Studium medicíny

Príspevok v téme: Studium medicíny
eliška321

Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.

LucnyKvet

ahoj, mohlol by mi tu niekto, kto uspesne zvladol prijmacky, popisat ako sa ucil chemiu a biologiu na strednej? ci sa oplati mat takto ziskane pevne zaklady.... ja sa na tieto predmety ucim na kazdu hodinu, ale niesom si ista ci to na uceni na prijamcky zavazi... za odpoved d. :))

smile145

pozdravujem :)... chcem sa spýtať.. tých čo už boli na prijímačkách na medinu /vo všetkých 3 mestách/.. či boli hneď deň za sebou.... :) .. inak nájde sa tu niekto, kto má na UPJS dobrý názor? ;)

anič

ahojte sice budem trosku od temy ale myslim ze by mi tu mohol niekto poradit ,kto je zamerany na medicinu alebo virologiu potrebujem zistit ako sa vola virus ktory meni bunku na karcinogennu .prosim poradte budem vam vdacna :)

medičkka

No ja som tiež maturovala zo slovenčiny, angliny, chémie a bioly, pravdou je, že to čo sa naučíš na maturitu ti na skúšky nestačí, na každú univerzitu potrebuješ prípravu, väčšina univerzít vydáva skriptá ku prijímačkám, v najlepšom prípade si nájdi niekoho, z lekárskej fakulty, na ktorú chceš ísť, čo ťa bude doučovať, ja som tak chodila na doučko z chémie do Martina, biolu som sa naučila sama, ver mi oplatilo sa, latinu sa učiť vôbec nemusíš, my sme mali aj tak len lekársku terminológiu prvý semester, no a na Slovenku je už niekoľko rokov najlepšia JLF UK, ale mnohí si pochvaľujú aj v Čechách.

katuss3

Ahoj, ja práve končím na prírodovedeckej, mám špecializáciu virológiu a tiež uvažujem nad štúdiom medicíny popri doktorandskom štúdiu...Hovorím si, za pokus nič nedám, len pekne vysoké školné. Ale jednoducho nechcem byť len obyčajný klinický pracovník. Ak to vyjde, bude super, ak nie, aspoň som to skúsila. V každom prípade, mám na učenie sa na prijímačky cca 2 týždne po štátniciach, tak to bude veľmi srandovné :) Držte palce

jajkafr

Jajka
zmaturuj z chémie je kniha o ničom ja som ju vedela celú a na prijímačky som nespravila... podklady kúpiš na fakulte na ktorú sa hlásiš väčšinou sa dajú objednať... skús si pozrieť na nete fakulty väčšinou tam bývajú aj ponuky kníh s testovými otázkami... Martin nevydáva testy iba Košice a Bratislava... držím palčeky...

Jajka11892

A tie podklady sa dajú kde zohnať? Ja idem na VŠ až na budúci rok zatial sa "učím" prehľad chémie a zmatruj z chémie...

jajkafr

douba
môžeš ísť na prijímačky do čiech nieje tam žiaden problém a navyše ťa neberú ani ako cudzinca :) ja som bola na prijímačkách v Prahe... a v čechách študuje strašne veľa slovákov takže kľudne podávaj prihlášku do Hradca... inak v Hradci je krásne bola som tam na stáži, stážovala som v nemocnici ako sestra krajšiu a lepšie vybavenú nemocnicu som ešte nevidela a ten úžasný prístup personálu no proste super a vybavenie ako v amerických filmoch :)
smile
ten poplatok platíš keď dovŕšiš 26 rokov nie je rozhodujúce či si denný alebo externý študent dôležitý je vek, podľa zákona ak máš nad 26 rokov už nie si nezaopatrené dieťa... ale študenti v ŠRVŠ sa proti tomu postavili a rokovali s ministerstvom takže od apríla bude odvody do ZP platiť opäť štát :)