Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Wlcik, tvoj príspevok je ukážkou toho, aké ťažké je rozhodovanie pred operáciou. Žiaľ, zostane to len na tebe. Ja by som rozhodne skúsila najprv rehabilitáciu a po nej zopakovala CT alebo MR, aby sa dal zistiť výsledok cvičenia, či sa hernia zmenšila. Možno sa ti tu niekto ozve, či sa mu tak veľká hernia (12 mm :-( ) sama zasunula. Dobré znamenie pre teba je, že už zrejme netlačí na nervový koreň, keďže nohu stŕpnutú nemáš a bolesti znesieš bez liekov. Mne cvičenie veľmi pomohlo, teraz som bez bolestí, hernia bola 5,5 mm.
Tak zdravim vas kočky a kočkoši. No i ked nerad ale uz patrim medzi vas. Hermia dis. L5/S1 ak sa nemylim a je to 12mm s tlakom na duralny vak. Kedze mam povolanie narocne na pohyb a podmienkou vykonu tohto povolania je dobry zdravotny stav teda nejaku operaciu si nemozem nejak dovolit. Prebehol som 3rozne neurologicke ambulancie. V jednej mi povedal doktor ze ak nechcem skoncit s robotou tak mam pokracovat v liecbe medikamentami a ak by sa to nezmenilo alebo zhorsilo tak potom konzultaciu s neurochirurgom. Toho som si zohnal s vlastnej iniciativy hned. Verdikt podla nalezu CT operacia inak mozem aj ochrnut ak by sa to viac vysunulo. Ale kedze CT bolo robene v inej nemocnici a nalez bol len vypisany. Preto mu mam doniest CDecko s tymto CT. Ze az potom urci co a ako ale zatial podla toho co je napisane to vidi na to hore uvedene. Krize ma chytaju od 18tky. Teraz mam 25r. a posledne dva roky to bolo castejsie. No a prvy krat sa mi to stalo pri sporte az minuly mesiac a aj prvy krat som to riesil ambulantne. Bolesti mam teraz uz iba klasicky mierne nic netrpne reflexi v pohode. Mimo ine predpisali lieky od bolesti ale neboli ma to uz tak aby som to tisil liekmi. Proste mierna bolest ako cele tie roky pred tym s ktorou som sa naucil zit. Kolega ma rovnaky problem a pobehal vela odbornikov a kazdy mu povedal daco ine. A kedze ja som len na zaciatku "krizovej" cesty chcem sa opytat vas co ste tym uz presli na vas nazor.
Pri diagnoze co som popisala a toho ze sa necitim az tak zle. Podstupovat zakrok?? je tych 12mm vzratitelny proces keby som si makol?? mam na mysli rehabilitacie. Mam uz okuknuty individualny kurz platesu. Proste moze sa platnicka "polepsit"? Alebo sa mam zmierit s operaciou??? Chcem skusit naskor vsetky ostatne moznosti :0(
Dobrý deň. Aj ja mám heriu až dvoch diskov vysunutých 7 mm. Túto diagnózu mám už vyše roka. Od tejto doby som 8 mesiacov užívala cca 10 tabliet denne a stav sa mi nezlepšil až dovtedy, kým som si neuvedomila, že lieky " sú len oblbováky " a že s tým musím sama niečo urobiť. Neurologička kategoricky odmietala akúkoľvek inú alternatívu okrem operácie. Tú som však odmietala ja a tak som začala bojovať. Denne som bola na internete, študovala, čítala rady a pod. Avšak moje vyše polročné úsilie bolo na 80 % úspešné. Od septembra 2008 neužívam žiadne lieky. Tým nechcem povedať, že žiadne bolesti nemám, ale to sa nedá porovnať s predchádzajúcim obdobím kedy som si musela na bolesť dávať lieky každé dve hodiny. Aj napriek tomu,som chodila do práce, kde som naozaj veľmi trpela.
Ja som absolvovala: akupunktúru, rázovú tlakovú vlnu, ozono terapiu, navigačné ozono, " epidurálky " . Toto všetko mi pomohlo čiastočne. Až pri mori kam chodím každý rok som začala cvičiť presné cviky na posilnenie chrbtice, brušných svalov, kĺbov, bokov, sedacích svalov. Od tohto okamihu tieto cviky cvičím každý druhý
deň aj keď sa mi často nechce, ale jediným pre mňa účinným spôsobom je cvičenie . Ďalej chodím 2 x do týždňa na plaváreň. Netreba sa báť cvičenia. Zo začiatku som si myslela, že sa zbláznim od bolesti ako ma ťahala hlavne noha pri cvičení, najmä na brušné svaly ale postupne som si cvičenia pridávala a dnes už zacvičím skoro všetko ako keď som bola zdravá.
Môj riaditeľ mi ešte v čase mojich veľkých bolestí povedal, že s bolesťou sa treba naučiť žiť. Vtedy som bola na neho veľmi nahnevaná, ba až pobúrená, veď som poctivo chodila do roboty a s mojou diagnózou by som mohla byť na PN aj rok, alebo na čiastočnom invalidnom dôchodku. Ale dnes si myslím, že mal tak trochu aj pravdu. Aj dnes mávam dni, kedy mám väčšie bolesti ale už nesiaham po žiadnom lieku. Naučila som sa " mať rada aj svoju chorobu ". Viac si vážim veci, ktoré som si nikdy nevšímala, moje telo mi dalo signál, že netreba z neho len stále čerpať ale mu už niečo dávať naspäť. A to je zdravšia životospráva, napr. som 6 týždňov nejedla žiadne mäso, čo bysom predtým nikdy nedokázala, pravidelne cvičím a som šťastná za každý deň, ktorí sú moje deti a muž zdraví. Aj teraz keď píšem tieto riadky ma mierne bolí chbrtica, ale mám pod svojim zadkom zázračnú nafukovaciu podušku, ktorá mi nedovolí, aby som sedela za počítačom v práci " zhrbená ". Verím, že už mi horšie nebude, že sa vyhnem operácii. Dnes som plná radosti. Keď prechádzajú frontálny systémy ako dnes tak som už ako Dr. Iľko, všetko cítim. Ale aj to viem, že po splne, kedy všetko bolí najviac príde zase úľava. Už dnes sa teším na Chorvátsko, ako si zohrejem svoje platničky a ako sa mi ešte viac uľaví. Záverom, všetko je v našej hlave. Bolesť prináša zúfalstvo a zúfalstvo tú bolesť ešte znásobuje.
cica11: je tu založená Téma: "hernia disku 2krat,operacia,17r". Skús sa tam pozrieť.
www.zdravie.sk
Ahojte spolutrpitelky.Dlho som nebola na porade,len v pondelok som sa vrátila z nemocnice.Bola som hospitalizovaná na neurológii a absolvovala som infúznu liečbu.Ráno mi tiekli kortykoidy(na zápal)a večer od bolesti(ketonal,gujakuran,novalgin).K tomu som brala ešte tramalove tablety.Môžem povedať že pokial som bola na lôžku v kľude a brala tie kortykoidy sa bolesť čiastočne znížila.Teraz som na liekoch:TRALGIT,AFLAMIL,MYOLASTAN.Bolesti mám stále.Najhoršie na tom je to,že na operovanej L5/S1 je recidíva a mám poškodenú aj L5/L4.Operáciu odkladám,no asi ma ďalšia neminie.BOL UŽ PROSÍM NIEKTO OPEROVANÝ DVA KRÁT?
Ja teda chodím do práce aj o liekoch. Nie vždy sa dá byť doma,alebo niekedy je lepšie chodiť do práce, doma to dosť ide na hlavu,tam nemám čas rozmýšlať nad tým.Bola som aj tak ráno som išla na injekciu proti bolesti a hurá do roboty vydržala som tri dni ,potom dovolenka.To je asi ozaj ako sa kto cíti.