Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
ajaja
ja nevyskakujem, ja ratam aj s tym, ze to mozno nevyjde..a nam teda matematiku treba kedze mame zapoctovu pisomku aj zo stredoskolskej fyziky, nakolko na prijimackach dnes uz fyzika nieje...nechapem co sa hadas, ked tam enchodis a nevies pomery..na BF vypadne najviac ludi..a ta tvoja narazka, ze som asi nevraziva? no ja som velmi pritaleska..a ty tiez nevyskakuj, tiez este nemas v rukach nic! skoncili sme debatu..pa
:D ano joululaulu...zatial zijem,dari sa mi obstojne, same A to nie su , ale co by som na medine chcela,ze? treba sa vela ucit, ale nelutujem ,ze som prave v Mt. nie je tu taka nevrazivost medzi studentmi , aku si viem predstavit trebars v KE...a pre elodie, ty velmi nevyskakuj, lebo nemas este ziadnu skusku za sebou,ak dobre citam...nic v zlom teda...no a co sa tyka toho mikroskopu, tak neviem co je na tom take tazke posunut nieco smerom hore a nieco dolava resp.doprava a sledovat,ci nieco vidis :D matematiku-nesranduj, na medine? a co by si tam pocitala? integraly alebo goniometriu? biofyzika sa neberie vazne a takmer vobec nesuvisi s fyzikou...ten predmet neznasa vacsina medikov a skusajuci i asistenti to dobre vedia, tak v mt je ta biofyzika skor ako predpripravka na fyziologiu...ale ked som ju mala, tak mi nebolo vsetko jedno :)
na jednej strane tu zalezi od toho, na aky gympel chodis a ake ma vedenie..my napr. mame cvicka z chemie take ze cele 2 hodiny piseme do zositka rovnice a labak vidim 2 razy do roka...a namiesto aby som sa mohla ucit veci ktore chcem studovat a ktore ma bavia musim drtit hodiny dejepis, nosku, blbosti, ktore ma nenavidim..zbytocne stracam cas..ktory som mohla venovat uceniu sa na prijimacky napriklad...ten gympel tiez nie je uzasny..sice prebereme gymnazialne ucivo z chemie..ale preberame dopodrobna aj ostatne predmety...a k comu mi bude vediet presny datum zilinskej dohody medzi HSĽS a nebviem kym?...na druhej strane...dajme tomu taka OA..ked zisti v 2 rocniku ze chce ist na medinu...staci chodit na doucovania ku gympl. profakovi..3 hodinky tyzdenne...doma si citat vo volnom case skripta a encykl. lud. tela...a ma to v malicku...ja osobne chodim na gympel..som v 3 rocniku..mam same 1, max. dve dvojky..ale mam taky pocit ze s tej chemie a fyziky viem velky prd:)
hej tak rpepac..nechcem ta zhadzovat..vies ako to dnes je ,..posobil si dost namyslene tak som ta ako spravna zena musela sfuknut ;) kazdopadne drzim palce :) a potencial ludi nieje o skole ;) ved sami veime aky je dnes svet a ako to chodi...tak uz klud :) sme snad na jednej lodi a drzi nas rovnaky sen do buducna :)
no ja sa objektivne neviem vyjadrit ako je to s odcitavanim bodov,,ale vsetko je robene tak aby boli kriteria cca rovnake si myslim,,a pendul..tiez len vyjadrujem svoj nazor
joululaulu?:D...áno som to ja...ako sa ti tam darí?
elodie: nezveličuj prosím ťa, a neprekrúcaj moje slová. Absolútne ma nepoznáš, nevieš čo sa učím, odkiaľ sa učím, aké informácie a od koho o medicíne mám...takže pri zemi sa drž radšej ty. Nikomu nič nedokazujem, no keď na mňa vyletí niekto ako besný len kvôli tomu aby mi povedal že na to nemám, tak prepáč že som sa do teba trošku obul:)
Niekto sa niečo opýtal a tak som odpovedal:D...nechápem o čo ti ide.
Vadí ti snáď že si o tom zháňam informácie a ak sa niekto opýta tak ich posuniem ďalej?
Ako ďalší zbytočný mudrlant mi pripadáš skôr ty s tvojimi "prínosnými" príspevkami.
Môjho ega sa nechytaj, kuše:).No napriek nemu a na rozdiel od teba ja viem do čoho sa vrhám a s plačom a vypadávaním vlasov počítam:)
mila elodie, neviem, kto tu mudruje viac :D ja studujem druhy rok v martine, dostala som sa sice len tak tak, ale som tam :D a som z obycajneho gymnazia a nechodila som ani na sukromne doucko, jedine z coho som sa ucila ,boli podklady do BA...a nakolko som si predtym ,ako som posielala prihlasky ,zistila pomery na skolach, rozhodla som sa,ze do Ke nepojdem,aj ked som z vychodu....myslim si vsak, ze hoci je v KE sito, ak na to mas, zvladnes to...spoluziacky tam chodia, jednu uz vyhodili, druha sa drzi a to s tou aroganciou a dennodennym terorom nie je celkom pravda, zavisi od toho na akych ludi natrafis, lebo spoluziacky sa nestazovali na pristup asistentov na cvikach...celkovo si myslim,ze do KE su lahsie prijimacky, pocula som to od viacerych ludi,kt.teraz studuju so mnou v Mt a videla som aj podklady...ono, rozdiel obsahovo je v tom,ze do BA su prijimacky 100 rokov stare a v KE su robene podla novych ucebnic...a stou hranicou okolo 700 bodov by som sa velmi neohanala, nakolko v Ke maju system bodovania taky,ze za kazdu spravnu odpoved dostanes bod, za oznacenie nespravnej odpovede ako spravnej, ti bod strhnu a za neoznacenie spravnej odpovede nedostanes nic, kdezto v BA je bodovanie take,ze bud ten bod dostanes,alebo ti ho strhnu (za to,co v ke by ti nedali nic, ti v ba daju minus jeden)...taktiez v ke pada hranica cele prazdniny a este aj v septembri, ked na studijnom zistia,ze polovica prijatych sa im tam nezapise a potom posielaju dodatocne oznamenie o prijati tym , kt. sa ocitli tesne po prijimackach pod ciarou (tu je aj miesto pre uplatky) a v BA je to tak, ze dekan povie ,hranica bude 570 a priblizne si tipne,kolko ludi sa mu tam zapise, ak si tipne zle, a zapise sa strasne vela ludi - viac ako tych 330, tak ich proste preriedia..... a v martine je to uplne najlepsie, lebo tam prijmu prvych 200 plus minus nejake drobne a zapise sa vzdy okolo tych 120 ludi......inac, moja spolubyvajuca je zo zdravotky a je celkom dobra , nerobi opravaky takmer nikdy, skor naopak, takze ja by som sa velmi nesmiala takym ludom ,kt.proste v 15 este nevedeli ,co by chceli v zivote robit, resp. si neverili a nesli na gymnazium ( kde uz i tak chodia aj trojkari zo zs, takze vyberovka to nie je )...a tebe pendulum drzim palce, neviem ci si to ty, z toho fora martinskych medikov(pancreas), ale ak ano , tak ja som ta s tym krkolomnym nickom:D
pendulum
interpunkciu mas sice z OA namakanu, ale este skus vychytat aj nejake chybicky krasy na citani...ja som napisala, ze v BA su lahsie prijimacky a DOKONCA, ze je tam aj nizsia bodova hranica na prijatie a je to aj v tretom rade kludnejsia skola..a vazne trosku pokory by nezaskodilo, nic si este nedokazal, neurobil, neukazal co vies..potom ked nieco po tebe bude vidiet tak mozes pisat publikacie a nahanat sa za akademickymi titulmi...dovtedy odporucam drzat sa prizemi a na jeziska pod stromcek pytaj od rodicov mikroskop aby si sa nieco aj naucil a nieco aj ukazal na tej medine , na ktoru sa chystas...tam ta nebudu ucit trivialne veci, ktore mas vediet a ty ich asi tazko mozes vediet, ked si neabsolvoval take "trapne" cviceniaz Bioly, chemie a fyziky nas ubohych a hlupych "rozmyslajucich" gymnazistov, ktori uz studuju v danom obore, v ktorom si uz ty teraz nas vsetkych predstihol! aby si vobec vedel pri svtupe do labaku, ze co je kadicka, byreta, pipeta a preco nemozes mat na rukach gumene rukavice...a aby si namiesto do okulara nekukal do objektivu na mikroskope a vedel naco sluzi makro a mikroskrutka..ale casu mas dost...do prijimaciek to je nic oproti tomu co ta na takej trapnej lahkej medine caka :)
mila elodie, neviem, kto tu mudruje viac :D ja studujem druhy rok v martine, dostala som sa sice len tak tak, ale som tam :D a som z obycajneho gymnazia a nechodila som ani na sukromne doucko, jedine z coho som sa ucila ,boli podklady do BA...a nakolko som si predtym ,ako som posielala prihlasky ,zistila pomery na skolach, rozhodla som sa,ze do Ke nepojdem,aj ked som z vychodu....myslim si vsak, ze hoci je v KE sito, ak na to mas, zvladnes to...spoluziacky tam chodia, jednu uz vyhodili, druha sa drzi a to s tou aroganciou a dennodennym terorom nie je celkom pravda, zavisi od toho na akych ludi natrafis, lebo spoluziacky sa nestazovali na pristup asistentov na cvikach...celkovo si myslim,ze do KE su lahsie prijimacky, pocula som to od viacerych ludi,kt.teraz studuju so mnou v Mt a videla som aj podklady...ono, rozdiel obsahovo je v tom,ze do BA su prijimacky 100 rokov stare a v KE su robene podla novych ucebnic...a stou hranicou okolo 700 bodov by som sa velmi neohanala, nakolko v Ke maju system bodovania taky,ze za kazdu spravnu odpoved dostanes bod, za oznacenie nespravnej odpovede ako spravnej, ti bod strhnu a za neoznacenie spravnej odpovede nedostanes nic, kdezto v BA je bodovanie take,ze bud ten bod dostanes,alebo ti ho strhnu (za to,co v ke by ti nedali nic, ti v ba daju minus jeden)...taktiez v ke pada hranica cele prazdniny a este aj v septembri, ked na studijnom zistia,ze polovica prijatych sa im tam nezapise a potom posielaju dodatocne oznamenie o prijati tym , kt. sa ocitli tesne po prijimackach pod ciarou (tu je aj miesto pre uplatky) a v BA je to tak, ze dekan povie ,hranica bude 570 a priblizne si tipne,kolko ludi sa mu tam zapise, ak si tipne zle, a zapise sa strasne vela ludi - viac ako tych 330, tak ich proste preriedia..... a v martine je to uplne najlepsie, lebo tam prijmu prvych 200 plus minus nejake drobne a zapise sa vzdy okolo tych 120 ludi......inac, moja spolubyvajuca je zo zdravotky a je celkom dobra , nerobi opravaky takmer nikdy, skor naopak, takze ja by som sa velmi nesmiala takym ludom ,kt.proste v 15 este nevedeli ,co by chceli v zivote robit, resp. si neverili a nesli na gymnazium ( kde uz i tak chodia aj trojkari zo zs, takze vyberovka to nie je )...a tebe pendulum drzim palce, neviem ci si to ty, z toho fora martinskych medikov(pancreas), ale ak ano , tak ja som ta s tym krkolomnym nickom:D