Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Ahojte platnickyyy!
No ja som uz doma z 10 dnovej dovolenke na neurologii a veru, Jaz, moc mi to nedalo. Raz denne infuzka a RHB. Ta bola celkom fajn, dost vela zo skoly chrbtice som sa naucila a kupele takisto neodporucaju, a vraj Mrtve more je dobre.. Niektorym tam dobre robil parafin.
No ale co som rada, mala som moznost bavit sa s ludmi s roznymi problemami a veru, dost vela z nich necitia ulavu po operaciach a aj tak nakoniec skoncili na neurologii.. Mali sme tam aj jednu pani, ktora si uz niekolko rokov neciti lavu stranu tela a az teraz ju neurolog poslal do nemocnice, kde jej na NMR zistili nador na mieche, to zdravotnictvo je na zaplakanie:-(
Takze hlavny problem mam furt, uvidime za kolko ma tam poslu zas. Vsetkym vela trpezlivosti a spravne rozhodnutia!
Mamina42, čo sa týka kúpelnej liečby, niekomu pomôže, niekomu pohorší. Hlavne by ťa nemali dávať do teplej vody, pretože tá uvolňuje ako svaly, tak kĺby a pokazí všetko o čo sa cvičeniami snažíš. A masáže by sa tiež nemali robiť na operovanom úseku chrbtice. Myslím, že ostatné procedúry by ti nemali uškodiť. Hádam sa dostaneš k lepším odborníkom ako ja. Držím palce :-)
lea, no pred operaciou som ani ja nemohol, a nie to este kilometer.
raduska, mna operoval primar 10.10.2007, takže sme sa tesne minuli. A odporučal mi skôr relaxačné kupele, nie intenzivne rehabilitačné. veď uvidím.
no ty sa mas. aj ja by som rada do lesa na dlhsiu prechadzku :-(( ale to by som si musela asi kupit terenne auto, lebo viac ako kilometer nezajdem :-(
caute, no dnes som bol u neurologa informovat sa o moznosti kupelnej liecby, tak mi ju tiez neodporucal.
ze ked ma nic neboli, aby som len dalej cvicil, lebo kupele mozu pohorsit.
naordinoval som si dlhsie prechadzky 2x do tyzdna (cca 6km), v pondelok idem skusit prvykrat plavanie.
kamarátkin priatel je zo Svajciarska a do Piestan isiel na kvazi relaxacny pobyt a tak ho tam dorichtovali, ze dostal ischias. vraj pri masazach mu nieco poskodili. tak teraz ledva chodi. aj mna neurologicka varovala, ze na masaze uz nesmiem klasicke, jedine k fyzioterapeutovi
Pre maminu42 ja som bola v Piešťanoch a dávali ma do 40 stupňovej vody 4 krát denne a pôsobením tej vody sa mi všetky kĺby pouvoľňovali asi na to treba dávať pozor , lebo pokiaľ viem človek z chorou chrbticou sa nesmie kúpať a nie to ešte v takej horúcej vode . Kámoška čo nás spolu operovali bola tiež v Kováčovej a ona si chválila a musím priznať , že keby ma znova donútili ísť do kúpeľov tak len asi do Kováčovej . Tak dúfam , že Ti to dobra dopadne .Mňa operoval Dr.Durný 14.2.2007 a 12.11.2007 a Teba?
no ja idem zajtra k lekarke do centra chronickej bolesti, tak napisem potom, co povedala. na termin som k nej cakala 4 mesiace, chudak daky pacient s rychlejsou chorobou, by sa takehoto vysetrenia ani nemusel dozit..
Mamina42 moje bolesti sú občas veľmi veľké ak to prepísknem s prácou a sedením. Pre mňa je veľmi dôležité uvolnenie si chrbtice tým, že si ľahnem na chrbát a zohnem kolená-aspoň pol hodiny. Stane sa mi a veľmi často, že sa potom nemôžem postaviť a mám pocit že sa zlomím na polovicu a vystreľujúcu bolesť až necitlivosť dolných končatín,že idem k zemi. Potom sa pomaly niekedy v slzách postavím a pomaličky to rozhýbem a fungujem ďalej.Zaujímavé, že ráno tieto bolesti sú miernejšie. Slabosť nôh mám hlavne ak mi treba ísť po schodoch a občas aj nedvíhnem nohu hoci mám pocit ,že som ju dvihla a zakopnem. Čo sa týka cvičenia cvičím cviky ktoré popísal dodes Sú z Nových Zámkov ktoré sme dostali po operácii. Nad vodou ma drží cvičenie ale len do bolesti/podľa uváženia/ tak ma upozornil lekár, ktorý ma operoval. Čo sa týka invalidity neviem, ale často platí pravidlo, že musíš marodovať rok a aj tak to nedostaneš. Mne kúpele ani nepomohli ani nezhoršili,lebo sa viac zamerali na krčnú chrbticu ako na operovanú L5 S1,lebo sa im videla veľmi zlá,čo mali pravdu. K Klasická masáž mi robí zle.