Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
jajkafr:))
a ešte ked sa mozem opýtat ty chodis do Martina?:)ako tam je? zvladnem to? cize vysvecko maturita nic hej? a kedy si sa na ne zacala už pripravovat ?cize cele stredoskolske ucivo chemia a biola?a treba vediet aj cudzi jazyk?:(lebo ja sa ucim obe aj anj aj nj ale urcite nejak dobre to neviem :(
janka
v Martine berú do úvahy iba výsledky prijímačiek a testy sú z biológie a chémie tuším 80 otázok z bioly a 80 z chémie... Martin neposkytuje testové otázky s pozvánkou na skúšky ti pošlú sylabus kde máš vypísané okruhy čo máš vedieť ... je dobré naučiť sa aj celú PSP keď som bola na skúškach mala som napr. otázku že ktoré prvky sa nachádzaju v skupine vzácnych plynov a boli tam 4 možnosti...
no a čo sa týka BA predáva testové otázky a z tých potom vyberá otázky na skúšky, ale ako to prebieha tam neviem nebola som tam na skúškach
a ešte by som sa chcela opýtať to do Martina alebo Ba na medinu su aj prijímačky z cudzieho jazyka? alebo si len proste budem musieť vybrať keď tam budem? lebo ja sa učím nemčinu anglinu tiež ale až tak dobre ju neviem ...:))pls
ahojte som tretiačka na gympli... tiež som sa rozhodla študovať medicínu a rozmýšľam najma o Martine a keď tak aj BA ale neviem bojím sa či to zvládnem chemia mi ide tak na 80-90%% biola je v pohode ... jasne že sa ešte viac posnažím ale fakt neviem .. ozaj ma to veľmi láka chcem to študovať! ale či sa tam dostanem to je už otázne .. berú v Martine aj vysvečko a maturitu? alebo stačia prijímačky? potešia ma hociaké informácie týkajúce sa toho hoci som sa už toho očítala až až :))dakujem :)
smile145
na JLF UK v Martine berú do úvahy len výsledky testov, ktoré napíšeš na prijímačkach, známky ani nič iné do úvahy neberú :( testy sú dosť ťažké aspoň pre mňa boli, ale študovala som na strednej zdravotníckej škole, čiže nemčina a biológia tam bola minimálne :(
ahoj,
ja som prvacka na medine na SZU a je to asi to najlepsie co sa mi mohlo stat...je nas 30, kruzky po 10, sper kolektiv, ziadna prehnana konkurencia a pod...
prijimacky su v pohode-anglina, biola, chemia-v bio a chem otazky obsahovo priblizne zodpovedaju tym co ma UK, proste ked vies stredoskolske ucivo, tak neni problem..anglina sa tiez dala :)
co sa tyka latiny, tak stacia ti zakladne anatomicke vyrazy, a ptom az na skole, ja som uplne v pohode spravila skusku na A
jasne, stihat sa da, ked clovek chce:)) sice, v prvaku mozes o brigade asi tak snivat,mozno vo vyssich rocnikoch..a studenti si privyrabaju aj doucovanim na seminaroch z anatomie a histologie..aj teraz-som po skuskach a mam mesiac volno:)) zasluzene:D nie, na inu LF by som nesla..na "dvojke" sa mi paci:))
tych nickov tu je trosku viac asi :D sak ked nie si prihlasena, tak to je jedno, ci...? pre mna nepodstatne...
a to je naco dobre, ze v jednej teme si s nickom prekvapena, a v druhej otazocka..???