Studium medicíny

Príspevok v téme: Studium medicíny
eliška321

Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.

ledo

kamarát skončil v blave pred 2 rokmi medinu, takže sa hlavne spolieham na neho, že mi pomôže so všetkým, čomu nebudem rozumieť, lebo sa obávam, že gympel mi moc nedal, takže začínam ako keby na štartovacej čiare nanovo, ale budem určite makať, držím palce všetkým, ktorý sa tiež chystajú alebo už študujú.

ajajaja

na pripravu netreba chodit (podla mna su to zbytocne vyhodene peniaze)...do ba sa fakt staci naucit tie podklady....lenze bolo by dobre aj tomu rozumiet, uz len preto,aby potom na skole bolo na co nadvazovat

ledo

to ajajaja
dík za info, som z gympla, ale moje vedomosti z chémie a biológie sú už horšie keďže som už 5 rokov z gympla preč, navyše aj tie moje vedomosti čo som tam nadobudol boli veľmi chabé, + tento rok končím ešte bakalára na inej výške, takže aspoň to si chcem dokončiť a na prijímačky na medinu mi nezostáva čas. takže od leta začínam s ostrou prípravou na medinu, preto idem až budúci rok.
a jak to tam chodí v blave? objednám si podklady, tie sa naučím? či je lepšie prihlásiť sa aj na tú prípravu? dik

ajajaja

pre ledo: podla mna este nie je neskoro ist na medicinu tento rok(ak nie si z nejakej obchodnej/hotelovej akademie apod...staci si kupit podklady do Ba , na prijimackach su tie iste otazky aj odpovede, s prikladmi sa ani nebabri,nechaj volne miesto :D podklady skus zohnat na bsm.sk v policku bursa medica a daj tam inzerat alebo na nejaky odpovedz. a inak v mt su tie moznosti take,ze po A nejaky vyrok po B dalsi vyrok, po C plati a aj b, po D ani jedno....takze napr.ak si si ista vyrokom A ,ze je spravny ,ael nie ista vyrokom B,tak smola....iba ak dobre tipnut

jajkafr

smile
hoci táto otázka nebola adresovaná mne, ale odpoviem ti na ňu... pred tromi rokmi som bola na prijímačkách v MT aj ja... žiaľ nevzali ma, ale tento rok idem skúšať znova :) no a v MT je správna odpoveď len 1 :) otázky sú dosť ťažké takže ak ideš z inej školy ako z gympla je to dosť náročné... držím palčeky :)

ledo

to eugenika: mam podobnu dilemu ako ty, teraz mam 23 a tiez chcem na medinu, ale tento rok to uz nestiham dakze buduci rok. no co ked nic ine aspon sa o to mozme pokusit, no nie? :) ked clovek po niecom velmi tuzi a veri v to tak sa to snad podari. a ked aj nie aspon budes mat pocit zadozucinenia ze si sa o to aspon pokusila. chod do toho!!! buduci rok idem aj ja.

smile145

.. tak do tretice snáď už odošle celu spravu... :)
takže ajajaja... ked si mala ten test na prijimackach.. bolo tam viac spravnych odpovedi, alebo iba jedna z troch možnosti? .. trošku asi nepodstatna otazka..:)

ajajaja

ja som bola na prijimackach pred dvoma rokmi- v Ba aj Mt; tazko povedat ci sa tie otazky lisia velmi alebo su takmer rovnake, zavisi aj od toho ,aky dostanes test....ja som inu studijnu literaturu ako podklady do Ba nemala a dostala som sa na obe fakulty...no je mozne ,ze pri mne stali vsetci svati :P,lebo vacsina mojich spoluziakov(ktori sa chceli dostat silou mocou do mt) chodili na sukromne doucovania alebo si aspon presli sylaby(odstrasujuci zoznam tem,kt. sa vyzaduju),fakulta ich zasiela v marci...podstatne je podla mna ucivu rozumiet, vediet identifikovat vzorce, reakcie, pocitat priklady bez kalkulacky (v kazdom teste je zhruba 15 prikladov,kt.su vraj na logiku a kalkulacka nie je potrebna)...no a z biologie je dost vela veci z gymnazialnych novych ucebnic.dokonca aj citacie.