Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
bio, ja som za tych 11 mesiacov bolesti skusala uz asi vsetko. a zodpovedne prehlasujem, ze jedine co ako-tak pomaha je pravidelne cvicenie, takze ziadne zazrak uz necakam.. ale mozno ma ten skepticizmus raz prejde a tu meď vyskusam :-)
Ahoj Mariana, aj ja som pred operáciou chrbtice v ZA, chcela by som vedieť na koľký deň po operácii ma postavia na nohy, hrozne sa bojím tej bezvládnosti a bezmocnosti. Budem rada ak mi opdíšeš. Ďakujem
Milý Jaz, na operáciu pravdepodobne pri tvojom náleze budeš musieť ísť, ale neboj sa, nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Ak si prežil bolesti predtým, operácia bude malina. S tým cvičením by som sa neponáhlala, nepôjde to až tak rýchlo, ale po operácii v NZ začneš cvičiť s rehabilitačnou sestrou hned po 24 hod od operácie. A samozrejme ti cviky vysvetlí, dá ti ich spísané na papieri a v prípade záujmu si tam môžeš zakúpiť knihu Pilatesa, špeciálne na cviky pri problémoch s chrbticou. Je tam pekne rozpísané aj to, akým pohybom sa budeš musieť vyhýbať. Prajem ti vela zdravia a hlavne šťastia na dobrých lekárov.
Milý Jaz, na operáciu pravdepodobne pri tvojom náleze budeš musieť ísť, ale neboj sa, nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Ak si prežil bolesti predtým, operácia bude malina. S tým cvičením by som sa neponáhlala, nepôjde to až tak rýchlo, ale po operácii v NZ začneš cvičiť s rehabilitačnou sestrou hned po 24 hod od operácie. A samozrejme ti cviky vysvetlí, dá ti ich spísané na papieri a v prípade záujmu si tam môžeš zakúpiť knihu Pilatesa, špeciálne na cviky pri problémoch s chrbticou. Je tam pekne rozpísané aj to, akým pohybom sa budeš musieť vyhýbať. Prajem ti vela zdravia a hlavne šťastia na dobrých lekárov.
ahoj jaz. drzim ti palce. ja mam nalez sice len 5 mm, ale niekedy su to take bolesti, ze sa skrabem po stene. operacia je az posledne riesenie, ale vzhladom na tvoj nalez asi bude indikovatelna. cvic s rehabilitacnym lekarom, individualne, aspon spociatku, lebo podla kniziek tie pohyby spociatku nebudes vediet dobre previest. co sa tyka tejto diagnozy - da sa s nou zit, ale treba sa kontrolovat, predtym som ani nevedela co je to chrbtica, teraz si dopredu planujem kazdy pohyb, lebo staci jeden prudky pohyb a uz je zle. zelam ti stastie na lekarov, lebo su aj taki, aj taki. hlavne u pracovnej lekarky som zle pochodila - povedala, ze su to fantomove bolesti a potrebujem psychiatra, pricom nalez MR nechcela ani vidiet. mam 30 rokov.
Ahoj Jaz. NZ si na operacie chrbtice velmi pochvaluju. Ja som bola operovana pred rokom v ZA a som velmi spokojna. Aktivne som predtym sportovala ale teraz islo vsetko bokom. Ani pasivny sport nerobim, teda zatial. Ak ta budu nakoniec operovat, hned ako sa budes citit lepsie vyhladaj fyzioterapeuta a zacni s rehabilitaciami. To moze stav po operacii vyrazne zlepsit. Budem ti drzat palce a neboj, da sa to prezit. Naozaj...
Ahojte, mam 29 a problemy s chrbticou asi tak 7 rokov. Najprv sa to prejavovalo bolestou v krizoch pri dlhsom chodeni (najma nakupovani), dlhsom stati na jednom mieste apod. Lekar ma poslal na RTG, kde samozrejme nebolo nic vidno, dostal som lieky proti bolesti, bolest potom spontanne odoznela. V priebehu tych 7 rokov som musel ist raz na pohotovost, kvoli "seknutiu" v krizoch, dali mi nejaku inekciu, bolest zase spontanne odoznela, resp. dala sa "vydrzat", nikto z lekarov mi neodporucal ziadne cvicenie alebo vysetrenie na CT. Cca pred 2 mesiacmi, ma zacali krize pobolievat intenzivnejsie, na moju smolu som akurat v tom case prerabal byt, takze aj ked som sa snazil kontrolovat, nemohol som sa vyhnut tomu, ze som obcas zdvihol tazke veci a pod, musel som pokladal parkety apod. Kvoli bolestiam som navstivil svojho obvodneho lekara, ten ma poslal na RTG predpisal Mydocalm a Aulin a poslal ma za rehab. doktorkou. ta mi naordinovala elektro, magnet, suche teplo, laser, banky, ze cvicenie az potom ked nebudem pocitovat bolesti. Nebol som na PN normalne som chodil do prace (miestami sedava, miestami v aute, miestami v pohybe)nevedel som zaviazat snurky, obliect sa apod. vsetko som robil so zatatymi zubami a nasilu, tabletky proti bolesti som bral vynimocne. Kedze mi naordinovana liecba vobec nezaberala, vyhladal som neurologa, ten mi hned na prvej prehliadke naordinoval infuzie a objednal na CT. Infuzie som bral ambulatntne 5x. Po piatej to bolo relativne v pohode, dokazal som sa predklonit aj bez bolesti. Na druhy den pri zlom pohybe ma bolest v krizoch predpadla uplne, vystrelovala mi do lavej casti zadku. O tri dni som uz musel ist na pohotovost, kde mi dali infuziu, ktora mi pomohla, ked som lezal nemal som ziadne bolesti, tie prichadzali az pri chodzi. Na CT vysetrenie som cestoval 200 km autom, na druhy den po vysetreni zase 200 km nazadz. Na dalsi den zase pri zlom pohybe vystrelila intenzivna bolest s krizov do lavej nohy od zadku cez triesla, lytko az do chodidla a to az tak, ze som spadol na zem. V nohe som pocitoval intenzivnu bolest ako keby som tam mal pichnuty noz. Este v aute som dostal infuzku, odviezli ma na neurologiu. Po vylozeni na stol a prehliadke neurologom som zistil, ze mi zostala strpnuta lava noha a sice chodidlo na lavej strane aj s patou, palec a druhy prst je v pohode. Infuzia odstranila najvacsiu bolest. Na druhy den prisiel popis z CT a zaverom: paramedialna hermia disku L5/S1 vlavo, velksosti 10 mm s kompresiou duralneho vaku a moznou iritaciou korenovej posvy 1. sin a lahke difuzne protruzie diskov L3/4, L4/5. Neurolog mi len tak cez plece povedal, ze to vidi na operaciu ale ze teraz nema cas, ma dalsieho pacienta, dali ma na izbu, ja som po infuzii zaspal, bolest ustupila. Na druhy den som sa dokazal postavit aj prest na zachod, problem z vylucovanim ziany nemam. Uz predtym som mal dohodnutu konzultaciu v NZ, mam si doniest popis aj cd z CT, podla toho co poculi, tiez vravia ze operacia. To bolo predvcerom, teraz lezim na posteli v nemocnici, po troch infuziach a vecernych inekciach do zadku sa v polohe lezmo citim len strpnutu lavu cast laveho chodidla a obcasne "chvenie" svalu na zadnej casti laveho stehna a zadku. Chodzu zvladam v pohode aj zakladne cinnosti (zachod, sprcha, zuby atd.) v pondelok by som mal absolvovat prevoz do NZ a konzultaciu, s tym ze mi asi odporucia operaciu. Som teda zvedavy aky bude pristup a vsetko okolo toho. musim si pozhanat materialy okolo cvicenia, spominali ste tu Pilates, fit loptu atd. Bol by som vam vdacny ak mate niekto nejake linky alebo nejake materialy, keby ste mi ich poslali a doporucili co cvicit a co nie, lebo ako vidim pristup niektorych "lekarov" aj tu co teraz lezim, tak od nich sa nic nedozviem.
Som aktivny sportovec a obavam sa, ze ci po operacii budem moct aspon rekreacne sportovat alebo nie.
Vsetkym vam prajem zivot bez bolesti a ospravedlnujem sa za dlhy prispevok.
jaz
Ahojte, v decembri minulého roka mi bola diagnostikovaná hernia disku L5-S1 s vyžarovaním bolesti do pravej nohy. V marci tohto roku mi ju zoperovali v NZ. Po absolvovaní kúpelnej liečby sa mi zdrav. stav zhoršil s tým, že noha mi začala pri chôdzi tŕpnuť a podlamovať sa. Neurológ mi povedal, že je to len dočasná reakcia na kúpele a že som v poriadku. Už len on asi vie ako sa cítim! Zmenila som neurológa a nová lekárka sa ma opýtala, či mi po operácii bolo robené nejaké vyšetrenie (CT, MR). Samozrejme nebolo, tak ma na vyšetrenie poslala a preukázala sa ďalšia hernia (L4-L5)s obojstrannou kompresiou nervu, ktorá zatial nie je na operáciu. Tak chodím s francúzkou barlou, som na liekoch a na čiastočnom invalide.Mám 26 rokov. Všetkým vám prajem vela zdravia a vela šťastia na normálnych lekárov, lebo väčšina z tých, ktorých som stretla ja, na svojich miestach nemajú čo robiť.
Ahoj bubu, jednoznacne s nim zajdite k neurologicke. Ona dalej rozhodne, co treba robit. Budem vam drzat palce. Chlapec je odvazny, ale tu bolest nevydrzi dlho, pomozte mu co najskor.