by si mala prežívať v pokoji a radosti, venovať sa záľubám, tešiť sa z každého dňa. Na vážne veci a vzťahy máš ešte kopec času. Žiadny chalan nestojí za to, aby si si takto ubližovala. Ak Ťa niekto sklame alebo zraní, neznamená to, že je to Tvoja vina, prečo sa chceš trestať a to takým bolestným spôsobom? Ak s tým nevieš sama prestať, mala by si čo najskôr vyhľadať psychológa. Rodičia si nič nevšimli? Nemôžeš sa zdôveriť mame, poprosiť o pomoc? Máš len 12 rokov, čo budeš robiť, keď dospeješ a prídu skutočné problémy? Treba to zastaviť čím skôr.
To, že sa režeš je len prejavom toho, že je niečo nezdravé v Tvojom vzťahu k sebe samej. S pomocou psychológa by ste našli príčinu a potom by si sa ľahšie zbavila tohto správania, ktoré je len dôsledkom - možno pocitu, že Ťa iní nemajú dostatočne radi, že nie si docenená a pod. Nenechaj to tak, možno neskôr keď budeš mať 18 budeš ľutovať, že si to robila a ostali Ti nepekné jazvy - a to nielen na rukách ale hlavne na duši.
Ja mam 12 rokov a rezem sa uz asi mesiac..zacala som najprv len s neskodnimi skrabancami ktore som si robila v skole cez prestavky len tak s kruzidlom..no neskor to zacalo mat ine dovody zacala som bit na tom zavisla a vzdy ked som mala nervi alebo to bolo koli niakemu chalanovi alebo promlemom..v skole a adt...zacalo to s kruzidlom a potom som presla na noznice s ktorymi to uz zacalo bit hlbsie..potom som presla ku nozu a sklu bolo to velmi hlboke a ked sa so mnou rozisiel chalan povedala som si ze uz to nema vyznam tak som sa uz rezala ziletkou...ktorou sa rezem do dnes
mraz mi beha po chbte, ... toto je pre mna neviem co povedat, ... len lekar, ... citim za tym vazny problem,strasny zmatok, nepokoj, stratu bezpecia a ochrany, ... vsetko sa dado poriadku, tak hore hlavu, ...
mno ja mam 12 rokov.....a teraz som zacala s rezanim....moj zivot je proste welke NIČ !!......nerezem sa este az tak welmi do krvi ale dost to mam cervene a mam trocha uz aj jazvy.....ja sa od toho neviem uz odtrhnuut.....pomozte mi prosiiim..prosim
S tym sama prestanes naozaj len velmi tazko...rok a pol som s tym bojovala a nedokazal prestat vzdy ked ta nieco nastve, tak proste musis... Je to to iste ako drogova zavislost...clovek je vlastne zavisli na morfiu, ktore jeho telo vylucuje, aby potlacilo bolest...
Jedine co ti mozem poradit je najdi si skutocne, vyznamny dvovod preco prestat...a nie len to, ze to nevyzera pekne...to predsa vies a aj tak to robis...skor sa zamysli nadtym, kam ta take nieco posuva,a do akej miery ti to obmedzuje zivot, prehodnot, ci sa oplati chytit tu ziletku a porezat sa, alebo ci neni lepsie odolat a raz zit uplne normalny zivot...Ked to na teba pride fakt tak, ze nebudes uz moct pusti si daku kludnu hudbu, zavri oci a dychaj...mne to vzdy pomoze...uz rok to nerobim a nemam ani daku silnu potrebu rezat sa...
je dobre ze si uvedomujes ze to nie je spravne.ale pokial vies ze je to zle a uz si sa pokusala skoncovat s tym no neslo to, navstiv radsej psychologa.
Ja som to tiez par krat spravila, ked som bola velmi nahnevana. Ale mala som vzdy smolu, lebo som mala stale tupy nozik.
Mam jednu jazvu, ta uz asi zostane.
Iba to chcem povedat, ze taketo veci nerobim casto, velmi mi pomaha darovat krv pravidelne, tak dobr emi pustia zilou, ze sa citim svieza. Tak mozno zacnite darovat krv.