Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Studium medicíny

Príspevok v téme: Studium medicíny
eliška321

Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.

elodie

hej ten system je trosku zvlastny, pretoze ti tam chyba vela vedomosti z nadvaznosti na hrudnik a tak,,cize ty uz studujes a chces prestupit? ja chcem o rok do MT pripadne do BA a dufam, ze to tam bude normalnejsie., tie male pisomky su si myslim v pohode ja s nimi nemam problem, a dokonca vobec nesedim nad knihami od rana do vecera..su tam neprijemni ludia, ver mi...ponizuju od prvej hodiny..nebudes to zvladat psychicky a neprida ti to na kludu, pretoze sa musis sustredit na svoje veci a budes nonstop bombardovana tym chorym prostredim..:) ale kazdopadne drzim palce

eugenika

Elodie

Ďakujem :-) No ale je to také divné, lebo my sme brali najprv všetky kosti a potom sme to všetko postupne obaľovali všetkým možným.
No a potom tráviačka, dýchačka, močo-počo a tak podobne.
Písomky ma netešia, ale som zvedavá čo to tam beriete :-))

elodie

najprv hornu koncatinu, potom dolnu etc...a pisomky na kazdom cviceni a musis napisat kazdu nad 65% inak nedostanes zapocet

eugenika

Prosím Vás, tu anatómiu na UPJŠ to ako beriete ? Najprv všetky kosti, potom všetky svaly, alebo najprv ruku, potom nohu, lebo to mi príde dosť čudné :-)
A píšete na každom cviku písomku, alebo vás skúšajú ?
Diky moc !

alicia

caute ludia:)
tie podklady do blavy na lekarsku vydavaju kazdy rok nove? a kedy vychadzaju a kde si ich mozem zakupit?lebo klikam klikam po ich stranke a nikde nemozem najst, kde si ich mozem kupit alebo objednat :)diky moc

Kaylitta

elodie

Tak teraz som "univerzitu" v KE úplne zavrhla... Skus to vydržať ešte do konca roka, a potom určite prestúp, ak cítiš, že je to už na teba priveľa... V tvojom prípade si myslím, že tie opätovné skúšky do MT naozaj stoja zato... Nedovoľ, aby ťa tí sprostí "Mgr. doktori" úplne zdeptali, choď si za svojím cieľom lekárky, je jedno kde vyštuduješ, zvoľ si to, čo ti najviac vyhovuje, kde sa najlepšie cítiš... Uvidíš, keď prestúpiš hneď sa ti bude lepšie dýchať a začneš si dokonca užívať aj samotné štúdium :o) Horšie ako v KE to predsa byť nemôže :o) Držím pršteky :o)

jajkafr

elodie
to aká bude z teba lekárka je na tebe... aj na tej najhoršej škole sa môže z teba stať skvelá lekárka ak to chceš a ak sa o to budeš snažiť... tak držím palčeky...

elodie

ono ja milujem take reci, ze treba byt tvrdy,,ja som si tiez myslela, ze to zvladnem, ale ono zakonite ked ste nevyspati a pohybujete sa len v tme chytu vas depka,,uvedomujem si, ze nie som ok, preto sa chcem dat do poriadku a zrcuite aj zmenit sidlo fakulty,,co sa tyka asistentov, k tym obmedezncom sa radsej nevyjadruje, po vacsine su to zakomplexovani ludia z prirodovedeckej fakulty maju titul Mgr a pre nami sa oslovuju "doktor" nechapali by ste, ak sa vam zda byt normalne, ze si pridu na prednasky , odprednasaju a potom z toho odprednasaneho idu skusat po aule, pricom ked neospoviete zasluzite si pred celou aulou titul,," a teraz by som vas mala vyhodit" a pod...proste chorovina cista..mimochodom UPJS je urovnou hrozna skola, podla mna vychocaju lekarov do tretotriednych nemocnic...o kariere nemoze byt ani rec...nuz co bola to chyba, ale zaklad je sa poucit a nespravit ju zunovu

pendulum

Kleopatra: možnosť prestupu v rámci SVK bez toho aby si opakovala mnohé skúšky je takáto: MT>BA>KE...prestúpiť z Martina do Košíc vážne nie je problém, no prestúpiť z Košíc do Martina je dosť komplikované a len málo ľuďom sa to podarí - nanovo sa musia robiť takmer všetky skúšky keďže ich JLF neuznáva.
Inač čo sa týka skorumpovanosti LF na Slovensku...nemyslím si že je to tak ako niekedy dávnejšie keď sa polovica dostala na školy len kvôli známosti...dnes sú príjmačky prehľadné, testy neoznačené a opravuje ich skener, kedykoľvek do nich môžeš nakuknúť. Takže podľa mňa je to "trochu" nafúknutá bublina aj keď netvrdím že nie je spôsob ako to obabrať. Ja si myslím že ak má človek o tú školu seriózny záujem a potenciálne na to má tak mu nie je ťažké naučiť sa tie testy tak aby bol na špičke tabuľky - a viac vás zaujímať nemusí.
A bude to znieť možno kruto ale nie je zrejme nič horšie ako psychicky labilný lekár. Ak nezvládate popri učeniu ponižovanie a urážky zo strany profesorov, ako chcete zvládať v situáciach život/smrť oveľa horšie ponižovanie a urážky od pacientov, niekedy agresívnych alkoholikov ktorí nedokončili ani základnú školu? Známy ktorý skončil zubarinu v KE vravel tak isto že v prvých troch ročníkoch nespočetne veľa krát počul frázy typu: "ako sa sem mohol dostať niekto ako ste vy?", "z vás nikdy lekár nebude, nie to ešte dobrý lekár", atď, atď...proste kydanie hnoja na hlavu počas tých najstresovejších situácií. Hneď ako sa počty znížili a ostali len tí najtvrdší sa správanie profesorov úplne zmenilo a jeden asistent mu "mimo zápis" povedal že je to len forma sita...proste nemôže byť lekár z človeka ktorého položí to, že dostal E aj keď sa hrozne snažil.
Preto elodie ak si presvedčená že chceš byť lekárka tak v medicíne pokračuj...je jedno či v KE alebo niekde inde...hlavne čo sa ale musíš naučiť je preniesť sa cez všetok ten hnus ktorý na vás kydajú, a z času na čas v rozumnej miere sa riadiť heslom "dajak bolo, dajak bude". Ver mi že ak tie prvé ročníky prežiješ tak sa k vám budú profesori a asistenti správať ako k rovnocenným kolegom...potenciálne vás tak vnímajú už teraz no musia preriediť počty tak ako som už spomínal.
Ak ti to ale za to stojí a si presvedčená že toto je tvoja cesta tak zatni zuby, hlavu hore, nasaď úsmev a tráp sa...uvidíš že bude lepšie a neskôr v praxi budeš na tieto nenávidené roky s láskou spomínať...vidím to vo svojom okolí.