Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Sonka55 jasne, že môžeš stači ak maš maturitu na hocijakej škole, len sa musíš všetko doučiť z chemie a biologie aby si spravila prijimačky.
Mimochodom kamaratka ma učňovku s maturitou a tiež nematurovala z chemie a biologiu na škole vôbec nemali. Ona si čitala knihy z biologie, sama sa učila a chemiu vedela tak ako vedela, skusila to a teraz chodi na LFUK.
Ahojte,je mozne sa dostat na medicinu aj ked som nematurovala z chemie a biologie? dakujem
Studium na LFUK je bezplatne pri dlzke studia 6 rokov.Co sa tyka knih, niektore dostanes z kniznice,avsak niektore si treba kupit...hlavne tensie skripta a napriklad anatomie je dobre mat vlastne.
Koľko sa plati ročne za študium mediciny na LFUK, prosim vas? Alebo sa neplatí nič? Kedže je to štatna škola a nie sukromná?
A napr knihy si budem musieť zhanať a kupovať sama? Alebo z knižnice požičiavať? Tam nie je možnosť zakupiť knihy ktore budem potrebocvať u nich niekde na škole? Ďakujem
bibibi: a ty si v ktorom rocniku?
no nejako sme sa tu roydiskutovali nie inac velmi vyacn einformacie toto tie su dob re aj pre mna dakujem vam setkz ye nam tu pomahate yo yuykou
zuzic neboj to rychlo ubehne ako voda ani sa nenazdas:D bud rada ešte:) ja mam 19:) a som spokojna:D
bibibi: malo :( 15...a ty?
zuzic a ty mas kolko rokov?
bibibi: nie:) je to len moj sen, a bracho ma dve skoly kam by chcel a ze skusi to a uvidi...
poliewoocka: diky, ved je to este daleko, uvidime, ale budem robit ore to co najviac, takze aj tie doucka budu :)