Studium medicíny

Príspevok v téme: Studium medicíny
eliška321

Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.

elodie

to si samozrejme nemyslim pendulum, nechytaj ma za slovicka...ale do BA som robila prijimacky. tak viem porovnat narocnost a k dispozicii bola aj kalkulacka a tie priklady boli lahke in compare s KE :)mna len privadzas do extazy tym ako ty uz vsetko vies a aky si "najmudrejsi" a pritom si dieta moje este ani nezmaturoval :D viac by takych bolo co sa tvaria ako MUDr a pritom su to len zial mudrlanti:) na zaver, tak sa este bavcaj ako dieta kym sa mas na com bavcat, lebo potom pride kruta realita a potom budes plakat :) a PS pories si svoje posahane ego

pendulum

elodie: dlho som sa tak nepobavil:D
Reagoval som snáď na tvoj príspevok že si sa s takou ochotou rozhodla komentovať ma? Niekto sa niečo spýtal a keďže odpoveď viem tak som odpovedal...snáď s tým nemáš nejaký problém.
Na to ten zvyšok by som ti mohol napísať naozaj veľa, až by si sa červenala, no prepáč, je to pod moju úroveň.
Dovolím si však na záver ešte jeden logický bonbónik na teba ako "rozmyšľajúcu gymnázistku". Vážne si myslíš že známkou ťažších príjmačiek je vyšší priemer dosiahnutých bodov?

elodie

pendulum
a este citam si tie tvoje pripsevky a musis sa asi strasne bat, ked tak sebavedomovo vystupujes...typicky chlap :P inak ludia v BA su ovela lahsie prijimacky ako v KE :) urcite chodte do BA...tam je aj nizsia hranicia prijatia minimalne o 150 bodov este menej ako v KE aspon teda v mojom roku..inak gymnazialna chemia a biola su otarsne knihy...nic ti to neda...ja viem ty z OA to nevies posudit lebo sa tam ucitte nejake kraviny z ekonomiky a vobec nemas do toho nadhlad za tie rokyy,,,urcite treba na doucko chodit...ja som chodila sukromne a dali mi tam take podklady nadramec, stredoskolskeho uciva..to co sa ucis na gympli je na hovno:D na prijimacky to nestaci...vsetky otazky na rpijimacky sa vyberaju uz vacsibnou z vysokoslkolskych ucebnych textov...mozem potvrdit,...zapocet na lekarsku biolu a chemiu cisto prijimackove veci, ale este omnoho viac obohatene :P a inak ta kniha zmaturuj z bioly a chemie..:D to sukraviny,.,,ani som to neotvorila..hlavne treba pisat testy a cvicit si cas...lebo vsade su ine specificke testy a treba to namakat...ja ked som sa ucila na prijimacky napisala som okolo 80 testov za celu dobu a nacvicila si tu strategiu:P pendulum je iluzia si namyslat , ze to zvladnes...sak nakoniec sam uvidis, ked zistis, ze si neprijaty

elodie

pendulum,
sa mi paci ako mas o vsetkom prehlad a este ani na skole nie si :) ved tebe padne hrebienok, ak sa vobec na skolu dostanes..na medinu chodia gymnazisti, pretoze mas najlepsie predpoklady na zvladnutie tej skoly...to nieje len o prijimackach, ze sa naucis biolu a chemiu z podkladov,,to je nic,treba trosku aj rozmyslat a chapat,,pride Biofyzika a ty si ani neprdnes, sak nemas ziadne zaklady z gymka..treba vediet popritom aj matiku a fyziku a ty to asi tazko vies ked chodis na enjaku OA...ako ja to nechcem zhadzovat, ale podla mna si mal skor dumat..my na skole sme sami gymnazisti..pocula som aj o nejakych pokuosch zo strednej zdravotnej, ale top vascinou bezuspesne :P ale kazdopadne drzim palce..len si pridaj k tej biologii a chemii aj fyziku a a matiku..v prvom rocniku ju vyuzijes :)

Ellieeee

AHojte ,,, chcela by som sa spýtať koľko ľudí približne sa hlási do martina a koľko zoberú. A prosím vas nepíšte odpovede typu najdi si to na stránke. Hľadala som a nie je to tam.
Ďakujem moc moc :) :)

eugenika

Elodie

Júj, aká si zlatá, ďakujem :-) Povzbudila si ma.
Lebo občas sa vyskytnú také chvíle že sa človek chce na všetko vykašlať, vyvaliť sa do tráva a len tak ležať, no potom sa zase treba rozhýbať, načerpať energiu a pustiť sa znovu do boja :-)
Držím prsty, nech máš v pohode ten prestup a diky moc :-)

elodie

chod do toho..plno skusok ti aj uznaju :) inak aj mne uz vypadavaju vlasy, mam tie iste symptomy ako klepanie, migreny, nespavost, nizky tlak..to viem, ze z toho choreho prostredia..ja si myslim, ze si popritom najdes aj nejaku pracu, ved uz budes predsa MVDr:) ale vazne, chod v lete zamakat do zahranicia a chod inam do skoly...v BA, v brne alebo tak budes mat aj viac moznosti na uplatnenie uz vo svojom danom vystudovanom obore...inak co sa tyka rozvrhu su aj skupiny , kore maju suprovy rozvrh, ze o tretej su doma, treba si to poptriet hned na zaciatku a dat sa do takej skupiny prelozit...ja som sa chcela dat prelozit po 4 dnoch a uz sa na mna vysrali:( neboj ked skoncis nebudes stara...32 ci kolko to je tak akurat aby si zacala makat na poriadnej kariere lekara ;) na taketo povolanie treba aj istu mentalnu vyspelost a ty ju uz mas :)

eugenika

Och, ešte som zabudla :-) Nejak podobne som sa na začiatku stravovala aj ja :-D Hádam celý 1. ročník, no potom mi už začínalo byť zle, točila sa hlava, tlak mi namerali taký nízky, že sa učiteľ čudoval že ešte žijem :-D Začali mi padať vlasy, hučať v hlave, triasli sa mi ruky.
Tak a keď som v škole dostala taký závrat, že som skoro odpadla, som si povedala
DOSŤ ! Však to nie je normálne takto sa ničiť. Kúpila som si knihy ktoré mi veľmi pomohli - psychicky.
Ale fakt strašne. Teraz to už beriem s nadhľadom ako taký nádherný zamotaný život, no a ten rozvrh, no nič moc.
Ale čítala som na vašej stránke univerzity, že sa dá pracovať ako sanitár, no neviem či nemysleli chlapov :-D

eugenika

Och, :-D
no ja mám už teraz 26 rokov, hahaha, tak ale už to neriešim. Radšej tam pôjdem a vyskúšam to, ako by som si mala celý život vyčítať, že som sa ani nepokúsila.
Ja proste nie som stvorená pre veterinu, ono to na začiatku boli ilúzie že pomáhať zvieratám, no s postupom času sa odkryli také tie nechutné stránky veteriny, klamstvá majiteľom, drahé lieky namiesto lacných, drahé granule, ktoré sa kvalitou rovnajú bala-granuliam a tesco. Ale vaše psíky budú zdravé, krásne.... No hovno !
Nechutné špinavosti. Viem že niečo podobné existuje aj v medicíne, ale dúfam, že sa už nesklamem, lebo už si žiadne ilúzie nerobím.
Áno, základy mám celkom dobré, čo sa týka anatómie, pat.-fyziológie a pat. anatómie, klinika, interna, lieky, aplikácia, atď. Všetko je super.
Preto ma to aj láka, lebo viem čo ma čaká a na čo mám, v čom mám medzery.
Je pravda, že chémia a biola bola strašne dávno a tieto vedomosti sú už dávno zakryté inými. Keď som otvorila knihy na prijímačky a začala to čítať, tak ufff, jak dávno to bolo... mám čo robiť.
S Martinom ma prehováralo už mnoho ľudí, ale naozaj si to nemôžem dovoliť. Je to 1000 eur ročne. O 400 viacej ako v KE.
A poznám to tam, aj nemocnicu, aj školu, aspoň sčasti, uvidíme.
Ináč moja spolužiačka vás tam bude učiť histológiu :-)))
A ty kokšo možno aj mňa, keď ma príjmu :-D
No nič, bojujte, ďakujem za podporu, ja si tiež zabojujem, a ak ma aj vyhodia, budú to len moje peniaze a ľúto mi ich nebude lebo : vyskúšala som to, nemám výčitky :-))