Studium medicíny

Príspevok v téme: Studium medicíny
eliška321

Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.

poliewoocka

Ahoj zuzic:)
v Blave na Komenskeho mas tak, ako ti opisala bibibi, v Martine na Jesseniovej je tiez biologia-chemia, ale testy nevydava. Oplati sa investovat do doucovania na fakulte, ja som tam nechodila, a preto som dopadla tak, ako som dopadla.. otazky, o ktorych som nemala ani sajnu. Ziadne take, ze gymnazialne ucivo, aj ked som mala ciste 1 cele roky a chodila som aj na olympiady.. v MT je 160 otazok dokopy-po 80 bio a che.
Spravila som v Prahe na 2. LF, Karlovka vydava testove knihy, z tych som sa ucila otazky. Dokopy ich bolo cca 2840, biola, chemia a fyzika. Test prebiehal nasledovne: Najskor nam dali test vseobecnych predpokladov-nieco ako psychotest. Pochopenie textu, dedukcia, citanie z grafov, priestorova a vizualna orientacia, logicke priklady a pod. Potom kratka prestavka a hned vedomostny test- 75 otazok-75 minut. Po 25 z kazdeho predmetu. Ti, ktori v teste obstali-teraz to bolo 290 ludi z 1000, co prisli na prijimacky-isli druhy den na pohovor. Bola to ako maturita, mala si si vytiahnut temu a diskutovat na nu:) ja som si vytiahla zdravotnictvo vs. ekonomika..tak sme debatili asi 20 minut:) ja po slovensky, oni po cesky:D

zuzic

bibibi: dik to som potrebovala vediet...k prijimackam mam sice este daleko ale velmi pekne ti dakujem za typ,teraz sa zide mojmu bratovi.

bibibi

zuzic prijimacky su z chemie a z biologie...na prijimacky sa uč z 2 knih:1500 otazok z chemie a 1500 otazok z biologie,pricom ku kazdej otazke mas 8 ,moznosti a spravne moze byt vsetko alebo aj nic...cize ked to zhrniem treba vediet 3000 otazok dokopy....a inak celkom ta uroven mediny klesa,cize uz su aj nizsie poziadavky na studentov co sa tam hlasia,,,staci aj menej bodov mat z prijimaciek a zoberu ta tam ,kdežto pominule roky mali vyssie poziadavky,,, no celkovo ta uroven klesa ....no ale ak to chces tak si za tym stoj...a tie knizky ...no na tie sa popytaj priamo na fakulte,pretoze tie v knihkupectve nenajdes...vydava ich priamo fakulta UK.

meredith

ahojte no tak aj ja chcem byt lekarkou ako tuto eliska mam presne tolko isto rokov a to iste ma zaujima ale mna viac neurologia alebo neurochirurgia no tak ked by sa nasiel niekto kty vystudoval respektive studuje medinu nech mi napise mam plno otazok okolo studia som pevne rozhodnuta ze tam idem a velmi dufam ze mi to vyde bola by som velmi stastna keby som mohla pomahat ludom a robit pracu ktora by ma bavila co je v dnesnej spolocnosti takmer nemozne tak prosim napiste mi niekto na meredith12@pokec.sk

tomeeek

Nho a ako to je zo studiuom v Zahranici?Treba na to nejake bilingvalne gymnazium alebo staci normalne a dobre ovladat jazyk danej krajiny?

nett

katka_, pokiaľ ide o moje štúdium medicíny, tak to je už minulosťou a teraz pracujem pre blaho ľudu:). Inak pokiaľ ide o to tvoje zahanbenie, tak si nemyslím, že aj keby to bol lekár, ktorý ťa operoval, asi ťažko by ťa spoznal, veď každému lekárovi prešlo rukami mnoho pacientov a v prípade doc. a prof. rovnako veľa študentov:), takže žiadne strachy, ešte vždy môžeš ísť na medinu:)))).