Dobry den, mam 16 rokov a moj problem znie rezanie do krvi... Trva to uz takmer rok. Viem, ze to nesmiem robit, ze je to zle, ale mne to velmi pomaha. Robim to, ked sa citim zle, ked ma nieco trapi, boli, ked mam nejake problemy... atd. Prosim poradte mi co mam robit, ako s tym prestat... Vyzera to hrozne po rukach mam hlboke a velke jazvy. Pokusala som sa s tym uz prestat, ale naozaj to nejde, potrebujem to. Velmi pekne prosim o radu. Vopred dakujem.
Rezanie do krvi - neviem prestat
Myslím, že na mňa lezie niečo podobné... ehm... mám pár rán na nohách a hore na ramenách...
Jediná rada od mňa je ísť k psychiatrovi (ja som taký typ, že rady rozdávam, ale sama sa nimi neriadim)
viki327104,
keď sa budeš báť povedať o tom rodičom, sama nebudeš vedieť s tým prestať. Potrebuješ pomoc hlavne kvôli tým depkám, pretože oni spôsobujú v Tebe to nutkanie na rezanie sa. Nie je dobré, ak človek takto sám seba trestá. Keď to bude takto pokračovať ďalej, ako budú vyzerať Tvoje ruky, keď budeš mať 18? Urobia sa Ti jazvy, ktoré budeš musieť skrývať a to nebude príjemné pre mladú dospelú dámu, ktorá bude chcieť v lete nosiť pekné šaty či tričká s krátkym rukávom.
Predpokladám, že ak sa Ti niečo nedarí, alebo niekto sa k Tebe zle správa, myslíš si, že je to Tvoja chyba a chceš sa takto potrestať. Možno si to ani neuvedomuješ, ale nemáš sa veľmi rada - a to je zlé. Dievča v Tvojom veku má byť veselé, tešiť sa zo školy, z kamarátov, z koníčkov a zo seba samej. Ak to tak nie je, niekde sa musela stať chyba a treba ju napraviť. Myslíš si, že tú chybu sama nájdeš a aj sama napravíš? Nie, potrebuješ pomoc zvonku a nie je hanba poprosiť o ňu rodičov či ísť k psychológovi. On najlepšie bude vedieť, ako Ti pomôcť - pravdaže, ak to aj sama budeš chcieť, nikto Ťa nemôže k ničomu nútiť. A pred rodičmi sa neostýchaj, si ich dieťa, a Tvoj problém by mal byť aj ich problémom. Predpokladám, že Ťa rodičia majú radi a dobre sa k Tebe správajú, že Ti neubližujú...
Ja sama som prežila niečo bolestné v detstve, keď som mala 11 rokov - čiže v tom veku, keď to začala asi aj u Teba, nešlo o rezanie, ale tiež to bolo niečo, čo ma veľmi zasiahlo a nikomu som to nechcela povedať. Rodičia si pravdaže nemohli nevšimnúť, že sa niečo deje, lebo som sa inak správala a aj som častejšie plakala. Išli so mnou aj k psychologičke, ale tá mi nemohla pomôcť, aj keď sa snažila, lebo som jej nič nechcela povedať. Teraz, po dlhých rokoch ako dospelá som si uvedomila, že som ten problém mohla už dávno prekonať, keby som chcela spolupracovať so psychologičkou, nemusela by som v trápení prežiť zvyšok detstva aj mladosť...
Teraz máš 13 rokov a režeš sa 2 roky. Neváhaj preto a povedz o tom rodičom či niekomu, ktomu veríš. Myslíš si, že keď to budeš ďalej pred druhými ukrývať, prestaneš s rezaním sama od seba? Vyhľadaj pomoc, urob to pre seba - aby si, keď budeš mať 15 či 18 rokov, bola mladou, krásnou, vyrovnanou a sebavedomou dievčinou, ktorá sa vie tešiť zo života a rezanie by pre ňu už bolo len dávnou spomienkou. Nech už Ti v živote ublížil hocikto, nebola to Tvoja vina, veď si bola a ešte stále si dieťa. Never tomu zlému, čo si sama o sebe myslíš (ako som si o sebe myslela v detstve aj ja) a dovoľ rodičom či psychológovi, aby Ti pomohli a ukázali skutočnú pravdu o Tebe. O tom, že si dobré dievča a zaslúžiš si byť v živote šťastná, milovaná a obdivovaná...
Ty potrebujes len dobreho psychiatra. Vsetky ostatne rady su nezmysly. Priznaj si to sama pred sebou, drbe ti.
Mám 13 rokov a moj problém je rezania do krvi. Režem sa už 2 roky skúšala som prestať ale nevydržalo mi to dlho ptm som sa musela porezať znova a znova.Bojím sa to povedať rodičom alebo ist k psychologovi...Stále ked ma nieco trápi ale bo som smutná tak sa režem.. a ja mam depký dosť často... už neviem čo mam robit
Mám 13 rokov a moj problém je rezania do krvi. Režem sa už 2 roky skúšala som prestať ale nevydržalo mi to dlho ptm som sa musela porezať znova a znova.Bojím sa to povedať rodičom alebo ist k psychologovi...Stále ked ma nieco trápi ale bo som smutná tak sa režem.. a ja mam depký dosť často... už neviem čo mam robit
dobry den chcela by som sa spytat : poznam chlapca ktory je velmi uzatvoreny do seba a prisli sme na to ze uz vyse 3 trokov sa rezava byva na internate a bojime sa aby neublizil aj ostatnym .... alebo sebe je vhodne aby ostal medzi "zdravymi" detmi ??
nic to s nou neurobilo,skor sa spamätala a dokonca sa zacala stretavat s priatelmi a nesedi doma na riti ! aj dnes bola u mna a je z nej normalna holka !! :D aj ja som proti aby sa deti bili,ale co dneska z tych decak rastie to uz neni normalne !! napriklad vcera na nasej ulici krical moj kamarat na synov aby sli domov a oni mu odpovedali ze "pojeb sa" !!! keby mne toto povie dieta,asi by som sa neudrzala na uzde !!
no to mi je "uzasne" riesenie - zmlatit dieta za to ze sa reze. kto si mysli ze tym sa to vyriesi hlboko sa myli...ale zial kym to clovek nezazije na vlastnej kozi nikdy to nepochopi
ja som to uz asi v nejakej teme pisala.moja neter tiez sa rezala jak sibnuta.povedala som to jej mame,ta ju sledovala a ked ju pristihla,skoro ju s prepacenim zabila jak ju usvacala !!! aj varacu na nej zlomila :DDD k tomu dostala zakaz chodit von,zakaz malovania sa do skoly,zakaz na internet a zrazu ju to preslo :DDD len sprostana teraz si musi zakryvat ruky a nosi dlhy rukav lebo sa uz hanbi ze ma same jazvy na nich !! :DDD je to pubertacka a pokusa ako sa da,len aby si ju okolie vsimlo.jej otec,moj brat zomrel ked mala 3 roky takze s vychovou to ma jej mama tazke,kedze ma este aj druhu dceru a chodi do roboty. takze len tolko...su iste veci,ktore ani ja nepochopim a medzi ne patri aj tato tema a vela dalsich!!! a moze mi niekto rozpravat co chce !!!!