Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
zatial velmi pekne dakujem za odpovede, tych otazok bolo naozaj vela :D a inak stihas popri skole aj svoj sukromny osobny zivot? aj s kamaratmi sa stretnut, pobehat rodinu a tak? myslis, ze aj nejaka brigada by sa dala? keby si sa este raz mala rozhodnut, znova by si sla do prahy na 2.lf? alebo by si rozmyslala aj nad niecim inym? praha ci martin alebo ine? dakujem ti krasne.
Ozaj, dostavam aj ubytovacie stipko, je to 740 kč za mesiac...
Ahoj otazocka:))
tak, ja som zelezniciarske dieta, nastastie mam rezimku, tak chodim domov kazdy tyzden:) ludia sa mi cuduju, ci sa mi chce..ano, chce. a vo vlaku sa naucim najviac, lebo tam nemam net, telku ani chladnicku:D
Moji spoluziaci zo SVK dochadzaju domov tak max. raz za mesiac, niekedy aj menej..cestuju busom cez student agency a cesta ich vyjde asi na 20eur co som zapocula, neviem presne.
Byvam na private, intraky v Prahe sa pohybuju cca od 2000-4000 kc za mesiac..podla vybavenia, poctu ludi a pod. Medici byvaju na Kajetanke, Vetrniku a Svehlovke, to su take najvychytenejsie. Zalezi aj od fakulty, ale aj privat sa da zohnat niekedy ovela lepsie a vyhodnejsie ako intrak..to sa ani neda porovnat.Vacsinou je to tak, ze zo zaciatku je na intrakoch natresk a neskor su takmer poloprazdne:)
financne je to dost narocne-byvanie, strava a pod, aj ked niekto povie, ze studium je ZADARMO, nema pravdu..knihy si musis zhanat sama, nastastie sa da od starsich pozhanat za slusny peniaz:) na zaciatku akad. roka sa organizuju rozne burzy a pod.. aj na stranke medik.cz a levneucebnice.cz sa daju najst knihy za slusny peniaz. Na kniznicu nie je vobec spolah, ak nejaku potrebujes, tak ju bud nemaju alebo je v katastrofalnom stave. Najdrahsia polozka bola asi ANATOMIE od Radomíra Čiháka..su to 3 uzasne knihy, ktore su majetkom kazdeho studenta mediciny a je dobre ich mat poruke pocas celeho studia..dokopy sa daju zohnat asi za 5000 kč..uz si nepamatam..
ak by ta este nieco napadlo,co chces vediet, kludne pis:)
Neviem, ale asi by som chcela prist na SVK..vsetko este ukaze cas a buducnost:) A comu by som sa asi chcela venovat?Hmmm...laka ma esteticka dermatologia, mozno aj nieco invazivnejsie..oftalmologia?Interna?Neuro?Je toho vela, este som len prvacka, mam dost casu:))
a financne sa to da zvladnut? s cestovanim ako? byvas niekde na private alebo na intraku? a celkovo je to ovela drahsie ako na SK ci v pohode? knihy sa daju zohrat a tak? ako casto dochadzas domov? uz aj priblizne vies, aky odbor dalej by si si vybrala? chces sa potom vratit pracovat na SK? dakujem :)
Ja chodim do Prahy na 2. LF a paci sa mi tam:) cely system vyuky, a co je hlavne, je nas tam ovela menej ako na ostatnych lf-na seminaroch si nas "rozdelia" do skupiniek po max. 10 studentov a venuju sa nam naozaj kvalitne:) ucia nas lektori,ktori nam vsetko aj 3x vysvetlia, a aj ked niekto nieco nepochopi, zopakuju to. V com je ale rozdiel je napr. to, ze anatomiu mame dvojsemestralnu,kym na SR a v Brne je asi troj..je to riadna makacka, musi to cloveka aj bavit, samozrejme..:) uz sme mali aj pitvy, mame povinny aj telocvik-mozme si vybrat "klasicke sporty" ako hry, atletika, posilka, plavanie..ale aj tenis, squash, golf, aquaaerobik, power joga a pod..:) ak by ste mali dalsie otazky, budem tu:)
no nad tym martinom aj ja rozmyslam. ale j nad brnom a prahou.aj by som chcela ostat na slovensku, ale ked cechy su cechy :D zda sa mi, akoby to malo vacsie meno a "hodnotu".ale zase neviem, ci by nebolo sa lahsie zamestnat, ked vystudujem na slovensku, lebo v ccechach by som asi ostat pracovat nechcela. naozaj sa newiem rozhodnut.aby som nemala aj s jazykom problemy, ale myslim, ze cestinu by som zvladla.len to cestovanie, hmmmm.
ja chodím na Jesseniovu LF do Martina a musím povedať,že je to tá najúžasnejšia škola/môj názor/ :)..každý deň sa tam teším..máme skvelých profesorov-ľudský prístup,nepovyšujú sa,berú nás ako seberovných/jasné nájdu sa aj výnimky,ale je ich naozaj minimum/..už mám po skúškach a neviem sa dočkať ďalšieho semestra..pre mňa je táto škola splneným snom a naozaj si to už lepšie neviem ani predstaviť..vrelo odporúčam-neoľutujete :)
ahojte, tak ktorá LF je teda najlepsia? na co sa skor fakulty zameriavaju: teoria alebo prax? a ako je to s dochádzanim napr. do ciech? ako casto chodievate domov a nemate nejaky problem s jazykom? dakujem :)
lienka12
No viem, ze tam beru len nejako cez 30 ludi a minuly rok sa tam hlasilo 136 uchadzacov. Prijimacky sa robia z bioly, chemie a anglickeho jazyka... Kamaratka tam studuje a nestazuje si. Kedze su tam len tri kruzky po 10 ludi tak je to take "familiarne" prostredie... Neviem, ja som tam povodne chcel dat prihlasku tiez, ale zostal som len pri Brne a Martine radsej. Drzim palce pri prijimackach ;)
ahojte...ja by som sa vas chcela opytat na Slovensku zdravotnicku univerzitu v BA...som maturantka a spolu so spoluziackou a spoluziakom si davam prihlasku na medinu LFUK v BA...spoluziacka si vsak dava prihlasku aj na medinu na Slov. zdr. univerzite...nikdy som vsak o nej nepocula...na nete ma stranku, ale rada by som pocula nazory ludi, co s nou maju skusenosti...dakujem