Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Caute,
Uz mam za sebou prijimacky do Brna (Utorok). Bolo to nieco priserne. Este kamarat co je prijaty na medicinu na Karlovu univerzitu pvoedal, ze to bolo neporovnatelne tazsie. Boli tam aj take otazky co som sa ani neucil. Takze dost pochybujem, ze to vyjde. Kazdopadne ma caka este Bratislava. Na tu sa drvim zo sylabov ako sa len da. Vraj hranica prijatia tento rok bude okolo 640 bodov. Tak drzte palce :)
no zdravoťák sa nezaprie :) azda by som ťa nenechala v štichu... no a to liečenie to by sa veru zišlo :)
no wšak prave že ťa poznam:D nikdy nezabudnem jak si ma liečila pri tom astamtickom zachvate:DD... a v tych postielkach by sa zišlo liečenie nam obom,len take trošku inakšie:D
no tak určite sa nájdu lepší adepti, ale ja sa nevzdám veď ma poznáš :)
no Jani ten piatok bude super:DD... a čo sa tyka tej mediny ak ju nemaš ty spraviť tak už potom neviem kto:DD
no hagenko alebo Janka... na ten piatok sa osobne teším aj ja... no a čo sa týka mediny ešte som sa nevzdala na druhý rok štátnice budem Bc. potom rok práca a poriadne drvenie a potom o 6 rokov mi snáď prídeš na promócie keď si budem preberať diplom s titulom MUDr. :)
caute :) ja studujem v martine, teraz koncim prvy rocnik. precitala som si skoro celu diskusiu,kt. sa tu vlecie uz dva roky :D a neda mi nereagovat na tych,ktori vravia o \\\\\\\'urovni\\\\\\\' v martine-nieco v zmysle,ze tam nie je sito,tak vsetci dokoncia a tak si mozme valat sunky a prejdeme. nie je to pravda, ja sa ucim dost a to este neporovnavam so svojimi spolubyvajucimi resp.inymi vytrvalcami. po prednaske zasadneme ku kniham a az do vecera, samozrejme nie vkuse, to by sa nedalo zvladnut,teda aspon ja by som to nezvladla.a aj tak nemam znamky ktovieake slavne....studium je suboj s casom, vela som toho este na tej skole nezazila,ale tie dva semestre mi akoby naznacili ,ze take nieco ako priebezne ucenie sa na kazdy predmet proste neexistuje. vela casu zabija anatomia, lebo stale je z nej nejaky test no a dovolim si tvrdit,ze chemiu a biochemiu(ustav biochemie zodpoveda aj za chemiu a tak to potom vyzera :D) mame suverenne najtazsiu ,ked to porovnam s BA a KE(videla som prednasky aj skripta).na druhej strane vyhoda martina je v tom,ze je tam jeden internat,vsetci su spolu,ked potrebujem nieco,tak len zbehnem na inu izbu, mame spolocny mail, na ktorom sa zhromazduju materialy rozneho charakteru :P a ine info, da sa tam stravovat(varia velmi dobre :) aj dost lacno ,obed vyjde na 1,46 a ranajky na 0,5 pricom obedov mozes mat na den 2x a ranajok 6x), rozvrh je ok -rano cviko, poobede prednaska, okolo sama priroda, najma teoreticke ustavy,kam sa chodi prve dva roky su velmi blizko intraku-takpovediac prechadzka cez minilesik a ste v skole, pre tych ,co sa chcu zabavat, kazdu stredu je nejaka \\\\\\\'akcia\\\\\\\', ale zase ti co maju radi ruch mesta sa velmi nevyziju, nic tu totiz nie je, nezriedka sa stalo,ze sme chceli ist s kamaratkami akoze oslavit skusku alebo zapocet a o siedmej vecer bolo skoro vsetko zatvorene(myslim cukrarne a pod, nie nejake puby :D) a centrum uplne prazdne...ale vyucujuci su tu mili...vacsina...co som pocula o inych fakultach ,ako vedia vytrapit studentov s takym zbytocnym predmetom ako je biofyzika ,tak si tu nasu neviem vynachvalit a to bol moj suverenne najneoblubenejsi predmet(a este dlho bude).vybavenie skoly je myslim si ,ze slusne a pojde to este vyssie, je tu aj vela zahranicnych -najma z norska.PRIJIMACKY- no neviem,ale ja som sa ucila cisto z podkladov do BA a ked mi prisli sylaby,tak som sa akurat tak zlakla a odlozila ich prec.asi som mala stastie, aj dost natesno som sa dostala a neberu prvych sto ale prvych 200 ,lebo vedia ,ze sa zapise len okolo stovky. v 2009 brali prvych 203 a v rocniku nas je 124.a to sa este posuvala hranica o jeden bod, lebo to minister vtedy nariadil.hranica z tych 160 bodov je zvycajne na urovni 111-115 bodov. odporucam ist aspon na jedno doucko organizovane fakultou (v aprili)-najma tam,kde sa prebera anorganika,kde vas naucia pocitat tie priklady bez kalkulacky. je to vyhodne,lebo ja osobne som tych prikladov v teste mala asi 14 a ani jeden som nevyratala :( ale tie podklady som sa ucila od septembra takym volnejsim tempom a mozno som ich nevedela tak dobre, ale asi som bola zvyknuta na formulaciu otazok...ti co chcete mat istotu sa vsak ucte poriadne co sa len da, najma si prejdite sylaby, ak sa vam to nechce ,tak to nechajte na osud alebo nahodu . co vam mozem poradit, tak z biologie dominuje hlavne bunka ,clovek , genetika.z chemie tazko povedat, hlavne sa ucte organiku-vzorce a reakcie.prinajhorsom aj tipujte.a este odporucam forum bratislavsky spolok medikov-tam sa cez burzu mozte dostat k podkladom , ale aj vam tam poradia s nejakou problemovou otazkou a pod.forum martinskych medikov je mrtve :D drzim palce :)
do MT su primačky dosť naročne.Neberu tam žiadne priemery ani nič podobne. Prideš na primačky a podla počtu bodov urbia poradie. Beru kolo 150 - 200ludi. ale primačky su drsne. Musiš byť fakt nabiflena všetko. Najhoršie su asi otazky z chemie a genetiky...
čo by si chcela o študiu, primačkach vedieť hm??:D