Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
jeejj skoda ze nie externe no fnuk fnuk ale nevadi aspon zazijem zivot internatny hadam je rovnaky ako na ubytovni...ano chcem skusit stastie aj v blavee...ale pocula som ze je medina aj na slovenskej univerzite zdravotnictva...ale ze je to shit....hmm nevaaa ale komenskeho jednoznacnee....a do prahy si davam na zubne lekarstvo...moji krasny ake mate skusenosti vy...piste pistee xixxixi
bradavka: kľudne píš aj sem, veď na to je táto téma:)
A teraz si dávaš prihlášku iba do BA alebo aj niekam inam?
bradavka- nie, medicína sa určite nedá študovať externe
Ahojte mna v roku 2009tiez do kosic na medinu neprijali laskavo odporucam aby ste sa neucili z maturuj z chemie a pod...mam uz zakupene podklady z blavy...mam 22 a rozhodne sa nevzdam sna stat sa zubarkou alebo lekarkou...som zdravotnicka mam 2rocnu prax pocas skoly vraj som pocula nieco take ze ked mate 3roky praxe v zdravotnictve tak je moznost studovat aj externe.Neviete ci je to pravda???ale nevadi rada by som som chodila na denne studium....HLAVNE SA NAUCTE CELE CHEMICKE ZLOZENIE BUNKY,SVALY TELA AJ LATINSKY.....VIAC INFO ALEBO AK SI CHCETE SO MNOU POPISAT CO JA VELMI RADA BY SOM CHCELA TAK PISTE NA bradavka669@azet.sk
Ako Janka ma neser! to sa ako fakt učiš?:D..to budem jedina taka duta?:DD..ty ma v tom nechaš?:D...ale ne musime sa učiť:D ..až si nespravime hanbu:D..a buduci rok prvá lavica,už na nás čaka:D
pendulum
ja sa učím s gymnáziálnych kníh zohnala mi ich známa, ktorá tam študovala... a tiež mám podklady z BA... dúfam, že si nájdem aspoň trochu času pozrieť sa do toho keďže tento rok mám dosť nabitý pretože som v poslednom ročníku na vysokej čiže píšem bakalárku a k tomu sa musím učiť aj na štátnice :) ale snáď to všetko zvládnem a od septembra budem medička :)
pendulum :
Hej, práve končím jednu školu tiež 6 - ročnú. Mám teraz štátnice.
Keď mám pravdu povedať, toto je dobrý nápad :-)
Akosi som o Česku vôbec nerozmýšľala z jedného jednoduchého dôvodu - mám už starších rodičov. Ak by sa čokoľvek stalo, chcem mať možnosť čo najskôr sa dostať domov. A z Košíc to mám za hodinu a pol.
Práve kôli tomu sa bránim ísť za hranice aj keď sa tam školné možno neplatí...
Skúsim ale popozerať, uvidíme.
Mne nevadia brigády ani práca popri štúdiu :-)))
A Košice poznám veľmi dobre, študujem tu.
Len ma zaujímali tie Košice - škola. Ešte čosi pozisťujem :-)
Tak ak sa aj ty hlásiš na medinu, veľa šťastia a pevnej vôle tiež dostatok !!!!
eugenika: takže už máš jednu výšku za sebou keď sa chystáš platiť školné?
Túto situáciu by som radšej riešil nejakou fakultou v ČR...pokiaľ viem tak je limit 6+1 rokov ktoré ti platí štát neprenosný, to znamená že aj keď tu ho máš vyčerpaný tak v ČR ti tých (asi) 7 rokov zaplatia...aj keď si nie som celkom istý či to funguje takto...skús si o tom niečo viac zistiť. Predsa len zaplatíš oveľa viac za školné ako za cestovné do Brna...a keď ti to tam zaplatí ČR tak nemáš o čom rozmýšľať.
Pevná vôľa je, myslím si, prvá podmienka ktorú musí medik spĺnať...tak veľa šťastia:)
Pendulum :
Ďakujem veľmi pekne :-)
Som bojovník, je to veľký sen, ktorý si po 8 dlhých rokoch chcem splniť.
Peňazí málo, vôľa silná, a aj keď si môžem dovoliť iba Košice, som za to veľmi vďačná :-)
Verím že Martin je super, ale školné je oproti Košiciam o 400 eur vyššie :-(((
eugenika: no ja sa do KE nechystám hlavne preto čo som počul...aj keď určite nie je všetko pravda, ale aj tak. Vraj je tam dosť subjektívne hodnotenie zo strany profesorov, radi hádžu polena pod nohy a na rozdiel od MT kde vzťah medzi študentmi a profesormi alebo študentmi navzájom je skôr spolupráca, tak v KE je to súperenie.
Aj podľa hodnotenia agentúry ARRA je LF v KE na treťom mieste v SR, pričom LF v MT je najlepšia nielen lekárska ale celkovo zdravotnícka fakulta na Slovensku.
Ale samozrejme že aj v KE vznikajú schopní lekári ktorí môžu tromfnúť aj tích z 1.LF UK. Fakulta ako taká ťa nič nenaučí takže ide o to čo sa naučíš sama, ako sa k tomu postavíš a ako ďaleko zájdeš.
Ak si myslíš že sa dokážeš povzniesť nad zaobchádzaním v KE, tak smelo do toho.
Držím palce:)