Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
ahoj martinmedik- nepamatas sa este ako to je na fyziologii? su na cvikach prisni a vypytuju sa vela? a skusajuci ? a na biochemii je to take iste ako na chemii,ci su este horsi? ja teraz idem do druheho rocnika a pocula som teda,ze je to otrasny rocnik, rovnako aj treti v letnom semestri. trochu sa obavam aj skusok teraz v zimnom , o skusajucej na anatomii som pocula mnohe, neviem,co si mam o tom mysliet. a nevies mi este povedat ,ze ktory skusajuci na histologii je lepsi? a je pravda,ze na embryologiu nebude cas? som pozerala knihu trosku a zacinm sa poriadne bat...pls odpis, ak sem prides :)
ahojte citam celu diskusiu a rozhodla som sa pridat aj ja prispervok..
mam za sebou 3.rocnik mediciny v martine a chystam sa na 4. a taktiez sa neviem dockat skoly, tesim sa do nej...pre na tak ako tu uz bolo povedane je rovnako medicina v Martine splnenym snom...
kedze som na inych medinach v cechach, kosiciach alebo v BA nebola nemozem porovnavat ani hodnotit...mozem rozpravat len o medicine v MT
1.je to skola kvalitna, prednasky a cvika su na vysokej urovni (i ked na prednasky nechodim aby som bola skor doma:)...pri rozpravani kolegov z inych fakult dokonca zistujem ze obsahom je nase ucivo omnoho rozsiahlejsie
2.profesori su skveli s odborneho hladiska i pristupom ku studentom ...zatial som sa stretla len s jednym profesorom ktory mne osobne nesadol
cvika vedu vacsinou mladi doktori takze mate aj srandu, a tiez kedze boli studentmi len nedavno vedia o co ide, vedia vam vysvetliz veci "po lopate "
vedia poradit a pomoct....vedia co vam ukazat, co vas naucit...
3.neustale vysedavanie za knihami?ako pre koho je to individualne...ja osobne mam kopu volneho casu ktory venujem priatelovi, rodine ....cez semester sa sem tam poucim na testy zapocty ...cez skuskove je to sice narocnejsie, ale nikdy sa mi nestalo ze by som sa ucila celu noc ...max do 20.00(potom mi aj tak mozog nefunguje..)ked si to spravne rozvrhnete ide to...kazdy ma tolko volneho casu kolko si ho urobi...zo zaciatku sa pritrafilo aj nejake to E no teraz uz len A...no na znamkach nezalezi...ucim sa tak aby som bola dobrym lekarom
4. ja sice dochadzam kazdy den ale studenstky zivot na intraku poznam a je skveli, ludia(studenti) su tam skveli...
5.hlavne je prezit prve 2 rocniky...tie su narocnjesie..potom to uz ide...
takze medicinu v MT len odporucam ...
:-)
Ja viem, že štúdium medicíny je drina, no milujem medicínu. Viem veľmi dobre do čoho idem a čo ma čaká. Práve končím veterinu. Čo mám ale robiť, keď moje rozhodnutie bolo zlé.
Mám aspoň dobrú prípravku, anatómiu akurát aplikujem na človeka, pichať injekcie viem, akurát sa prispôsobím. A veterinu som musela zvládať s brigádami, inak sa to nedalo.
Preto viem že to zvládnem aj teraz, len som potrebovala vedieť či niekto o nejakej takej brigáde nevie.
Nebojím sa do toho ísť s plným nasadením. Je to môj sen od základnej školy. Žiaľ som si nevedela presadiť svoje. Teraz už môžem a idem na to. Mám chuť, mám za sebou školu, a ťažkú, verte, že som sa nikdy toľko nenaplakala ako kôli nej. Všetko to veľmi dobre poznám.
:-)))
Veľmi mi to ale pomohlo, a verím že aj naďalej pomáhať bude v ďalšom štúdiu.
Asi vyzerám ako blázon, ale som šťastný blázon :-D
Veľa šťastia a trpezlivosti k ukončeniu školy. Už to nie je ďaleko :-)
Ja som piatacka v martine.Medicina je vacsia drina ako si myslite,na brigady zabudnite,budete stastne,ked vam vyjde ist raz za tyzden na aerobic.Extremne vela teorie a prax ziadna,pichat injekcie vas skola nenauci.Budete cele dni a mesiace sediet za knihami a z okna sa divat,co sa vonku robi.Vase okolie sa bude na vas pozerat,ze vam asi sibe,ked sa tolko ucite,ved ak vas brat studuje ekonomiu,tak zatialco sa vy ledva naucite na jednu skusku,on ich spravi 5 bez problemov a popritom ma este aj brigadu.a ked sa budete na skusku mesiac ucit a este ju nespravite,tak to sa uz vasa rodina bude na vas pozerat ako na totalneho debila.Verte mi mladost sa da prezit aj krajsie ako studiom mediciny.Problem je,ze kazdy kto tam ide nevie do coho ide.
Ahojte, chcela by som sa opýtať či tu nie je niekto kto chodí na SZU(slovenská zdravotnícka univerzita) do Ba??? Ja by som mala záujem. Ešte sa mi páči aj Martin.
Ak je tu niekto kto mi vie poradiť, prípadne predať sylaby(prípravné testy) na SZU alebo aj do Martina(aspoň tie okruhy otázok čo posielajú pred prijímačkami)
Budem veľmi vďačná.Prosím píšte na môj mail: Jarushka.Fox@gmail.com
Ahojte, nájde sa tu niekto kto študuje medinu v Košiciach?
Potrebovala by som vedieť, či nemocnica, alebo fakulta poskytuje nejaké brigády alebo prácu na pol. úväzku v nemocnici.
Alebo je človek odkázaný iba na študentské brigádnické centrum?
Čo takto jedálen alebo niečo podobné?
Neviete ako si tam zarábajú študenti?
Diky moc, moc, moc za odpoveď :-))))
luciferka - u mňa to niesu len peniaze, doktorkou chcem byť už od malička ale tak musí sa brať aj ten fakt, že si zodpovedná aj za životy iných a to je veľmi veľká zodpovednosť. Ja by som chcela byť alergologička :) A tých 6 rokov štúdia je fakt veľa, všetci sa mi smejú, že ako to ja chcem zvládnuť, keď skoro každý piatok som na diskotékach v meste alebo v nejakých baroch. Ale predsa len si už užívam teraz, lebo viem, že počas štúdia si to už dovoliť nebudem môcť. :)
sandra
aj blava vydáva testy čiže sa stačí naučiť len tie ... oni z tých otázok vyberú na skúšky čiže ak budeš ovládať všetky otázky prijímačky spravíš
aj knihy ale mam aj dobre spracovane poznamky dopodrobna plus nejake tie testy.
jajkafr--nevies ci do blavy stacia tiez len tie otazky (3000ot)????