Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
LEDO
Ďakujem, aj tebe držím palce, choď tiež do toho, ja už vypisujem prihlášku, len mám málo času, štátnice a tak, nič nestíham :-)
jakub
máš pravdu nevybral si si práve najlepšiu školu ak chceš pokračovať na medicíne, ale nevrátiš to... ja som tiež študovala na SZŠ, mojím snom je byť lekárkou... po mature ma neprijali, momentálne končím ošetrovateľstvo Bc. ... tak trošku ľutujem, že som nešla na gympel, ale na druhej strane to, čo sa naučíš na zdravotke ti pomôže... máš už nejakú prax, nebudeš mať taký strach keď prídeš na ošetrovateľskú prax na medine... a aj keď by ťa nedajbože vyhodili v niektorom ročníku vieš, že sa môžeš zamestnať v tom, čo ťa aspoň trošku baví...
no a čo sa týka prijímačiek... ak chceš ísť do BA na UK, alebo do Košíc na UPJŠ vydávajú knihy s otázkami, dajú sa tuším objednať priamo na fakulte... ja si podávam tento rok do Martina, sú tam najťažšie prijímačky, ale počula som, že je to naj medina na slovensku :) a tebe držím palčeky
Ahojte,
som III. na strednej zdravotníckej škole. Vybral som si nesprávnu školu pre štúdium medicíny, avšak napriek tomu chcem bojovať na budúci rok a dostať sa tam. Je to môj sen moje poslanie. Mám v záujme zakúpiť si nejaké modelové otázky. Bol by som vďačný ak by mi napísal nejaký študent medicíny o štúdiu a hlavne o prijímačkách. Mám v pláne absolvovať predprípravné kurzy. Má to význam? Mám záujem ísť do BA buď na zdravotnícku univerzitu alebo komenského. Čo je lepšie?
BUDEM STRAŠNE MOC VĎAČNÝ ZA KAŽDÚ INFORMÁCIU.
s Pozdravom Jakub
Ahojte,
nemáte nejaké info o medicíne v Olomouci? Neštuduje tam niekto?
kleopatra,
no robia tam aj dodatocne prijimacky , lebo vela ludi si da aj do brna aj na karlovku, dostane sa na obe a potom napr. ide do brna. mozno sa ciara posunula a vzali ho. vseobecne plati, ze cim znamejsia a statna skola, tym menej uplatkov sa berie. preto by som nevsadzala na nejake pssudovysoke z hodokvaškova :D
Ja sa hlasim na 1. LF v prahe, urcite si testovnice pozriem, ved tam je vsetko, a sucasne budem pripravena aj do brna...testovnice do brna mam stiahnute, ozaj je toho malo, ale ktovie co sa vykluje na prijimackach..no.. bude to tazke :D
alicka6
Ahoj, na ktoru fakultu si chcela ist do Prahy?? Podla mna sa je vseobecne lahsie dostat do brna, uz len pri porovnani poctu otazok v testovniciach :)
Mala som dokonca spoluziaka, ktoreho neprijali na medinu nikde, mal ist studovat prirodne vedy.. a nakoniec je z nicoho nic studentov karlovky v Prahe..takze asi tak to tam chodi..
Jajka11892
A co sa priordnych vied tyka, tak neviem ako v ostatnych mestach, ale v Kosiciach by mali brat bez prijimaciek.. cize to je viac menej ista rezerva..
Jajka11892
Tak co ja viem, dost vela studentov si dava prirodne vedy popri medicine, ze ak by im to nevyslo, pojdu na rok na prirodne vedy, kde si precvicia chemiu a biologiu... a o rok skusia medicinu opat..
Na Slovensku sa to da studovat na roznych univerzitach, co som pozerala na nete, tak som nasla: Uiverzita Pavla Jozefa Safarika v Kosiciach, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita sv. Cyrila a metoda v Trnave, Univerzita Konstantina filozofa v Nitre, Univerzita Komenského v Bratislave.
Je dobre si dat popri medicine este aj inu skolu, pre kazdy pripad.. Ja som tiez mala skoncit na prirodnych vedach, v Kosiciach.. az kym som neuprednostnila svoju skolu.. :)
ajajaja, nie, že nemáš talent ale máš veľký talent, už len preto, že si tam a si v druhom ročníku, o to viac si nadaná, že to máš vydreté a neprechádzaš len tak náhodou ani ti bohatí rodič nezaplatil skúšku. Bohužial nemá každý fotografickú pamäť, ja som na tom podobne, tiež si všetko musím vydrieť. prajem veľa šťastia.
ja som momentalne v 2.rocniku a cely semester som sa stale len ucila, teraz mam skuskove(skuska o 3 dni) a uz tri tyzdne sa na nu ucim...vysledok? i tak nic neviem....ale moje vyjadrenia treba brat s rezervou, nie som velmi nadana, vsetko si musim vydriet,takze preto tolko casu nad knihami.....ale ucia sa aj ti s vyssim iq, nakolko na medicine -hlavne prve dva roky,je strasne vela teorie a novych pojmov