Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

ema123

Dafne, v podstate sa to dá tak povedať. Podľa neurologického slovníka je to izolovaný fragment disku. Pozri:
aweusa.host.sk

Pozri tiež stránku:
www.ozonoterapia.biz
a klikni "čo je hernia disku"

lenccok

ahojte, neviem, co mam robit. zaznamenala som bolesti chrbtice a len tak som si po nej presla a v polke chrbtice mam akoby nejaky vyrastok, nieco take tvrde z crbtice akoby doboku, prosim vas moze sa jednat o toto ochorenie? v pondelok mam ist na rtg...

ema123

Hena2, tak ten strach ti verím. Žiaľ musíš mať stále na pamäti, že sekvester sa môže posúvať a znovu na nerv zatlačiť. Dobre si cviky zkonzultuj s lekárom a rehabilitačným pracovníkom.

hena2

ema123. K tomu môjmu cvičeniu: v októbri som začala rehabilitácie: viac menej mäkké uvoľňovanie, ale hneď ma nútili správne vstávať, sedieť, stáť, podsadzovať panvu, sťahovať zadok,toto trvalo takých 5-6 týždňov, potom postupne som zvyšovala záťaž hlavne cvikmi z PILATES. Neviem povedať či mi to pomohlo, lebo som rehabilitovala v tandeme s infúziami a liekmi. No potom sa mi to veľmi zhoršilo a od vtedy necvičím, neupratujem, prakticky som schopná len navariť, oprať a po troche žehliť. No teraz ma to už tak nebolí, tak postupne to chcem začať zaťažovať. Mám však veľký strach aby sa mi to nevrátilo.

ema123

Zuzanka63, tie tvoje pocity sú mi veľmi blízke, takmer identické. Včera som začala brať Lyriku. Je určená na (okrem iného) aj na neuropatické bolesti. Za pár dní napíšem, či sa niečo zmenilo. Účet z lekárne som už vyhodila, ale pamätám si, že cena bola okolo 54 € a ja som doplácala cca 2-3 €.

zuzanka63

ema123: zabudla som ti este opisat pocity v nohe. Ked sa nerv zacvikol postupne sa tahava tupa bolest tahala po zadnej stene nohy. Najprv strielala bolest v sedacom nerve, teda na zadku, je to neznesitelna tupa bolest, potom sa tahala na ctehno, na dalsi den cez lytka a potom skoncila pri necitlivosti malicka a druheho prsta. V nohe som mala pocit akoby nebola moja, naslapovala som ako ked ti strpne noha a potom citis mravcanie. Po infuzkach lytko ustupilo, ale malicek nie. Stracala som rovnovahu, a krivala, ak boli bolesti neznesitelne, doslova som nohu tahala za sebou. Pri stani ma az od bolesti vykrucalo, havne stehno a zadok. Trvali 8 tyzdnov, fungovala som na Tramale. Teraz ma uz boli len zadok, teda ta cast nervu. Ale dole je noha menej pruzna. Zle vraj bude, ked sa nepostavim na spicky, co sice s problemami, ale urobim.:-)))

ema123

Hena2, zaujalo ma, že máš sekvester a vieš cvičiť. Mám dvoch známych, ktorí ich tiež mali, ale viac kusov. Ani jednému cvičenie nerobilo dobre. Jednému ich na dva krát vyberali (pri prvej operácii všetky nevybrali), ale stále nie je celkom v poriadku. Tá druhá známa sa nedala operovať, niekoľko rokov sa trápila (raz je bolo lepšie, raz horšie, sekvestre sa jej posúvali). Teraz je však už dlhšiu dobu v pohode. Vraj sa sekvestre zasunuli do nejakého miesta, kde ich necíti. V každom prípade ti držím palce, aby si si pomohla.

hena2

Milí spolutrpiaci, bohužiaľ aj ja patrím medzi Vás. Aby som sa trochu predstavila: bolesťami chrbta-teda častým seknutím som trpela cca 7 rokov, ale vždy to vyriešil ibalgin a pár dní kľudu. V 10/2008 ma poriadne seklo a bolesť vyrazila do ľavej nohy, kt. mi stŕpla. Keď to neustupovalo, navštívila som súkr. neurológa. Nasadil mi infúzie a rehabilitácie. Pomohlo, ale mierna bolesť zostávala. Na Vianoce prišlo k prudkému zhoršeniu, absolvovala som CT: hernia L5/S1, vysunutie 6mm, plus existencia sekvesteru 9x6mm s útlakom na S1. Infúzie, obstreky, injekcie... pomohlo, ale stále len polihujem a šetrím sa. Mám 33, toho času som na MD. Ako tak čítam, nie som na tom až tak zle. Chcem len prispieť, že otec mal takú istú dg, bol operovaný v MT, úspešne. Hneď po prebudení pociťoval obrovskú úľavu-teda okamžité ustúpenie bolesti. Je 5r po operácii, ťažko manuálne robí, mal obrovskú výhodu-silne vyvinuté svalstvo. Tak aj ja sa nádejám, že ak to neprejde úplne-pôjdem na op. A budem cvičiť....