Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

ema123

Karlos, tak teraz si mi vyrazil dych. V tvojom prípade "dlhodobý" znamenal pol roka? Ja som si myslela, že to predstavuje niekoľko rokov. :-( V priebehu toho pol roka si stihol aj ozonoterapiu? Kto ti navrhol operáciu, neurológ alebo neurochirurg? Kde ťa operovali?
Želám Tebe, aj ostatným, čo osobne poznajú naše problémy, veľa, veľa zdravia, pretože toho nie je nikdy dosť. :-)

karlos

preEmu123:celý problém začal v auguste,doslova som sa mohol len plaziť,keď sa zdalo,že to bude OK, tak sa to v októbri vrátilo tak, že som musel do nemocnice.Na OP som šiel v januári.Ten krč som stále cítil, teraz po OP sa to zmiernilo a bolesti úplne odišli, už aj rok pracujem. To EMG zistilo ,,axonálnu léziu v nerv.koreni", čo v slovenčine je poškodenie.Nervy by sa mali regenerovať tak do roka,ako vravel neurológ, no ale dlhodobý tlak ich múže trvalo poškodiť.

ema123

Karlos: V tvojom prípade koľko trval tlak na koreňový nerv? Po akom čase si sa nechal operovať? Po celý čas si pociťoval to stŕpnutie-kŕč? Nechce sa mi veriť, že na to nič nepomôže. :-( EMG vyšetrenie ti potvrdilo konkrétne čo?

karlos

pre emu123, můj priebeh bol takmer identický,včítane infúzií,mal som ,,extrúzia magna /13mmm/"v časti L5S1.Bolesť po čase ustala,asi po týždni po infúziách, ale bol problém so sedením, státím a chodením.Len pri ležaní to bolo OK.Po OP sa to podstatne zlepšilo,ale na stehne nohy/niekoľko cm/ úplne inak citlivé a v chodidle pravej nohy/do stredu od pravej strany/ akoby krč.Nedávno mi robili EMG nervov, kde sa to potvrdilo.Dá sa na to zvyknúť, iné asi nezostáva.Neurologička mi povedala, že ak tlak na nervový koreň trvá pridlho, může sa to takto skončiť.Len aby nebolo horšie.Dnes si trochu vyčítam,že som mal menej váhať s OP, skúšal som ozón a pod.Ale je to všetko individuálne.Treba zvážiť každý krok a poradiť sa.

ema123

Karlos, čo myslíš tou necitlivosťou nervov? Ako ju pociťuješ, resp. necítiš si nohu? Ja mám diagnostikovaný LIS (lumboischialgický syndróm) od začiatku decembra a zatiaľ len spoznávam ako sa prejavuje. Najprv ma jeden deň bolela chrbtica v driekovej časti tak, že som nemohla chodiť, stáť ani sedieť, dokázala som len na bruchu ležať. Od druhého dňa som cítila krutú bolesť sedacieho nervu v celej nohe a zároveň stŕpnuté chodidlo. Pár dní som preležala s liekmi proti bolesti a potom som bola na infúziách v nemocnici (Mezocain, Novoalgin, Guajacuran, HgSO4). Akútna bolesť prešla, ale stŕpnutie nohy zostalo a neprechádza. Cez deň si to uvedomujem menej, ale v noci to vnímam oveľa viac, ako stŕpnutie, kŕč a bolesť dokopy. Ak sa chcem aspoň trochu vyspať, musím si dať lieky proti bolesti, pomáha mi Tralgit. V nemocnici mi urobili CT, ale do prepustenia som nemala hotový jeho popis, takže mi naznačovali možnú protrúziu platničky L5/S1. Z rentgenu mi určili degeneráciu tohto disku. V januári idem k neurológovi, dovtedy už bude, dúfam, popis CT k dispozícii. Vie mi niekto poradiť čo s tým stŕpnutým chodidlom? Cvičenie ani strečing zatiaľ nepomáha. :-(

dafne

dakujem karlos,lenže mna všetci lekári odhovárajú, až kým to naozaj nebude nutné....teraz som už bez liekov...snažím sa, pretože som ich brala rok v kuse a prišla som o polovicu vlasov...organizmus úplne nabúraný...tá bolesť sa dá vydržať,ale ako hovoríš, asi sa naozaj tie nervy ničia....no uvidíme ako sa to bude vyvíjať dalej...najhoršie je to,že každý organizmus je iný a nevieš či sa rozhodneš správne alebo nie....

karlos

pre dafne - treba si zvážiť, aká je kvalita života s bolesťou a napchávať sa liekmi proti nej.Ja som tiež dlhšie váhal,či sa dať operovať /viď moj príspevok 3.9./.Dnes, takmer 2 roky po OP můžem povedať, že nelutujem.To, že som dlho váhal, sa mi premietlo do necitlivosti časti nervov na nohe.Lekár mi povedal, že je to dodsledok dlhého útlaku nervov.Oni síce majú schopnosť sa obnoviť, ale ak to trvá dlho, je problém.Inak bolesti žiadne v šetrnom režime, cvičím poctivo upravenú brnenskú zostavu aj na rotopede,a verím, že sa to nezhorší.

dafne

..chcela som sa opýtať spolutrpiacich...mám po liečbe ozonom, trošku mi to pomohlo...no stále to nie je ono....noha boli stále, aj ked nie tak ako to bolo na začiatku...operáciu mi neodporúčajú....no ja stále pochybujem...kedže tá noha stále bolí /dá sa s tým žiť),znamená to,že ten nerv sa stále ničí a oslabuje ????
...nie som si istá...a ešte sa chcem opýtať či môžem cvičiť na rodopede-ako keby ste išli na bežkách ??? dakujem....

cica11

Caky na českých stránkach si nájdi:NEMOCNICE BOHUNICE,alebo FAKULTNÍ NEMOCNICE U SV.ANNY.Ja som tam hladala a sú tam aj kontakty na doktorov.

dafne

caky, ani ja ti neviem poradiť, ale cica má pravdu, už by išlo asi o nadštandard a to by si musel cvakať sám...daj vedieť...