Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Prosím, mohli by ste mi niekto kto študujete medicínu na UPJŠ v Košiciach napísať čo je tam také hrozné že sa všetci chystáte do Martina, Bratislavy a do Čiech?
Čítala som síce, že študenti akosi nedržia spolu a profesori sa nesprávajú ako sa patrí, ale veľké oči by som nemala ani v Martine, ani v Bratislave a ani v Brne.
Vždy sa nájde niekto, kto bude strpčovať štúdium.
Ide mi len o to, že mám iba toľko peňazí, aby som si mohla dovoliť aspoň Košice a chcem vedieť čo mi hrozí....
Ďakujem :-)
Na biolu mám staré vyradené gymnaziálne knihy z ktorých sú robené podklady do BA a vytlačené papiere o bunke a človeku z biowebu ktoré sú nad rámec gymnázia.
+podklady z bioly z LFUK v BA a podklady z LFMUNI z Brna.
Na chémiu mám prefotené prvé dve časti gymnaziálnej chémie ktoré sa používajú ešte aj teraz a z ktorých sú robené otázky v MT, tretiu časť sa mi bohužiaľ nepodarilo zohnať. Mám ešte aj knihu chémia z edície chystáte sa na maturitu ktorá je podľa mňa dosť dobrá a v mnohých veciach mi pomohla.
+podklady z chémie z LFUK v BA a podklady z Brna
Ja sa učím všetko podľa podkladov do BA, no snažím sa takým spôsobom aby som tomu aspoň trochu chápal, čiže si myslím že ak budem dobre vedieť tie podklady tak ani v MT by som nemal mať väčší problém...teda podľa toho čo som počul.
A ako sa učíš ty? Bola si už na stránke mkmedic?...asi pred rokom a pol som tam založil tému pre nulákov a je tam aj celkom dosť rád z čoho sa učiť ak nie si z gympla.
pendulum
z čoho sa učíš? do MT odporúčajú knihy z gymnázia + dobré sú vraj aj chémia a biológia v kocke či ako sa to volá... zmaturuj z biológie a chémie si nekupuj zbytočne vyhodené peniaze
pendulum
aj tebe veľa šťastia
No ja chodím na OA bez chémie a biológie, takže mne o tom rozprávať nemusíš:D...tak veľa šťastia, (snáď) budúca kolegyňa:)
pendulum
ja si dávam tento rok len do MT...
boli ťažké, ale myslím si, že keby som študovala na gymnáziu tak ich zvládnem... ja mám ukončenú stretnú zdravotnícku školu tam je chémia a biológia minimálne takže dostať sa potom na medinu je dosť náročné, ale snáď sa mi to tento rok podarí
tak to sa možno uvidíme na prijímačkách:)...ja si dávam do Brna, MT a BA...a ako hodnotíš tie testy do MT?..boli ťažké?
pendulum
chcela som ísť do Martina na Jesseniovu lekársku fakultu a okrem toho som bola aj v Prahe na Karlovke, ale nedostala som sa :( teraz študujem ošetrovateľstvo posledný rok a v júni idem skúšať šťastie zas :)
jajkafr: a na akú fakultu si sa z nej pripravovala?...dostala si sa alebo nie?