Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Asty
neviem ako to je tie sumy som vyčítala zo školného poriadku či čo to je na nete... aj pre mňa to je veľa, ale dúfam, že sa mi podarí našetriť toľko, aby som si to školné mohla zaplatiť a nemusela pýtať rodičov... predsa za 3 roky čo budem platiť to je 3000 EUR :(
jajkafr: Hm, takze moje obavy sa potvrdili, skolne na farmacii je zrejme 1000eur/rok (predtym som si nebola ista, nevedela som to poriadne vycitat z ich skolneho poriadku). No je to teda riadna palka, a hlavne pri medine, kde sa studuje este o rok viac.
Inak nevies ako to je? Nebyva to nahodou tak, ze ked mas velmi dobre studijne vysledky, cast skolneho na dany rok moze byt odpustena?
Asty
keďže tento rok končím jednu vysokú a chcem ísť na medinu aj mňa zaujímajú tie poplatky... chcem ísť do Martina tam je školné 1000Eur na rok, pre odbor všeobecné lekárstvo... a v Bratislave 1500Eur
Eugenika: krasne napisane. Hovoris mi z duse, ja rozmyslam presne tak isto. Inak, myslim ze mas oproti mne trochu vyhodu - ze zrejme podla toho co si pisala koncis skolu s ktorou sa nebudes vediet dobre uplatnit. U mna to vsak rodicia beru zle hlavne preto, ze ja studujem jeden z najperspektivnejsich oborov...:/ Ale aj tak to chcem minimalne skusit, to je samozrejme.
Inak, vies kolko budes platit skolne na medicine? (len tak pre zaujimavost, nech si porovnam ci je to viac alebo menej ako na farmacii)
Eugenika: chod a zabojuj o svoje stastie! Drzim ti palce, aby ti to vyslo uz tento rok a ak nie, tak v ziadnom pripade sa nevzdaj svojho ciela a podaj si aj na buduci rok. Je pekne, ked sa stane lekarom, ci zubarom niekto, u koho tuzba pomahat ludom prevazuje nad tuzbou po peniazoch. Takych je na Slovensku cim dalej, tym menej. Keby si len vedela, co vsetko uz na mne postvarali zubari... Pisala som o tom v niektorych dalsich temach. Clovek by ani neveril, coho vsetkeho su schopni. Zanedbavat svoje povinnosti a robit nespravne rozhodnutia - to su najsilnejsie zbrane, ktorymi ublizuju ludom v zaujme svojho financneho zisku. O tom by sa dalo pisat aj celu noc, ale kedze nechcem odbocit od temy, tak uz radsej koncim...
jakub123
na prípravné kurzy sa neoplatí chodiť je to drahé a zbytočné... ak môžeš zaobstaraj si gymnaziálne knihy, Zmaturuj z biológie a chémie ti nepomôže... obe tie knihy som mala v malíčku a na medinu som skúšky nespravila :( radšej si pozháňaj testy ktoré vydávajú jednotlivé fakulty podľa toho na ktorú chceš ísť, Martin testy nevydáva... ak uvažuješ o Čechách počula som že dobre je v Olomouci, Brno naberie veľa študentov a potom vyhadzuje... Bola som na stáži v Hradci Králové majú tam krásne výukové stredisko pre medikov, tiež nemocnica je úžasná a aj lekári... je tam detašované z Karlovej univerzity... Držím palčeky... a budem rada keď sa stretneme na nejakom pracovisku ako kolegovia :)
Asty :
No, ako to berie moja rodina ?
Hm, ako by som to, no nenormálna je slabé slovo :-D
Horšie to berie ocino, ako mamina. Ten už by ma chcel vidieť vydatú a pod čepcom, lebo také veci sa proste nerobia, čo chcem urobiť ja.
Ťažko sa im to vysvetľuje, tak som radšej ticho a zbytočne o tom nedebatujem, veď ktovie, či prejdem cez prijímačky. S mojím titulom toho ale veľa nezarobím, neviem či je horšie stáť na úrade práce, alebo risknúť a investovať do ďalšieho vzdelania.
Finančne som na tom nie veľmi dobre, niečo som síce našetrila, no školné, zdravotné, sociálne, intrák, cestovné, knihy a podobné veci, to asi neutiahnem.
Nechávam to na osud. Pokiaľ mám byť humánny lekár, tak sa to nejak zariadi. Aj finančne. Napr. vyhrám v športke, hehe :-)))
Alebo získam výhodnú pôžičku. No a pokiaľ zistím, že to nezvládnem, tak to asi nie je správna cesta a hrdo odídem.
Najdôležitejšie je skúsiť to. Pretože, pokiaľ to ani neskúsiš, nezistíš, či to bola správna cesta a donekonečna si budeš vyčítať, že to bolo treba ísť aspoň skúsiť.
No, asi toľko. Kúp si žreb, ech, a ktovie, možno motyka vystrelí. Je to smiešne a v živote sa dejú veci, čo sa proste nedajú logicky vysvetliť. Stačí troška tomu uveriť a nechať to tak, nech sa deje, čo sa deje :-))))
Eugenika - tak to je dost netradicny pripad :) Mozem sa spytat, co na to hovori tvoje okolie, a ako to chces riesit financne? Lebo ja som v podobnej situacii...koncim jednu VS-druhy stupen, a chcem ist na farmaciu, ale moja rodina to neberie moc dobre...
alexxandra18
angličtinu si možeš zapísat v 1., 3. a 5. semestri, učí sa dva semestre... teda ak si ju zapíšeš v 3. tak sa ju učíš 3. aj 4.
aby si si ju mohla zapisat musiš prejst takym testom, podla mna bol v pohode.
a hned ti poviem, z nemčiny nevyužiješ absolutne nič
Trash
učil som sa len z materialov na primačky, stačilo mi to na to aby som bol 572 ked prijmali 575 ludí :-D