Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

ema123

Dafne, mne ho predpísala priamo v nemocnici rehabilitačná doktorka. Ale, ako som písala, povedala, že ho mám nosiť keď budem pracovať, napr. upratovať alebo inak sa viacej hýbať. To, že môžu ochabnúť svaly, má logiku. Ja však aj cvičím, pretože sa po ňom cítim dobre.
Cítim sa však istejšie, keď v korzete varím alebo ukladám posteľ. Okrem toho som si kúpila fit loptu, na ktorej som pri počítači, klinovú podložku na sedenie doma a vzduchovú podložku na sedenie do práce. Do auta mám takú opierku pod kríže. Skúšam všetko o čom sa dozviem.

tonicka

Tieto cviky mi ukazuje fyzioterapeut, a pýtala som sa či nie je k nim nejaký obrázok, ale odpovedal že nie, že on bol na 3-dňovom seminári a že tam sa to naučil.
A ja vôbec neviem ako sa mi toto mohlo stať, lekári sa čudujú... ale väčšina z nich si myslí že preto, lebo som príliš rýchlo narástla.

dafne

pre emu123 : tak to mám doma niečo podobné...vlastne skoro taký istý,je na suchý zips...lenže ja som si ho bola predpísať u ortopéda - poradili mi to pacienti....ale nebol veľmi nadšený, mne povedal,že tak maximálne 15-20 minút denne mi ho odporúča...viac nie, pretože potom tie svaly stuhnu...a ty máš aké skúsenosti s lekármi ohľadne tohto pásu...už mi to lezie všetko na nervy...jeden povie tak, druhý onak...už som z toho nervozna..potom nevieš či robiš dobre, alebo nie...hrozné...

ema123

Tonicka: 29.4.2008 Vlado dával odkaz na vysielanie v ČTV, tam sa o cvikoch spojených s dýchaním hovorilo. Ty zrejme cvičíš v Košiciach. V BA (v okolí) sa takáto rehabilitácia nerobí? Nevie niekto?

dafne

noo tonicka, tak to máš obrovské šťastie, že si natrafila na dobrých lekárov a fyzioterapeutov....takýto výraz,že hlbkové cvičenie som ešte nepočula....škoda,že nám tie cviky nemôžeš ukázať...nemáš ich náhodou na papieri ???...a ako sa ti to stalo ? si tak mladučka,až sa mi veriť nechce,že už máš takú diagnozu....

tonicka

Ahojte
mám 16 rokov, mám herniu disku L5, S1 sprevádzanú nepríjemnými bolesťami nohy a krížov. Asi pred mesiacom som ležala na neurologickom oddelení kde mi dávali infúzie... bolesti ustúpili, ale len dočastne. Navštívila som neurochirga v Košiciach a ten mi povedal, že je to nález ktorý sa operuje, ale že mne ako 16-ročnej operáciu neoporúča, pretože je riziková a odporučil mi využiť všetky možnosti alternatívnej liečby. Začala som teda chodiť na rehabilitácie. Naordinovali mi elektroliečbu masáž a najpodstatnejšia časť je cvičenie novou uznávanou metódou- HĹBKOVÉ CVIČENIE. Tu mi každý týždeň ukážu nový, dosť náročný cvik, a všetky tieto cviky sa zakladajú na dýchaní. Je to dosť náročné a aj bolestivé,,, ale má to vraj pomôcť a tu platničku vrátiť na pôvedné miesto... samozrejme ak sa bude cvičiť pravidelne(aspoň 1 hodinu denne)
Aj lekári odporúčajú tieto cviky, pretože už veľa prípadov sa prostredníctvom nich vyliečilo.
Takže ak vám môžem poradiť informujte sa u svojho fyzioterapeuta . =)

ema123

Ešte som zabudla na korzet, ktorý som dostala v nemocnici. Mám si ho dávať pri práci alebo väčšej námahe. Cítim sa v ňom istejšie, tak si ho cez deň dávam.

ema123

Ahoj Danina. Ja som asi rok – dva niekedy cítila mierne bolesti v chrbte, ale to som prikladala veku, prípadne väčšej námahe pri nejakej práci. Za dva dni to vždy prešlo. V novembri som však mala bolesti nepretržite tri týždne (teraz sa však len usmievam nad tým, čo som vtedy za bolesti považovala). Bola som u ortopéda. Stanovil diagnózu degenerácia disku L5/S1. Predpísal mi Miolastan a Nimesil. Bolesti na dva týždne ustúpili. Keď sa potom v decembri vrátili, nepredchádzal im žiadny prudký pohyb, len som ráno nevedela vstať z postele. Po týždni som išla rovno do nemocnice na doporučenie známych. Dovtedy som si na internete niečo prečítala. Bola som tam 9 dní (infúzie, rehabilitácie, elektroliečba), prepustili ma posledný piatok pred Vianocami, na CT som bola v tom týždni v utorok. Prepustili ma len so zbytkom Miolastanu, ktorý mi už došiel, takže teraz neberiem nič. Dávam si na noc Tralgit (proti bolesti), s tým som prežila týždeň pred nemocnicou. Z nemocnice som mala ísť s výstupnou správou k obvodnému a od neho k neurológovi. Všetci však majú dovolenky, takže pokračovať budem, až keď začnú ordinovať. :-) Dúfam, že popis CT zatiaľ bude hotový. Od toho bude závisieť ďalší postup.
Danina, odkiaľ si? Ja som z BA.