Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
eliška321, je obdivuhodné mať už v tvojom veku také krásne a povznášajúce ideály o budúcom povolaní, na ktoré sa tešíš a radím ti, aby si sa ich držala kým sa dá. Ak sa ti to podarí a ty sa raz staneš lekárkou, bude to iste iné ako si si predstavovala, no o ideály by človek nemal prísť nikdy. Z vlastnej skúsenosti viem, že život mladého lekára nie je úchvatný, naraz si vrhnutá do víru frustrácie, korupcie, nevďačnosti a nedostatku informácií, spolu s nezáujmom a bezmocnosťou, každý deň bojuješ so beznádejou, strachom a smrťou, sexizmom, nedostatkom súkromia a nedôverou, no a bolesť, tá je silnejšia ako čokoľvek iné. No ak je človek dosť silný a prezieravo si svoje sily šetrí, vie zostať sám sebou a uchovať si pre seba i druhých to podstatné a najdôležitejšie, seba takého, aký bol celkom na začiatku, plný ideálov humanizmu a pomoci. Človek si musí vedieť zachovať vlastnú slobodu a mať jasný cieľ, aj keď v medicíne je ťažké zvoliť si ten správny. Každú minútu budeš musieť starostlivo zvažovať rovnováhu záujmu o seba a o druhých a nepochybiť. Pretože ak to nezvládneš, si stále lekár, no už nie dobrý. Prajem ti, aby tvoja cesta za tvojim snom bola schodná a aby si dostala čo chceš a zvládla to. Pokaždé.
Co sa tyka studia na SR, tak cele studium je postavene na diagnostike. Ved to je zaklad vediet dobre diagnostikovat ochorenie. Prve dva rocniky su viacmenej teoreticke, je tam biologia a genetika, biofyzika, lekarska chemia, histologia a embryologia, biochemia, anatomia, fyziologia, mikrobiologia,... proste ucis sa o veciach, co sa deju v organizme. Ked toto vsetko vies, tak od tretiaku zacina klinika internou propedeutikou /zaklady internej mediciny/ a tam sa zacina s diagnostikou...a potom pocas studia sa student dostane na vsetky oddelenia, pricom z toho musi robit skusky.
Zdravim...
Nho ja by som sa chcel pytat ci sa na medicine na VŠ da studovat nieco take ako je diagnostika.....akoze podrobne o chorobach bunkach a takych veciach co sa proste deju v Ludskom tele.Nie som si isty ci existuje taky odbor alebo zameranie a tak....A chcel by som sa este opytat ci sa mam sancu dostat na studium mediciny aj to zahranicia a ze ci mi na to treba nejake bilingvalne gymnazium alebo staci normalne gymnazium s maturitou v danom jazyku?
Dakujem moc za odpowede....
anielik, ak na to u nas est nie su antestacie, kym ty sa dostanes do stadia, ze sa uz budes zamyslat, aku atestaciu si urobit, uz bude vsetko davno inak ako je to dnes ... ja si myslim, ze aj akupunktura a rehabitlitacia patria k oborom, kde sa pomaha ludom, bez zbytocneho dopovania chemikaliami
Z prieskumov mienky lekarov sa zistilo, ze pokial mnohi sa pred studiom mediciny na nu hlasili z umyslom pomahat a liecit, v 2 a 3 rocniku sa toto znacne narusilo a otupilo - hlavne naukami spojenymi z chemickymi liekmi. Jedine odbory ako metabolicka a traumatologicka medicine prinasaju lekarom zadostucinenie, kedze citia, ze ludom pomahaju. Su tam este aj ine odbory, ale je ich malo a nepamatam sa, ktore. Myslim, ze pisali aj o transplantaciach, ale, mnoho lekarov ma iste vycitky aj v tomto obore, kedze vedia, ze vyuzitie metabolickej mediciny by mohlo mnohym transplantaciam predist. Napriklad, vysokymi davkami askorbatu sodneho je mozne napravit strukturu cievneho systemu a tym predist mnohym bypasom a aj trensplantaciam srdca.
ja ked som mala 14, tiez som chcela ist na medinu, ale za tie 4 roky sa baby eset moze toho vela zmenit a aj vase nazory a zaujmy.. este to podal mna nemusite riesit