Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

hyacint

pred rokom som prezila hrozne dva mesiace v bolesti s akousi diagnozou okrem iného hernia disku L4-5 typu extruzie s kranialnou propagaciou sp.ˇ´tažkúkomprimaciu duralneho vaku korenov kauda..a oboch korenov L5-4.stupen kompr.hernia disku vyklenutie 13mm.Je toho veľa na písanie,nie aby som tomu ešte rozumela.Dnes som bola u svojej lekárky po roku,aby vedela že ešte žijem.Že takmer stále cítim chrbticu a obcas akoby sa mi zahrýzol pes do dolnej casti lýtka.Pripomenula mi,že to mám celkom vážne a tak som si prvykrát niečo o tejto chorobe našla tu.Chcela by som vyjadriť svoj názor a postoj k nášmu stavu.Nezľahčujem vážnosť svojho aj vášho stavu.Pred rokom som týždne nespala a ťahala som sa po dome domnievajúc sa že ma už čaká iba vozík.Po hospitalizácii a zistení skutočného stavu som na operáciu nepomýšlala a snažila som sa bolesť vydržať lebo mi aj tak ani lieky ani infúzie nezaberali.Po 3 týždnoch sa bolesti zmiernili lebo som to začala prijímať ako sučasť mojho života,a zaumienila som si,že hoci po štyroch sa pustím do čohosi zmysluplného.V jari som skúšala v záhradke,okopávala som na kolénách,všetko po trošku ale stále niečo.Bez tabletiek,s troškou bolesti,v pohodlných pevných topánkach a s vedomím,može byť aj horšie tak to budem riešiť až keď to príde.

mrska

ahojte vsetci.chcela by som radu a pomoc.mam dve medialne protruie diskov,osteochondrozu diskov,stave driekove su degenerativne zmenene,disky mi tlacia na duralny vak mierne,a L4 vlavo a L5 bilat.kontaktuju nervove korene,neuroforamen L4 a L5 su zuzene.od januara 2009 som uz bola dva krat v nemocnici na inf.brala som kopu inj.,liekov.stav sa trochu zlepsil ale noha je stale taka cudna,bolesti silne nemam,len nevladzem chodit,hore schodami tazko,sklbe v nej,trha,pali.uzivam lyriku.doktori hovorili ze tie disky nie su na operaciu,ale ak bude pozitivne EMG,tak sa uvidi.je to velmi neprijemne,stale som doma,lebo ak dlhsie chodim tak ma musia podopierat,podlamuju sa mi nohy.pytala som sa ci moze nerv odumriet,vraj ano,ale nie cely-to je utecha.ma niekto s takymto niecim skusenosti?uz takto trpim od 10/2008.dakujem za rady.krasny den.

dafne

áno Lea aj ja som to počula, že v takomto prípade sa radšej volí cisársky...už len samotné tehotenstvo je záťaž na chrbticu..... stastko12 držím palčeky....samozrejme všetkým :-)))

Lea21

dafne, stastko, hernia disku je myslim indikaciou na cisarsky rez, ale zalezi od lekara. ale myslim, ze normalny porod je velka zataz na driekovu chrbticu, takze by som si to pytala. neurologicka mi hovorila, ze mala pacientky s touto diagnozou a v tehotenstve sa im stav zlepsil, lebo sa menia pomery v malej panve. tak dufajme. je to asi individualne. ortoped zase hovoril, ze zatazova je hlavne starostlivost o babatko - prenasanie, zohynanie do postielky, vanicky, nosenie kocika a hlavne prve krocky dietata- to vsetko mamicka robi v predklone, co je na driekovu chrbticu najhorsie..

stastko12

pre dafne: ahoj, moje problemy sa porodom zacali, pri tazkom porode sa to asi stalo, ci to bolo skutocne vtedy uz dnes nikto nezisti. Strasne mi trpla noha, ale vtedy mi povedali ze to je normalne to sa casom spravi, bola som u lekara o 3 mesiace po porode a povedali mi to iste, chce to cas, potom po 9 mesiacoch zasa to iste. Ked som sla ked mala mala 1,5 roka so strasnymi bolestami, trpnutim nohy zacali ma liecit najskor na zapaleny sedaci nerv, na krcove zily. Potom ma neurolog poslal na CT, ale az ked nezabrali injekcie a infuzie, tam zistili herniu disku L5-S1 10 mm. Nato mi doktor povedal ze s tym sa da zit. Skusila som rehab, ozon, nic nepomahalo. Bolesti hrozne, doma male dieta, a noha na ktorej som nevedela stat. Vybavila som si konzultaciu v NZ. Tam mi urobili magneticku a tam bol vysledok hernia disku L5-S1 15 mm, hernia disku L4-L5 6 mm, a protuzia disku L3-L4 4 mm, s utlakom duralneho vaku a pod. Lekar povedal ze to malo byt operovane uz vcera, mimochodom bol to ten co bol v tej relacii Medicina. Suhlasila som s operaciou, operovali ma o 2 mesiace.
Chcela by som mat este dalsie dietatko, ale lekari mi to velmi neodporucaju, vzhladom nato ze moje 2 platnicky neoperovane iba cakaju na nespravny pohyb alebo zvysenu zataz. Ale verim ze to dobre dopadne.

dafne

martino, neviem či si ty môžeš vyberať čo ti urobia s poškodenou platničkou, ak by to tak bolo,tak každý by si určite vybral náhradu a neriskoval dalšie následné operácie...a áno tá fitnesska to má super...lenže ak si si všimol tak jej dali dokonale pohyblivu náhradu a nám obyčajným ľudom asi ťažko dajú taku istú...videl si,ake náhrady ukazovali ?....jedine,že by si si zackaval plnu náhradu... :-))))

dafne

martino30, ja si myslím,že práve ten ozon mi pomohol...prešla som celé fórum a stavy,ktoré tu opisovali niektorí...že nemohli ani vstať z postele...u mňa to až také nebolo...aj keď dnes neviem pochopiť,že som v tých najväčších bolestiach chodila do práce...nevedela som ešte o čo vlastne ide...ja len dúfam,že sa mi to tak skoro nevráti, a ak, tak to budem riešiť potom...ale zatiaľ to nechávam tak, pretože verím tým lekárom,ktorí hovoria,že sa netreba ponáhľať s operáciou,ak to naozaj nie je nevyhnutné...predsa je to len zásah do organizmu a asi nie náhodou potom pacienti neostávajú len pri jednej operácii....dokonca mi aj moja obvodná lekárka po zlepšení stavu doslova ďakovala,že som to vydržala, pretože pacienti by sa chceli čím skôr uzdraviť a nemajú trpezlivosť....takže aj o tom to je....inač mám 32 rokov....ak chceš ozvi sa na daniella19@zoznam.sk ......ale už druhý den sa pokúšam dostať na mail a stále tam niečo opravuju :-))))

matino30

dafne : / tiez som to ppozeral,myslim ze 6x ozon a mas bolesti do nohy,taq je ozon neefektivny,ja som bol 3-krat,boli stavy ze som bol bez bolesti uplne ale vzdy sa to vratilo,
ja zvazujem vymenu platnicky za titan,ako ta reprezentantka,je uplne v poriadku,pretoze tam ma kompletnu nahradu,
myslim ze operacia orezavanim je len docasne,nie dobre riesenie,odpis na @kolkomas rokov ? dik

dafne

Lea21 súhlasim s tebou, ja som tiež zvažovala operáciu aj mi ju odporúčili v RK - bola som tam na konzultáciu bez toho, aby ma tam poslali lekári zo SNV...ale lekári zo SNV mi potvrdili,že to na operáciu nie je....pritom mám herniu poslednej a dve nad mám protrúzie....pomohli mi 6 dávky ozonu a rehabilitácia....dnes mám mierne bolesti v nohe...dráždenie nervu....a bolesti v krížoch, ked to preženiem tak sú dosť silné....ale tiež si myslím,že operácia je posledná možnosť...a tá relácia čo tu bola spomínaná na STV je naozaj dobrá...aj tí lekári sa vyjadrili,že neoperujú za každú cenu...ale zvážia stav pacienta...ja dúfam,že tak ako to je teraz,tak mi to vydrží ešte dlho...ale neviem, lebo ešte nemám detičky...ktovie čo urobí tehotenstvo....veľa zdravia všetkým :-)))

Lea21

ahojte. pozerala som na stv nedavno relaciu medicina, je to o hernii disku a operaciach, diskutuju tam lekari z NZ. da sa to tam pozriet v archive. su tam aj zabery z operacie, trochu drsne, vyzera to dost zasah do organizmu, ale vysledky operacii su podla lekarov aj konzultovanych pacientov velmi pozitivne. kazdopadne ma to vsak utvrdilo v nazore, ze kym sa da, treba rehabilitovat a snazit sa operacii vyhnut, pokial ta hernia nie je prilis velka