Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
ludia ja vam poradim vynikajucu ucebnicu z bioly na maturitu aj na skusky..www.martinus.sk
ucitelia mi ju poradili mam ju doma a fakt prehladne super
a vy by ste mi nevedeli poradit na maturitu z chemie nejaku dobru?nieco kde je to prehladne napisane pokope a viac..lebo napr taka zmaturuj z chemie je nanic mala by sa volat nezmaturuj z chemie :)
Super ďakujem. Tak zajtra asi preskúmam internet či dačo nenájdem. Ja mám nejaké veci doma čo chodila kamarátka do Martina na víkendové prednášky ale nieje to bohviečo. Aj tak sa nedostala do Martina ale ona chodila na zdravotnú. A ty teraz chodíš do ktorého ročníka?
Budúci kolegovia si predsa musia pomáhať:D
Tak ak ti môžem poradiť...na prijímačky do BA, KE a zrejme všetky LF v česku okrem 3.LF UK sa vydávajú podklady. Väčšinou sú v nich každý rok tie isté otázky, teda by bolo dobré keby si si ich obstarala už teraz a začala sa učiť podľa nich...teda tak to robím ja a myslím si že je to metóda s ktorou sa ide na istotu. Podklady do BA sú robené podľa starých kníh z biológie kde sú iné systémy rastlín a aj živočíchov, preto by bolo dobre prechádzať si podklady s týmito knihami..ale aj bez nich sa to dá v pohode zvládnuť:). V MT podklady nevydávajú, tam vyžadujú všeobecne všetky vedomosti z BIO a CHE, niekedy aj nad rámec gymnázia...no otázky sú oficiálne tvorené podľa nových kníh ktoré som ti spomínal...sú z tejto edície: www.martinus.sk
Čo sa týka chémie, tá je všade z rovnakých učebníc z ktorých sa učilo už pred mnohými rokmi.
pendulum - ďakujem si zlatý :) Už som si myslela, že sa zasa idem posmiať na príspevku dr.vyliz. Ale bola som milo prekvapená, že niekto normálny sem napísal. Ja si dám na VŠ prihlášky aj do Česka aj do Martina a aj do BA - všeobecné lekárstvo. Predsa len nemôžem sa spoliehať iba na jednu školu.
Jajka11892: ja som si knihy tiež zháňal len "na vlastnú päsť" z okolitých gymnázií a po dlhých útrapách som našiel a aj mi ich predali. Knihy si zháňaj podľa toho na ktorú fakultu chceš ísť...napríklad do MT sa testy píšu z nových kníh (biola má asi 6 častí) ktoré predávajú aj v kníhkupectvách, poprípade na nete. Ak by si chcela ísť do BA tak tam sú prijímačky zo starých kníh z r. 1993...tie sa zháňajú ťažšie no nie je to nemožné...napr. ja ich mám.
Prehľady z bioly a chémie sú fajn na ucelenie vedomostí ale ako jediný zdroj informácií by som ti ich na prijímačky neodporúčal...a niektoré zaujímavostí z bioly nad rámec gymnázia môžeš pochytiť napríklad aj na www.bioweb.genezis.eu
Keď tak napíš konkrétne o akú fakultu máš záujem poprípade aké knihy chceš a keď budem vedieť tak ti poradím konkrétnejšie.
Dr. Vyliz : obyčajne si ľudí s IQ ktoré neprekročí hodnotu izbovej teploty nevšímam ale...ty si teda riadny jebo:D
Slavien - No však som sa bola a naša škola objednávala pred rokom úplne nové knihy a to sú od úplne iného vydavateľstva a tie staré uz nie sú.
Dr.vyliz - kto hovorí, že všetci chcú ísť študovať do BA a určite sa dá vyštudovať aj tam! A Slovenskí lekári nie sú "jebnutí" ako vravíš ty, kedže chodia pracovať aj do zahraničia napr. Kanady kde sú priam vyhľadávaní. Myslím si, že mám trošku lepšie informácie ako ty. Možno Slovenské univerzity nie sú až tak dobre vybavené keď človek chce tak sa dá všetko zvládnuť.
Však sa spytaj na svojej škole. Určite ich tam maju niekde v sklade.
Mám otázku :D Teraz som tretiačka na gymnáziu lenže mi ideme podla toho nového debilného učebného plánu. To znamená, že nemáme žiadny knižky takže vôbec netuším z čoho sa mám začať učiť a aj náš učembý plán nestojí za veľa tak som chytila do ruky nejaké knižky čo sa volajú prehľad biológie a prehľad chémie. Neviem či mi to bude stačiť ale tie učebnice BIO a CHE neviem nikde zohnať. :-/ Takže ak by ste niekto vedeli kde sa dajú tie knihy zohnať, poznali by ste niekoho kto ich predáva poprípade nejaké iné knižky z ktorých sa dá pripravovať aj na prijímačky budem vám vďačná ak mi dáte vedieť:)
takto vám poviem
učiva je dost ale tento prvý týžden akosi ešte zvládam :-D kampus je užasny, je obrovsky a aj tak vždy trafím do učebne :-D tramvají mi to tam trvá asi 15 minut čo je celkom fajn. Menzy (jedalne) su dobre, hned pri kampuse je jedna a tu si chvalim. na anatomii nas najviac strašili že zž teraz sa mame uačat učit lebo nebudeme stihat ale aj tak sa najviac bojim biofyziky... no a tak :-D
Ďakujem idem to pozrieť :)