Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
lleila asi neuveris ale na zaklade kvality!
Martin odporucate na zaklade lahkosti studia,alebo kvality???hmm,rada by som vedela odpoved,nech sa zasmejem ... ale inak ak by ste chceli vidiet nieco take ako anatomicke pitvy,ci nebodaj patologicke a sudne na vyssom pocte tiel,tak zvazujte dobre,ake mesto....komu ide o letne prazdniny,jednoznacne Martin :D
Zo SR rozhodne Martin, z CR 2.LF UK alebo Masarykova v Brne..
Ja som na 2.LF v Prahe a som spokojna:)
smile
ja som rozhodnutá o Martine bola som tam na prijímačkách sú ťažké, ale ty keďže si z gymnáziá máš väčšiu šancu...
medina sa študuje 6 rokov po skončení dostaneš titul MUDr. ale budeš len všeobecný lekár potom si musíš zrobiť atestáciu zamestnáš sa pracuješ ako sekundárny lekár alebo lekár v príprave prihlásiš sa na štúdium na lekárskej fakulte v odbore v ktorom chceš robiť napr. chceš robiť detskú lekárku tak sa zamestnáš na detskom a prihlásiš sa na pediatriu štúdium trvá tuším 4-5 rokov musíš absolvovať nejaké cyklácie na výukovom pracovisku a potom po tých 5-tich rokoch už budeš pediatrička, alebo odbor, ktorý si si vybrala... držím palčeky ...
ahojte budúci a terajši medici :)som rada, že som sa vygooglila až k vám :) tiež uvažujem po strednej o medicíne, (teraz som tretiačka na gymnáziu)
...mám na vás mini otázky.. ktorá škola je podľa vás tá naj? ja momentálne uvažujem o Martine, také kľudné sa mi to tam vidí byť aj keď je to možno nie veľké mesto... Košice mám síce najbližsie nakoľko som z východu, ale neviem neviem.. :)každý vravii len o úplatkárstve, aj keď sú ľudia ktorým to ide aj bez toho, klobúk dole takým ľudkom :)
ešte ma zaujiime, viem že celkovo sa študuje 6 rokov a potom je 5 rokov atestácia ? :) teeda to znamená že pracujem na niejakom odelenni alebo čo presne? :) vĎaka ak sa mi niekto z vás rozhodne odpiisať :) majte krásne a čo najviac pokojné štúdium! :)
Klarka
keď sa naučíš z tých kníh s testami máš veľkú šancu ja som študovala na zdravotke a nepomohlo mi ani to, že som bola najlepšia v ročníku lebo chémiu a biológiu sme mali len prvé dva roky a učivo bolo minimálne doučovanie ktoré robí SIV sa neoplatí sú to zbytočne vyhodené peniaze a tiež ti nepomôžu knihy Zmaturuj z biológie a Zmaturuj z chémie. Košice a Blava vydáva knihy s testovými otázkami, ktoré sú na skúškach každá fakulta má vlastné otázky takže ak chceš ísť do Košíc uč sa z ich otázok a naopak :) Martin nevydáva žiadne knihy tam je potrebné učiť sa z gymnaziálnych kníh Biola a chémia všetky štyri ročníky...
Držím palčeky
Klarka: na lf sa dostanes ked sa naucis tie testy (UK v blave a UPJS v Kosiciach vydavaju take dve knizky s testami, ucenie z knih Ti velmi nepomoze..) Myslim ez u nas su aj nejaky zo zdravotnickych skol, ale fakt velmi zriedkavi, takze ak by si chcela kup si tie knizky snaz sa a zvysuj priemer =)
a no ja som sa tiez na strednej vela neucila ale ked som sa dostala na medinu som zacala makat a nejako sa mi tie skusky daria.. Takze to nemusi byt len o protekcii..
Čaute ja mam SOU s maturitou myslite, že mam šancu sa dostať na lekarsku fakultu s učnovky? Nejake zdravotne knihy som čitala, takže možno to by bola super nahoda keby som spravila prijimačky. Skusiť môžem za to nič nedam no nie? A ak sa nepodari uspieť nevadi aspoň som skusila :-)
Poznam jedneho môjho byvaleho spolužiaka zo zakladnej ktoreho otec robi docenta na LFUK takže nebyť, toho, že tam jeho otec pracuje tak by sa na tu školu asi vživote nedostal a asi by v živote tu lekarsku školu nedorobil. On bol na zakladnej fakt strašny gauner stale sa každemu posmieval, neučil sa a mal štvorky, nechapem ako mohol spraviť tu LFUK.
ahojte vsetkym drzim palce lekari! prosim kto by mi predal otazocky na pripravu na skusky na medinu prosim predavaju ich na fakulte v blave ine otazky a na fakulte lekarskej v kosiciach su ine, alebo su oboje ravnake dakujem za radu