Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
ahojte :)
Laco dakujem za podklady ;)
inak ty si bol v Brne aj na ustnom pohovore alebo to je iba v Prahe? ak ano co sa ta tam pytali...
aj ja som pocula ze Martin je najlepsi ale nemaju ziadne podklady a kamarat sa tam dostal az na 3 raz
Laco: a otázky boli v presnom znení ako v podkladoch?, času bolo dosť?
Inač, nebojíš sa toho sita na začiatku? Moja kamarátka študovala veterinu na muni a na konci tretieho ročníka ju vyrazili, takže musela začínať odznova (až na zopár skúšok) v KE...keby sa stalo niečo také mne, asi neprežijem:D
ja som mal riadne šťastie že ma prijali :-D bol som presne na hranici :-D brali 575 ludí a bol som 572 :-D
k tým prímačkám, v Brne bolo taký systém že boli na výber 4 odpovede a piata možnosť bola že ani jedno z tých 4 nesedí a vždy bola len jedna možnosť správna. v BA to vraj bolo tak že bolo dosť možností a správny mohol byť ľubovolný počet
ináč pošlem vám to na viackrát, do jedného mailu sa to nezmestí :-D
Laco, bol by som Ti veľmi vďačný keby si tie otázky do Brna poslal aj mne...môj mail je kaktusx@centrum.sk
Inač čítal som prieskum o vysokých školách kde bolo, že LF v Martine je najlepšia nie len lekárska ale celkovo zdravotnícka fakulta na Slovensku.
melon ja to zatiaľ neviem porovnať, no kamarátka mi tiež vravela že biologia a chémia boli v Brne o trochu ľahšie ako v BA, no do podkladov z fyziky sa ani nepozrela a preto ju neprijali..chýbali jej asi 3 body...čiže keby do tej fyziky aspoň nakukla, určite je tam.
Laco, ja som uz viackrat pocula/citala, ze prijimacky v CR su lahsie. Takze to mozes potvrdit? Bol si aj niekde inde, ci len v Brne?
počul som že zo slovenských škôl je najkvalitnejšia v Martine ale lákalo ma to mesto :-D Brno je krásne a myslím že aj v tej vybavenosti bude rozdiel... a prímačky sa mi tam zdali o dosť ľahšie :-D
keď si to ale tak vezmeš, titul MUDr. budeš mať po doštudovaní na každej :-D
Laco a ty si sa prečo rozhodol študovať práve v Brne?..a aký máš názor na slov. univerzity?máš pocit ze česke sú lepšie vybavené a majú vačší "cveng" alebo si myslíš že sú na tom so slovenskými rovnako..ja neviem všetci, ktorých poznám že plánujú medinu chcú ísť do česka.To sú tie slovenské také špatné?
Cau Laco, mohol by si tie otazky poslat aj mne?
watermelon@zoznam.sk
Dakujem.
spoje chodia dobre, dosť často ale ja som si z nevedomosti vybral najhorší internát aký som mohol :-D teda nie žeby bol až taký zlý ale je to daleko a musím dokonca zakaždým prestupovať keď idem mestskou dopravou