Studium medicíny

Príspevok v téme: Studium medicíny
eliška321

Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.

jajkafr

ahoj Janka no azda nepôjdem na skúšky dutá... jasné že sa učím... tento rok to chcem zvládnuť na 100% takže v septembri čaká prvá lavica :D

Kaylitta

Ahojte, tento rok sa tiez pripravujem na medicinu, dufam, ze to vyjde... Som z gymka a chodim na doucko do Kosic... Co sa toho tyka, myslim, ze doucovanie je potrebne, lebo fakt su tie prijmacky dost narocne a z vacsej casti zahrnaju aj vysokoskolske ucivo, co nie je sanca naucit sa len tak alebo najst si na nete... Najhorsie na tom su hlavne tie priklady - na kazdu otazku (a teda aj priklad) mate 1 minutu a navyse musite vediet celu PSP naspamat a pocitat bez kalkulacky... A ked vam tam supnu tretiu odmocninu alebo logaritmus... Podla mna je to zbytocne narocne, Kosice sa tvaria, ze su Harvard, a pritom tam studentov vyhadzuju jedna radost... Ale veeelmi rada by som isla do Martina, no tam je to este o cosi narocnejsie, pretoze nevydavaju podklady, tam idete iba s vedomostami... Aj ked poznam ludi, ktori sa tam dostali aj s douckom v Kosiciach (ked to tak porovnam, tak Kosice maju urcite najnarocnejsie prijmacky)... Takze sa ucte poriadne, buduci medici, lebo potom to stoji za to :o)

pendulum

Prihlášky si dávam len na medicínu...som pre to už pevne rozhodnutý a keby mi to aj toho roku nevyšlo tak pôjdem do roboty a o rok som opäť na príjmačkách.
No ja si neviem predstaviť že by som sa mal učiť ešte aj dejepis a nosku ktoré treba na právo...no možno je to aj pre to že ma to nebaví:D
A tie otázky si mala v KE alebo kde?

bradavka669

máš pravdu do hlavy si to akurát tak môžme dať samy...Môžem s aspýtAť???,dávaš si iba medinu alebo aj niečo iné??,ja do Blavy dávam prihlášku aj na právo....a ked bude vychádzat tak aj ta masmedialna uvidim ako daju terminy prijimačok....rada píšem totižto a mocccc rada rozprávam,keby tak náhodou zas nevyšla medina....aspň by potešili tie menované školy....nooo je to fuška to učenie...hlavne sa uč chemicke zloženie bunky a všetko o enzýmoch tých otázok z toho som mala na teste habadejjjj

pendulum

No čo sa týka literatúry na chémiu tak určite si zožeň z gymnázia normálne učebnice...mne to chvíľu trvalo kým som našiel a boli mi ich ochotní predať no určite to stojí za to...ja mám okrem učebníc aj knihu z edície "chystáte sa na maturitu?" a zdá sa mi celkom dobrá na také dovysvetlenie a stmelenie vedomostí no ako samostatný zdroj je myslím si príliš stručná...aj keď sú v nej aj veci nad rámec.
Na kurzy sa takisto nechystám, do hlavy mi to tak či tak nikto nenaleje a podklady mám takže radšej obetujem voľný čas:D

bradavka669

Mojko na kurzy nechodim ani doucko ..minuly rok kamoska Paulinka si platila kurzy do Martina plus doucka dokopy vysolila so vsetkym okolo10litrov a neprijali ju nemala ani len polovicu dobrych otazok..tvrdila,ze na testoch boli uplne ine veci ako tie co ich učili na kurzoch......A vsetci znami co su na medine tvrdia jednu zasadnu vetu : UC SA Z PODKLADOV...ja ked som v 2009 robila prijimacky vobec som netusila o neakych podkladoch ,ze existuju az ked som dosla na prijimacky tak vsetci okolo mna mali take male knizky a ucili sa z nich...Podla mna dost podraz a trapas...ale aj tak som mala dost bodov na to,ze som nic nevedela a ze v otazky v teste boli opacne situovane ako to ucivo,ktore som sa ucila ja...mala som 480bodov tak neak z 800...odporucam vrelo podklady ja som si ich napriklad nasla na nete cez martinus.sk........
Ty chces skusit neake kurzy???ak chces mozes ale ja s aradsej pripravim doma sama a usetrim peniazky na skolu xixixixi

bradavka669

ahoj...no mam 60otazok z bilogie ako tak zmaknute plus chemicke zlozenie bunky plus anatku ...vies ja som zo zdravotky a ucili nas doktory tak sme sa anatomiu ucili z ich podkladov tak aspon to mi teraz dost pomohlo...chemia no beda s nou musim zamakat ale musim si najprv zohnat neake dobre knizky...nevies poradit nieaku dobru literaturu??
no a co sa tak vseobecne tyka...ja som mala bio a chem len dva roky aj to aby s anepovedalo takze musim vsetko dohanat od znova....aspon s adoma nenudim,kedze som nezamestnana momentalne..z chemie mam tiez podklady ale do toho kuknem az vtedy ked budem dobre ovladat teoriu a vediet pocitat prikladyy....aby som len tak od oka biflovat s anemusela...

pendulum

No ja mám ešte len sladkých 18:D...a pripravujem sa už cca rok keďže nie som z gympla ale z OA kde nemáme chémiu ani biolu...biolu už mám zhruba naučenú, už to treba len doladiť no a čo sa chémie týka tak anorganiku viem ako básničku a práve sa pasujem s organikou:D...celkom to dá zabrať...ale tak hádam by som to mal stihnuť do júna s prehľadom.
A koľko otázok už vieš z tej bioly?...chodíš niekam aj na doučovanie alebo kurz?

bradavka669

JEjjj tak sa možno stretneme na prijimačkach...achh byt tak znova v maturitnom ročníku a mat sladkých 20xixiix nuž chýba mi too...už sa neak aj pripravuješ???
Ja sa už učím tie podkladové otázky biologia z 2003 co vydalo Komenského,s chemiou chcem začat asi až tak kolo decembra... A chémiu mám podklady z UPJS
tak hádam to nevadi ale rozhodne si prihlášku nedám do KE bola som sklamaná a velmi aj počas prijímačkach sa k nám spravali surovo dokonca niektori si aj s dekanom ruky podávali atd...NO comennt...I ked je pravda,ze prihláska je najlacnejsia prave do KE na medinu..je to 30eur myslim,že tak neakk

pendulum

No netvrdil by som že na SZU je to shit...je to akurát nová LF bez tradície, no určite je schopná vychovať dobrých lekárov tak ako ktorákoľvek LF na Slovensku...aj keď je pravda že zatiaľ sa porovnávať s ostatnými LF nedá, keďže z nej nevyšiel ešte žiaden lekár. A čo sa týka prednašajúcich tak väčšina je aj tak z LFUK.
No čo sa mojich skuseností týka tak je to bieda:D..teda som ešte len v maturitnom ročníku a ešte si len idem dať prihlášky...pravdepodobne do Brna na LF MUNI, Martina na JLF UK a Bratislavy na LF UK.