Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Ahojte spolutrpiaci, vidím,že som bola a som asi na tom trochu lepšie ako niektorí z Vás...ja mám tiež herniu disku L5S1 a k tomu ešte protrúzie platničiek L3,L4, ale až také bolesti ako opisuje napr. Danina som nemala...bolo to síce veľmi nepríjemné, tiež som nemohla stúpiť na nohu...ale až také hrozné to nebolo, aby ma to pripútalo na lôžko....potom nasledovala nemocnica, kopec infúzii....MR...ozonoterapia....rehabilitácia...to všetko za rok 2008...dnes po roku ešte mám bolesti,som bez liekov..dá sa to ako tak vydržať,ale kvalita života je už iná...operáciu mi neodporúčajú....ktovie ako to bude...ostáva len dúfať,že dobre....možno mám vysoký prah bolesti....neviem,ale v každom prípade je to veľmi nepríjemné...prajem všetkým "platničkárom" do nového roka len to najlepšie...a samozrejme veľa zdravia...pretože už vieme,že to je najdôležitejšie...
Ema123 - este by ma zaujmalo, kolko si bola v nemocnici - ze zatial nemas vysledky CT a ci beries nejake lieky a aky mas dalsi planovany postup liecby.A co sa Ti vlastne stalo? Mala si uraz alebo namaha, stres, ...
Mna hospitalizovali v stredu na obed, stvrtok bolo CT a v piatok vysledky. A polezala som si tam este cely dalsi tyzden. No nikto mi nevysvetlil co to hernia je a uz vobec ta kaudalna migracia - vsetko som si zistila az na webe. Vlastne som ani nevedela co sa mam pytat a navyse som sa v tom case citila velmi zle. Jedine co my povedali, ze zatial to na operaciu nevyzera. Primar navyse tvrdil, ze cez vianoce uz zabudnem co mi bolo a ani rehabilitacia nebude potrebna - zda sa, ze sa riadne sekol, lebo ked som sa bola objednavat v polke decembra na rehabku, tak mi povedali, ze toho este nie som schopna. Tak som objednana na druhu pol. januara
Ema123 - stale uzivam Diclobene retard, mala som z nemocnice predpisany aj Dorsiflex - ten mi vsak znamy neurolog kazal vysadit - som hypermobilna a svalstvo by mi uplne odislo (hypermobilni ludia nesmu vraj uzivat myorelaxancia) a neberiem ani novalgin proti bolesti - tie bolesti sa daju uz vydrzat, aj ked su neprijemne
Mna teraz najviac trapi, ze pri niektorych necakanych pohyboch (pritom sa kontrolujem) mam pocit, akoby by mi vrazil niekto dyku do bedroveho klbu. A tiez mi je najlepsie po cviceni, po 1-2 hodinach sa bolesti vracaju. No zrejme je stale tlak na nervy a este stale mam pocit aj opuchu v driekovej oblasti. Vysvetlovali mi, ze staci 1 mm po odpuchnuti a mozem byt bez problemov. Navyse svalovy spazmus moze platnicku tahat a ta tlaci na nerv (u mna cast geloveho obsahu isla mimo platnicku a tlaci na nerv). Je vsak sanca, ze sa to moze dostat do poriadku aj bez operacie. Ustup bolesti je dobrym znamenim, na druhej strane ked by nastala recidiva, mam ist na konzultaciu k neurochirurgovi. A ked sa to da do poriadku aj bez operacie, cvicit a spevnovat svalstvo brucha a chrbta treba do konca zivota. Inak je recidiva velmi pravdepodobna
Karlos, to nevadí. :-) Ja teraz potrebujem čo najviac informácií, aby som si urobila čo najobjektívnejší obraz. Žiaľ, v nemocnici som sa toho veľa nedozvedela. Lekári na vizitách s pacientmi stále vtipkovali a ja som nevedela, čo mám brať vážne a čo nie. Vzhľadom, na to, že som stále nemala popis z CT, tak chápem, že sa nemohli k mojej diagnóze poriadne vyjadriť.
Danina, keď čítam tvoje príspevky, ako by som to znovu prežívala. :-( S potešením čítam, že ti cvičenie pomáha, dokonca stŕpnutie ustúpilo. Lieky už neberieš žiadne? Ja tiež každý deň cvičím cviky na driekovú chrbticu, čo mi dali v nemocnici a pridala som pár spinálnych cvikov a strečing na lýtka. Bezprostredne po cvičení sa cítim veľmi dobre. Neskôr cítim v mieste L5/S1 tupý tlak v jednom bode. A potom ešte to stŕpnuté chodilo, kvôli ktorému nemôžem celkom dobre chodiť. Zrejme tam ešte bude nejaký tlak na nerv. Takže budem naďalej cvičiť a veriť, že to prejde. Vďaka za všetky rady, vyskúšam ich.
P.F. 2009
EMA123 - k tomu spanku - neviem aka poloha je pre teba ulavova (ja som 5 tyzdnov spavala iba na bruchu a chodidla som mala dole z postele (na konci), tak som nedostavala az take krce. Teraz uz spavam vacsinou na boku (ktory ma neboli), medzi kolenami mam vankus, resp. spodnu nohu vystretu a bolavu pokrcenu a polozenu na vankusi. A tiez na chrbte a pod pokrcenymi kolenami mam podlozenu perinu.
pre emu123-nechcel som Ti vyraziť dych,ale neviem si predstaviť, že by tie problémy mali trvať niekoľko rokov.Ja Ti len píšem,ako to zhodnotili neurolog a ortopéd.Operáciu doporučovali takmer všetci, bol som nezávisle na sebe v 3 rúznych nemocniciach na konzultácie,neurochirurg ma objednal už v XI.na OP, to som ale odriekol, v XII. som bol na ozonoterapii, ale keď DR. uvidel snímky z MRI,seriózne povedal, že to je v mojom prípade zbytočné trápenie a skonštatoval, že by to nezabralo.Tak mi nič iné nezostávalo, len si v Januári ísť ,,ľahnúť na operačný stol".Zatiaľ to neľutujem, ale riadim sa tým, čo mi povedal můj operatér:,,operácia je len 50%úspechu,zvyšok robí správna rehabilitácia t.j. cvičenie".A to som si overil, že to platí!!!Tiež Ti želám úspešný nový rok 2009, šťastie a zdravie!
EMA123 - tak som ta o par dni predbehla :-(. Kazde telo reaguje inak a co zabera na jedneho nemusi u dalsieho. Bud trpezliva, pre mna bolo uzasne, ked som presla konecne aj viac ako tych par krokov a predovsetkym, ked mi pred par dnami konecne prestala trpnut noha. Dokonca som bola prvykrat po 6 tyzdnoch 25.12. na prechadzke vonku. Sice len asi 200 metrov ale stalo to za to (dokonca aj svalovicu som mala). A postupne je to lepsie. Pridala som si par cvikov z takej knizky - Boli vas chrbat - cvicim vsak vzdy len tak, aby ma nic nebolelo. Zo zaciatku len kobru a spavnovanie panvoveho dna. Pomaly dalej zajdes. Aj ked od uplnej pohody som este daleko. Uz som sa s tym vyrovnala, ze liecba bez operacie moze trvat 3 mesiace az rok (dokonca rok a pol - skusenost LEI z tohto fora) Aj telo mam uz menej vykrivene, oblekam sa sice tak smiesne (najma ponozky a nohavice) ale zvladam to sama. Drzim vsetkym palce aby bol pre nas ten novy rok krajsi, bez bolesti a s usmevom na tvari. Majte sa krasne.
EMA123 - tak som ta o par dni predbehla :-(. Kazde telo reaguje inak a co zabera na jedneho nemusi u dalsieho. Bud trpezliva, pre mna bolo uzasne, ked som presla konecne aj viac ako tych par krokov a predovsetkym, ked mi pred par dnami konecne prestala trpnut noha. Dokonca som bola prvykrat po 6 tyzdnoch 25.12. na prechadzke vonku. Sice len asi 200 metrov ale stalo to za to (dokonca aj svalovicu som mala). A postupne je to lepsie. Pridala som si par cvikov z takej knizky - Boli vas chrbat - cvicim vsak vzdy len tak, aby ma nic nebolelo. Zo zaciatku len kobru a spavnovanie panvoveho dna. Pomaly dalej zajdes. Aj ked od uplnej pohody som este daleko. Uz som sa s tym vyrovnala, ze liecba bez operacie moze trvat 3 mesiace az rok (dokonca rok a pol - skusenost LEI z tohto fora) Aj telo mam uz menej vykrivene, oblekam sa sice tak smiesne (najma ponozky a nohavice) ale zvladam to sama. Drzim vsetkym palce aby bol pre nas ten novy rok krajsi, bez bolesti a s usmevom na tvari. Majte sa krasne.
Ahojte spolubojovnici. Moja dg: paramedialna hernia disku L4/5 vlavo s s naznacenou kaudalnou migraciou s iritaciou korenovej posvy L5/S1 vlavo zhrubnuta, lahka difuzna protruzia disku L5/S1. Zacalo to 13.11. vyzarovanim hroznej bolesti do lavej nohy, nic ine ma nebolelo, prvy aj druhy den som to este rozchodila a potom koniec. Jedina mozna poloha v lahu na bruchu, strpnuta noha, strasne bolesti - to trvalo 2 tyzdne - najprv doma, potom v nemocnici, nezaberali ani infuzie, protizapalove injekcie, dalsie 2 tyzdne prejst aspon na WC aj ked v bolestiach. Liecili ma v nemocnici, aj sukromny neurolog. Dnes koncim 7 tyzden - noha mi uz tyzden netrpne, po byte chodim, aj navarim, pohram sa zo synom. Co ako tak zabralo je postupne cvicenie niektorych cvikov Mckenziho, Mojzisova a fyzioterapeut. A este take spec.naplaste a spec. pristroj - nahrada akupunktury. To vsetko doma, kedze nie je zatial velmi v mojich silach chodit niekde na terapiu. V januari ma caka 2 tyzdne na FRO - chcem vyskusat vsetko, operaciu beriem ako poslednu moznost. Tak dufam, ze budem patrit medzi tych stastnych (VLADO - dakujem za tvoj pristup, precitala som vsetky prispevky a tie tvoje ma dost povzbudili). Chrbat ma trapi 20 rokov, posledne 4 roky som ho vsak dost zanedbavala (tehotenstvo, porod, MD) V oktobri som nastupila spat do prace, syn do skolky, stahovanie, stres, hypermobilita a telo si povedalo dost