Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Ahojte je tu niekto, kto ide študovať medicínu do Mt? ,mám podanú prihlášku, tak dajte o sebe vedieť, môžme sa pripravovať spolu, alebo dajte nejaké rady prosím, ďakujem:)
A neviete niekto kolko je tefa skolne v Brne?? Alebo na 2.lekarskej fakulte???
A vazne je to v Ke az tak strasne zle, ako tu mnohi opisujete? :/
na UK je rocne skolne az 1500eur? neviete kolko je na SZU?
Laco,ja sa ucim len testove otazky...a prihlasila som sa na fakultu na pripravny kurz...fakt neviem co mam este robit navyse....:((((((((((
eugenika
aj ja tento rok štátnicujem, cez semester nestíham ani spať a nie to brigády, ale v lete sa to dá, aj napriek tomu že som mala súvislú a prázdninovú prax :)
Hej, veru, je to ťažké.
Ty máš aspoň letné brigády, ja to teraz vôbec nestíham, mám štátnice, tak uvidíme.
Na medine aspoň v Košiciach ponúkajú pre študentov prácu sanitárov v nemocnici, ale to je len veľmi slabo platené a ešte sa dá zapojiť do všelijakých tých výskumných programov a aj za to môžeš získať aspoň malý peniaz.
:-)
eugenika
ale pred disciplinárku sa dostanú taký, ktorým už prišla upomienka a aj napriek tomu nezaplatil a bol upozornený niekoľkokrát... som v disciplinárke takže viem ako to chodí...
čo sa týka štipendií tak majú ročne vydelené peniaze, ktoré musia ísť na štipendium a je fakt prísny výber :( takže nie každý dostane...
no a s tým školným to je ťažké... až sa bojím ako to zvládnem snáď mi pomôžu letné brigády a odložené peniaze z nich to žeby som už teraz šetrila...
No čo sa týka školného najnižšie je na Košickej medine - 600 eur na rok. Pritom sa to dá rozdeliť na splátky. Tuším na dve.
A čo sa týka toho odpustenia časti školného, o tom nechcú ani počuť. Myslím, že na našej škole (veterina) to odpustili jednej babe, a to s veľkými problémami. Mala rakovinu. Sila čo ?
U nás je to 720 eur.
A božechráň aby si zabudla a zaplatila neskôr ako v termíne. Postavia ťa pred disciplinárnu komisiu a tak ťa zdrbú, že máš chuť sa obesiť.
Školné je brutus. Ani ja si neviem predstaviť ako to zvládnem.
Možno ešte prospechové štipendium, ale tiež si nájdu taký systém, aby ho dostalo čo najmenej ľudí. Sú vychcaní.
Takže asi tak. A ďakujem za povzbudenia !